Війна та нестача коштів не завадили розширенню армії ТОП-чиновників — експерт

Півмільйонні зарплати чиновників є нічим іншим, як моральною корозією з ознаками антиекономічної та антиєвропейської диверсії.

голова Офісу президента Андрій Єрмак
голова Офісу президента Андрій Єрмак

Про це в коментарі заявив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Така ситуація з колосальним розривом між звичайною заробітною платою, окладом ТОП- чиновників та їх оточення, є нічим іншим, як моральною корозією з ознаками антиекономічної та антиєвропейської диверсії. В Україні, на жаль, послідовно реалізується політика дешевої робочої сили ще за часів Кучми. Причому це реалізується на найвищому державному рівні, через прийняття відповідних законів та нехтування Конституцією», — каже експерт.

За його словами, на сьогодні українські працівники мають найнижчу зарплату в Європі.

«Це не тому що в країні війна, так було і до повномасштабного вторгнення рф. Крім того, ми маємо колосальні борги заробітної плати. На фоні високих зарплат ТОП- чиновників, невиплата низького окладу є провокаційним фактором. Також дивна ситуація склалася з оподаткуванням наднизької зарплати. Воно вчиняється за такими ж правилами, як і для високооплачуваних ТОП- чиновників. Тобто українці з зарплати, якої не вистачає для утримання родини, сплачують податки по тим же правилам, як і всі багатії. Тобто держбюджет наповнюється коштом надвисоких податкових стягнень з простих працівників. Війна та нестача коштів не завадили розширенню армії Топ-чиновників — радників, заступників та всіляких наглядових рад. Тільки у мера Києва Кличка 13 заступників. А кожного з них є секретарки та водії. А також помічники та радники. Також після запиту журналістів, стало відомо, що тільки у голови Офісу Президента Єрмака, понад 40 різних заступників та радників. Це свідчить, що таких „кровосісей“ у нас розплодилося надзвичайно багато. Однак розмови, що під час війни треба цю армію чиновників скорочувати — прозвучали лише від голови уряду. Однак він лише пообіцяв провести скорочення», — каже експерт.

Він підкреслив, що голова уряду Д. Шмигаль чомусь не говорить, яку це принесе економію заробітних плат.

«Він навпаки говорить, що кількість радників та заступників навколо нього буде зростати. І у нас замість Кабміну з’явиться Офіс прем'єр- міністра. А ось питання, наскільки таке скорочення призведе до скорочення обслуговуючого персоналу машин ТОП-чиновників, Шмигаль чомусь замовчує. Крім того, західні партнери, які направляють кошти в Україну, задаються питанням, чому в них співвідношення середніх зарплат в їх в країні в рази менше, ніж в Україні. Тим паче під час війни», — каже С. Кондрюк.

Він нагадав, що президент В. Зеленський, виступаючи з нагоди Дня Конституції наказав всім органам влади підготувати українську доктрину.

«Значна частина цього документу мала була присвячена тому, що українці мають відмовитися від політики дешевої робочої сили, як ганебної та антиконституційної. Однак це доручення досі не виконано. Крім цього є Європейська соціальна хартія та обов’язки України, щодо реалізації певних кроків для членства в ЄС, а також Конституція… Однак все це не виконується. На сьогодні в нас величезна диспропорція зарплат. Ми кидаємо виклик суспільству та Євросоюзу, провокуючи негативні процеси під час війни. Адже це носить ознаки антиекономічної та антиєвропейської диверсії», — резюмує С. Кондрюк.

Нагадаємо, що серед державних установ всеукраїнського рівня найбільше пощастило із заробітками Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Членам цієї комісії у січні виплатили середню зарплату понад 400 тис. грн. Шестизначні заробітки також мають члени Рахункової палати (171,5 тис. грн) та Центральної виборчої комісії (170 тис. грн).