ПДВ треба прибрати як гальмо для розвитку підприємництва, — експерт

Треба зробити прозору систему оподаткування та зменшити податки, тобто прибрати додаток на додану вартість.

Юлія Дроговоз, Іван Пєтухов і Вікторія Слюсаренко в програмі "Суспільні діалоги"
Юлія Дроговоз, Іван Пєтухов і Вікторія Слюсаренко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це сказала кандидат економічних наук, доцент, аудитор, судовий експерт, громадський діяч Вікторія Слюсаренко в програмі «Суспільні діалоги» з Іваном Пєтуховим на телеканалі i-ua.tv.

«Якщо ми говоримо про те, що 114% відбирається, економіка заходить у тінь, іде менше наповнення бюджету. Для того, щоб збільшити це, є світовий досвід зменшення податкового навантаження. Не те, що зараз робить Гетьманцев: весь час щось покращує в податках, збільшує їх кількість, збільшує тиск на бізнес», — зазначила вона.

За її словами, що у 2014 році говорили про те, що податок на додану вартість треба прибрати «як гальмо для розвитку підприємництва».

«Що треба хлопцям? Їм треба виготовити зброю, якою вони можуть захистити нас із вами. Тобто ми готові оплатити цю зброю, ми її оплачуємо. Волонтери про це говорять, вони збирають на дрони. Але ми маємо розвивати нашу економіку — якщо на військових рейках, значить оборонний комплекс маємо розвивати. Гальмо ПДВ не дає нам це зробити та заводить економіку в тінь, не дає розвиватися, не дає взагалі креативити», — підкреслила гостя програми.

Таким чином, на її думку, знищується бізнес, відповідно він закривається, тому немає наповнення державного бюджету.

«Немає за що створювати зброю. Ми йдемо знову до людей, до волонтерів, яких і так общипали, як того гуся. А ми маємо відмінити ПДВ, тобто в державі має бути така думка, що треба використати світові тенденції. Більше того, ПДВ у Франції був застосований вперше як те, щоби пригальмувати трошечки виробництво. А в нас цей податок, у більшості країн світу використовується типу як „наповнення бюджету“. Але якщо взяти статистику, на відшкодування йде більше коштів, ніж надходить від податків на додану вартість. Це один момент. Друге питання — що на одну гривню обліку ПДВ 1,5 грн коштує і державі, і підприємництву цей облік. Я вже не говорю, коли ці складові просто без всяких попереджень блокують діяльністю підприємства, блокують рахунки, тому підприємство не може діяти», — пояснила Слюсаренко.