Спільноти не відчувають прив’язаність до своєї території, — Сергеєв

Спільноти в Україні не відчувають прив’язаність до своєї території. У нас усі пробують змінювати зверху.

Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги»
Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Головне для спільноти, для всіх — фаховість. Для кожної спільноти є ще декілька цінностей, які повинні існувати в кожній спільноті: солідарність, рівність, мораль, самодисципліна їх членів, управління. І точно так же, як і в місцевому самоврядуванні, — і субсидіарність, і децентралізація», — зазначив він.

На його думку, спільнота архітекторів найбільш фахова в Україні, вона найбільш намагається розвиватися.

«Потрібно, щоб розвивалися не тільки центральні органи Національної спілки архітекторів України, а важливо, щоб на місцях люди зрозуміли, що потрібно розвивати своїх архітекторів місцевих, щоб ті осередки, які є в кожній громаді, у кожному обласному місті, у місті були головними. Вона (спільнота, — ред.) будує, розбудовує нам житло, розбудовує державу, розбудовує інфраструктуру. Вона повинна згуртуватися», — підкреслив гість програми.

За його словами, усі забувають, що спільноти не тільки повинні саморозвиватися та спрямовуватися наверх, бути фаховими, а й звернути увагу на свої території, де вони проживають.

«А в нас не існує місцевого самоврядування, і не існує його в першу чергу у свідомості людей, і в тому числі у фахових спільнотах. (…) Краще жити стане, коли архітектор, провайдер, будь-яка фахова людина, медик, вчитель, зверне увагу й на територію, на якій він проживає поруч, і свою частинку знань віддасть своїй громаді», — додав голова правління ГО.

Сергеєв наголосив, що в Україні немає розвинутого громадянського суспільства, оскільки воно нищиться державою, тому що в основі цього територіальна громада.