Суспільство йде двома варіантами свого розвитку: еволюційний і революційний, — Новак

Суспільство йде двома варіантами свого розвитку: еволюційний і революційний. Останній суспільство застосовує тоді, коли бачить, що іншим шляхом розвитку немає.

Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги»
Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав голова комітету економістів України Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Тоді за певним збігом чи, скажімо так, формуванням певних обставин суспільство розуміє, що іншого варіанту, крім революційного, для того, щоб змінити життя на краще, немає. Тоді застосовуються революційні методи», — зазначив він.

На його думку, для історії це дуже короткий період часу — провести дві революції, Помаранчеву революцію та Революцію Гідності, з інтервалом 9−10 років.

«Це говорить про те, що українці настільки свободолюбиві, що будь-які форми затягувати українців у якесь чергове ярмо українці не сприймають. Тобто певний час ми еволюційним шляхом ішли, після здобуття незалежності. Ми розраховували, що зі здобуттям незалежності українці почнуть жити краще поступово. Коли цього не відбулося, а відбулася спроба знову повертати нас у лоно якоїсь форми колишнього СРСР, українці перший раз сказали „ні“, тому пішли революційним шляхом, і так почалася Помаранчева революція», — сказав гість програми.

Потім, за його словами, через деякий час після Помаранчевої революції українці мали надію, що будуть зміни, оскільки прийшла демократична проукраїнська влада.

«Коли ж ця влада не виправдала, з одного боку, сподівання, а з іншого, через 5 років відбувся певний реванш, знову прийшли політичні сили, які знову почали затягувати нас в якусь форму колишнього СРСР, українське суспільство знову повторило це», — додав Новак.

Саме тому, на його переконання, сталася Революція Гідності.

«Але під час Революції Гідності наш одвічний історичний ворог, росія, скористався цією революційною ситуацією та здійснив, з одного боку, анексію Криму (це ще питання, чому він так прийшов легко), а з другого боку, після легкого здобуття Криму росія вирішила ще й нападати зі сходу на Донецьку та Луганську області, і частину їм вдалося на той час захопити. Зараз те, що відбулося повномасштабне вторгнення, — це фактично вже всі маски зняті, перш за все, з росії», — пояснив він.

Новак вважає, що мета в росії одна — ліквідувати українську державність і українців як народ, як націю.

«Тобто вони вже це не приховують. Це риторика не тільки їхніх пропагандистів на телебаченні, а вже й риторика їхніх представників влади теперішньої та колишньої», — резюмував гість програми.