Реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» загрожує нацбезпеці України — адвокат

З реєстру військовозобов’язаних «Оберіг» треба прибрати більшу частину інформації, яка жодним чином не належить до військового обліку та мобілізації.

Без візитів до ТЦК і в планах бронь - Міноборони про реєстр військовозобовʼязаних "Оберіг"
Без візитів до ТЦК і в планах бронь - Міноборони про реєстр військовозобовʼязаних "Оберіг"

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Фактично аналогічні реєстри існують давно. Ними ніхто не займався. Тому що не виконувалися обов’язки покладені на територіальні центри комплектування. Що стосується нового реєстру, то з огляду на те, що якщо не наповнювати та не контролювати його належним чином, що мали робити в 2017 році, коли було прийнято відповідний закон. То це жодним чином не змінить ситуацію з мобілізації. А з огляду на те, що в „Оберіг“ додано велику кількість баз та інформації — це загроза для нацбезпеки», — каже адвокат.

За його словами, саме такого реєстру немає в жодній країні світу і тим паче великі ризики його створювати в країні, яка воює.

«Такі реєстри з метаю нацбезпекою ніхто б не створював, тому наявність „Оберігу“ може нанести більше шкоди, ніж дати користі. Саме з точки зору національної безпеки. Адже він містить велику кількість інформації, яка не пов'язана з мобілізацією та військовим обліком. Зокрема, це стосується відомостей про членів сімʼї військових. Однак багато з них може знаходитися на тимчасово окупованих територіях. Цим може скористатися ворог, якщо реєстр опиниться в його руках. Тому не зрозуміло навіщо це робити. Це питання до нардепів та СБУ, яка чомусь мовчить з цього приводу. Тому особи, які опікуються нацбезпекою України, повинні зробити відповідні заяви та звернутися до парламентарів, щодо внесення змін до законів. Адже з реєстру військовозобов’язаних „Оберіг“ треба прибрати більшу частину інформації, яка жодним чином не належать до військового обліку та мобілізації», — резюмує Р. Кравець.

Нагадаємо, що в Міноборони заявили, що реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» має зменшити кількість помилок внаслідок людського фактора, а також заощадити ресурси держави та людини завдяки цифровізації.