На Київщині руками судді прокуратура хоче узаконити дерибан держвласності — керівник рибогосподарського підприємства

Київська обласна прокуратура намагається руками судді узаконити дерибан водосховища на річці Рось, яке знаходиться у державній власності.

Сергій Горбаченко
Сергій Горбаченко

Про це під час ефіру заявив керівник рибогосподарського підприємства Сергій Горбаченко.

«На засіданні суддя поставила питання, а які є документи з права власності у Білоцерківської місцевої ради? Після чого представник прокуратури не міг зв’язати і двох слів. Він навіть не знав, що ми не є користувачами водосховища, ми є користувачами водних біоресурсів. Тобто ми приймаємо участь у державній програмі. Має бути комплексний підхід, щодо володіння національним багатством України. Невідомо чому прокуратура приписала нас до аквакультурщиків, які можуть брати водосховище в оренду. В нашому випадку, держава створила спеціальні рибні господарства на тих водних об’єктах, які неможливо взяти в оренду. Зокрема, ми офіційно підпорядковуємося Київському рибоохоронному патрулюю. Однак прокуратура не вивчивши тему апелює законом про так звану дерегуляцію земельних відносин, який прийняли у 2021 році. Ніби то за ним об’єкти державної власності повинні перейти в комунальну власність. Однак це порушує Конституцію. Прокуратура це розуміє, але включає дурня і суддя це побачила», — каже С. Горбаченко.

За його словами, згідно з рішенням суду прокуратура отримала наш відзов і повинна написати свої заперечення до 23 лютого. Проте, станом на сьогодні, цього не було зроблено.

«Ми досі не отримали їх пояснень стосовно нашого відзову. Якщо прокуратура цього не зробить, то суд може залишати її позов без розгляду», — каже С. Горбаченко.

Він підкреслює, що всі докази законної діяльності на водосховищі будуть надані суду. Зокрема, це акти зариблення.

«В цих документах чітко вказано, що ми є суб’єктами, що відтворюють за свої кошти водні біоресурси, які знаходяться у державній власності. Тому прокуратура здійснює банальне рейдерство водосховища. Скоріш за все же є певний замовник. Тому вже підготовлена заява до ДБР, яке має розбиратися в ситуації. Адже є ознаки, що державним об’єктом хочуть незаконно заволодіти, ввівши суд в оману. Також прокуратура перешкоджає законній підприємницькій діяльності. Тобто комплекс таких шахрайських дій вказує, що прокуратура хоче набути права розпоряджатися держвласністю, не надаючи суду жодних документів про порушення. Тому прокуратура відкрито порушує права громадянина на вільну підприємницьку діяльність, прикриваючись інтересами держави. Однак, режим СТРГ, на який накинулася прокуратура, з'явився не вчора. Ми будемо об'єднуватися з іншими рибогосподарствами, які опинилися в подібній ситуації в різних регіонах країни. А якщо ми подамо позов на прокуратуру до Європейського суду, хто буде відшкодовувати збитки за недотримання здобутків ?», — зазначає підприємець.