рашисти просуваються у селах на захід від Авдіївки та Донецька — ISW

російські окупаційні війська нещодавно просунулися поблизу Авдіївки, де увійшли в села Бердичі, Орлівка та, можливо, в Семенівку, а також на південний захід від Донецька, де окупанти мають просування у Новомихайлівці.

рашисти просуваються у селах на захід від Авдіївки та Донецька
рашисти просуваються у селах на захід від Авдіївки та Донецька

Авдіївський напрямок: геолоковані кадри, опубліковані 27 березня, свідчать, що росіяни нещодавно просунулися в межах села Бердичі (на північний захід від Авдіївки) та в Орлівці (на захід від Авдіївки). російські «воєнкори» стверджували, що війська РФ також нібито увійшли в Семенівку (на північний захід від Авдіївки) й атакують українські позиції в населеному пункті, однак українські сили активно контратакують у цьому районі. Ще один російський «воєнкор» стверджував, що окупанти нібито просунулися на 200 м на захід від Орлівки на західному березі річки Дурна, на 200 метрів на захід від Тоненького (село на захід від Авдіївки), на 200 м у напрямку Уманського (на захід від Авдіївки), на 300 м на південь від Тоненького в бік Первомайського (на південний захід від Авдіївки), і на 100 метрів на південь від Невельського (на південний захід від Авдіївки). ISW не спостерігав візуального підтвердження цих тверджень. Позиційні бої тим часом тривали на північний захід від Авдіївки в районі Бердичів та Семенівки; на захід від Авдіївки біля Орлівки, Тоненького, Уманського; на південний захід від Авдіївки біля Водяного, Невельського, Первомайського.

Наступ на захід і південний захід від Донецька: геолоковані кадри, опубліковані 27 березня, свідчать, що війська рф нещодавно просунулися в центральних районах села Новомихайлівка (село на південний захід від Донецька і на північний схід від Вугледара). Позиційні бої тривали на захід від Донецька поблизу Георгіївки та Красногорівки та на південний захід від Донецька поблизу Новомихайлівки та Побєди.

Аналітики Інституту вивчення війни звернули увагу на новий звіт Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, який підтвердив давні оцінки ISW щодо систематичних порушень росією міжнародного права в галузі прав людини та гуманітарного права на окупованих територіях, а також щодо українських військовополонених. У звіті містяться нові висновки про жорстоке поводження росії з українськими військовополоненими, засновані на інтерв'ю з 60 нещодавно звільненими українськими полоненими. Майже всі вони детально розповіли, як російські війська катували їх побиттям й електрошоком та погрожували стратою, а більше ніж половина опитаних зазнали сексуального насильства. Місія також повідомила, що має докази того, що росіяни стратили щонайменше 32 українських військовополонених у 12 різних інцидентах протягом звітного періоду (з 1 грудня 2023 року до 29 лютого 2024 року) і незалежно перевірила три таких страти. ISW нагадує, що спостерігав у відкритих джерелах докази кількох страт українських полонених протягом цього часу:

страта трьох українських військовополонених поблизу Роботиного Запорізької області 27 грудня 2023 року;

розстріл одного військовополоненого українця під Кліщіївкою Донецької області 9 лютого 2024 року;

страти трьох українських військовополонених поблизу Роботиного,

страти шести українських військовополонених біля Авдіївки Донецької області у лютому 2024,

страти двох українських військовополонених поблизу Веселого Донецької області 18 лютого 2024 року або близько цього часу;

розстріл дев’яти українських військовополонених біля Іванівського Донецької області 25 лютого.


Джерело: ISW