Податок на додану вартість дійсно є найбільш корупційним, — Юлія Дроговоз

За останніми опитуваннями бізнесу найбільшими проблемами є корупційна складова та надмірний адміністративний тиск. В основному цей тиск здійснюється саме через податок на додану вартість.

Юлія Дроговоз у програмі «Суспільні діалоги»
Юлія Дроговоз у програмі «Суспільні діалоги»

Про це повідомила віцепрезидент УСПП з питань податкової політики Юлія Дроговоз у програмі «Суспільні діалоги» з Іваном Пєтуховим на телеканалі i-ua.tv.

«Дуже багато представників бізнесу кажуть про те, що цей податок треба відміняти. Але треба розуміти, що будь-яка відміна податку повинна ґрунтуватися на якихось розрахунках. І не тільки на прямих, які робить податкова чи Міністерство фінансів, тобто лінійно. Це треба робити з точки зору впливу на економіку, навіть на майбутню поведінку суб'єктів господарювання, тому що дуже багато процесів відбуваються на основі очікувань. Які очікування в бізнесу? Ми дуже часто забуваємо про це. І якраз коли готується чергова реформа, яка в черговий раз закручує гайки, очікування бізнесу негативні», — зазначила вона.

Внаслідок цього, за її словами, бізнес іде з українського ринку. Зараз відбувається релокація бізнесу в інші країни, а не просто в західні області, додала експертка.

«Йдуть трудові ресурси, не повертаються ті, хто вже має статус біженців. І вони всерйоз думають над тим, щоб залишитися там. А що вони роблять? Вони відкривають там підприємства, маленькі бізнеси, пекарні, ще щось. Вони працюють на інші економіки. Тому питання, про яке ми повинні говорити, дійсно яка повинна бути не тільки податкова система, а якою повинна бути економіка. Податкова система повинна враховувати не просто традиційні сьогоднішні види діяльності, види галузі економіки, а вона повинна враховувати дійсно перспективи. Якщо це оборонна промисловість, то оборонна промисловість. Якщо це зелена енергетика, то саме там повинен бути також розвиток, повинні бути якісь преференції. Якщо це інші інноваційні види діяльності, повинна бути стратегія та політика держави з точки зору розвитку інноваційної діяльності. Саме це є тими компенсаторами. Не надмірний адміністративний тиск, а саме розвиток інновацій», — сказала гостя програми.

На її думку, саме розвиток інновацій може дозволити розширити фіскальний простір, тобто розширити можливість для маневру, щоб подумати, якою повинна бути система.

«Якщо ми прибираємо податок на додану вартість, державі вистачить на все, що необхідно для того, щоб забезпечити гідне життя громадян. А що стосується статистики щодо податку на додану вартість, він дійсно є найбільш корупційним. Про це вже кажуть усі. Про це каже НАЗК, про це каже бізнес-омбудсмен, про це говорять усі громадські організації, які представляють інтереси бізнесу. Я хочу сказати, що на сьогоднішній день навіть якщо в нас бюджет на відшкодування знаходиться в межах, тобто не перевищує загальну суму надходжень, у нас дуже багато цих надходжень є штучними. А бюджетне відшкодування навпаки надмірним, тому що там є корупція. У бюджетному відшкодуванні немає прозорості, оскільки дається в першу чергу сумнівним платникам. З іншого боку, у нас дуже багато надходжень, які просто вибиваються з бізнесу, зокрема через систему блокувань податкових накладних», — пояснила Дроговоз.

Вона підкреслила, що останні дослідження та статистичні дані показали, що система блокувань податкових накладних направлена в першу чергу на представників малого бізнесу.

«Малий бізнес потерпає від цієї системи. А вже великий бізнес через втрату податкового кредиту втрачає необхідні фінансові ресурси. Тобто це велике навантаження на бізнес. Саме внаслідок запровадження такого важкого та корупційного механізму бізнес зараз йде з України в інші країни. Ми втрачаємо дійсно наш потенціал економічний. Тому треба переглядати всю цю систему, треба її робити рівноважною, комплексно підходити до всіх цих питань і шукати компенсатори в економічній площині», — резюмувала експертка.