З погляду тогочасного українського права Брюховецький не був гетьманом, — історик

З погляду тогочасного українського права Іван Брюховецький не був гетьманом. Скоріш за все він був самозванцем, підтриманим Москвою.

Сергій Коваленко в програмі "Точка зору"
Сергій Коваленко в програмі "Точка зору"

Про це сказав незалежний дослідник української історії Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» на телеканалі i-ua.tv.

«Коли відбулася Чорна рада, на якій було обрано лжегетьманом Івана Брюховецького, то гетьманом Війська Запорозького на той час був Павло Тетеря, він нікуди не подівся, Чигирин теж нікуди не подівся. А те утворення, на чолі якого став Іван Брюзовецький, а перед тим який очолював Яким Сомко до Чорної ради, це утворення скоріш за все можна вважати аналогом сучасних ЛНД, ДНР. Тобто якщо ми визнаємо його гетьманом, то тим самим ми визнаємо легітимність цього утворення», — пояснив він.

За його словами, абсолютна аналогія історії Івана Брюховецького є в 1917 році.

«Коли паралельно з Українською народною республікою зі столицею в Києві, проголошеною 20 листопада 1917 року, у грудні того ж року в Харкові була проголошена інша Українська народна республіка з уточненням „советская“ (рос.). Так само, як те утворення, яке очолив Брюховецький, яке було названо „Войско Запорозкое его царства величества“ (рос.)», — зазначив гість програми.

Окрім цього, Коваленко розказав, як до 1917 року в московських церквах проклинали на богослужіннях деяких осіб.

«„Да будут прокляты во веки веков злые воры и разбойники: Ивашка Брюховецкий, Стенька Разин, Кондрашка Булавин, Ивашка Мазепа и Имелько Пугачов“. Цей списочок проклинався, тобто вони були відлучені від церкви, зрозуміло, анафемі піддані. Що ж такого Іван Брюховецький, або як він себе сам називав у листах до царя московського „Ивашка Брюховецкий, холоп царского пресветлого величества и подножья“ (рос.), наробив, що потрапив номером 1 у цей список?», — підкреслив історик.

До речі, за його словами, усі учасники цього списку були українціями.

«Як пояснила Катерина ІІ, чому повстав Ємелька Пугачов, — „из-за свойственной всем малоросам склонности к неудовольствию“ (рос.). Так вона всіх українців визначила, що вони всі „склонны к неудовольствию“ (рос.)», — підсумував Коваленко.