Словенія допоможе закупити снаряди для України: подробиці

Словенія долучиться до ініціативи Чехії щодо закупівлі та постачання артилерійських снарядів для Сил оборони України за межами Євросоюзу.

Словенія допоможе закупити снаряди для України: подробиці

Таким чином Словенія доєднається до інших країн, які вже підтримали чеську ініціативу спільного придбання і швидкої доставки боєприпасів великого калібру для України.

Для цього словенський уряд передбачив виділення одного мільйона євро в межах свого внеску.

Про можливість закупівлі артилерійських снарядів для України у третіх країнах президент Павел повідомив на Мюнхенській конференції з безпеки в середині лютого.

За словами чеського лідера, Чехія знайшла 500 000 одиниць артилерійських боєприпасів стандартного калібру НАТО та ще 300 000 одиниць радянського калібру у країнах, що не входять до Євросоюзу.

На сьогодні понад 15 країн взяли на себе зобов’язання профінансувати закупівлю артилерійських снарядів. Серед них, зокрема, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Литва, Франція і Норвегія, а також Канада та Швеція і Португалія.

Наразі представники Чехії не коментують вартість потенційних угод в рамках закупівлі артилерійських снарядів в межах військової підтримки України.

За словами уповноваженого з питань відновлення України Томаша Копечного, доставка боєприпасів в Україну триватиме кілька місяців.

Крім того, він також повідомив, що планується розширення ініціативи після того, як профінансують закупівлю перших 800 тисяч снарядів.

Згодом у Чехії заявили про можливість закупівлі ще 200 000 артилерійських снарядів для України у третіх країнах.