Нардепи вчинили держзраду — адвокат про повторне проходження ВЛК обмежено придатним

Те, Верховна Рада скасувала поняття «обмежено придатний» до служби в ЗСУ й люди, що підпадали під дану категорію, повинні будуть пройти переогляд, підриває боєздатність армії.

Адвокт про повторне проходження ВЛК
Адвокт про повторне проходження ВЛК

Про це в коментарі заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Обмежена придатність формально за законодавством України та за статутами ЗСУ нічого не дає. Тобто немає жодних обмежень. Тому, що стосується рядового складу, то ця обмежена придатність ні на що не впливає. Тому історія з повторним проходженням ВЛК і встановленням обмежено-придатних, яких велика кількість, може привести до великих зловживань у ЗСУ. Адже коли особа не може належним чином виконувати обов’язки, однак на ВЛК напишуть, що вона може це робити. Надалі це буду підривати боєздатність ЗСУ. Тому, те що було з голосу внесено нардепами від Слуг народу, підриває боєздатність ЗСУ. Адже немає повністю здорових людей. А люди віком від 40 років, мають відповідні вади здоров’я. Тому застосування таких людей має бути враховано за станом їх здоров’я. Сьогодні, влада такими змінами намагається знати будь-яку відповідальність з командирів, які неналежним чином використовують склад ЗСУ», — каже адвокат.

Він нагадав, що і до цього часу на фронт можна було відправляти людей зі СНІДом або гепатитом. Обмежена придатність на це не впливає.

«Єдине, що коли командиру частини приходила особова справа, то він бачив, що є обмежено придані особи. Наприклад, якщо у людини грижа хребта, він ставив її розвантажувати снаряди, вона могла відмовитися. Якщо зараз особа відмовиться це робити, то її можна за невиконання наказу саджати на 8 років. А якщо вона не відмовиться і зламає хребет, то командир скаже — він був обмежено придатний. Чому я маю щось враховувати, і не за що не буде нести відповідальність. Тому рішення про скасування обмеженої придатності не на користь боєздатності армії. Тому депутати, які з голосу внесли це в парламент, фактично в черговий раз вчинили державну зраду», — резюмує адвокат.