Українці собі не дали відповідь, що таке свобода та вільна людина — громадський діяч

Крім того, у нас немає широкого обговорення, що для нас є перемогою у війні.

Олексій Якименко
Олексій Якименко

Про це під час ефіру заявив громадський діяч Олексій Якименко.

«У нас немає широкого обговорення, що для нас є перемогою у війні. Нам нав’язують різні позиції, але ми всередині України дуже мало про це дискутуємо. Ми кажемо, що наша перемога буде тоді, коли московія розпадеться. Однак не кажемо, що на теренах московії мають з’явитися більш демократичні невеличкі республіки, які почнуть між собою воювати. Можливо з якоюсь частиною з них ми почнемо вибудовувати відносини. Якщо ми поглянемо, що це тисячолітня боротьба, яка буде продовжуватися далі, адже умовні демократії, з умовними авторитарними режимами зхлиснулися на території України. Це є різні ідентичності. Під час цієї війни ми зробили перший крок стосовно нашої волі. Це і є початок планування, того процесу, який буде зароджуватися. Однак ми собі не дали відповідь, що таке свобода та вільна людина. Тобто, що для нас є свобода?», — зазначає Олексій Якименко.

За його словами, людина повинна стати творцем, а суспільство повинно стати відповідальним.

«В основу треба покласти нашу культуру та прагнення. Все це має виражатися в економічному зростанні кожної людини та суспільства. Ми маємо починати ставати справжнім громадянським суспільством», — резюмує О. Якименко.

Своєю чергою, за словами судді Конституційного Суду України (КСУ) у відставці Віктора Шишкіна, якщо згадати перші дні повномасштабного вторгнення рф в Україну, то громадянське суспільство самоорганізувалося.

«Особливо це стосується Києва та області. Суспільство вимагало від влади дати зброю. Адже люди формували тероборони. Люди хотіли бути вільними, а не під московитами», — резюмує В. Шишкін.