Протести в Грузії: що відбувається насправді

Через наближення дати виборів дедалі очевиднішим стає розкол у грузинському суспільстві.

Протести в Грузії
Протести в Грузії

Про це заявила журналістка Formula tv. (Georgia) та I-UA. TV Манана Абашидзе.

«Майбутні Грузії 2024 року парламентські та президентські вибори будуть для країни „долоносними“. Вибори пройдуть за новими правилами і введуть у дію ухвалені кілька років тому поправки до конституції, які значною мірою переформатують грузинську політичну систему. Нова модель передбачає, що повноваження президента скоротяться, а сам він обиратиметься не на прямих виборах, а за допомогою колегії виборців. Прем'єр, що обирається парламентською більшістю, навпаки, стане сильнішим і отримає більшу автономію. Парламент буде обраний виключно за пропорційною системою, а парламентська партія зможе створити лише одну фракцію. В країні де планомірно вбивали свободу слова, демократії, честь і гідність — все ці новели вкрай небезпечні», — каже М. Абашидзе.

За її словами, водночас у міру наближення дати виборів дедалі очевиднішим стає розкол у грузинському суспільстві.

«Перемога «Грузинської мрії» вкрай ймовірна, але не стільки через її популярність, скільки через роз'єднаність і слабкість опозиції. Яка по суті запропонувати нічого не може, окрім себе!

Грузинське суспільство перебуває перед серйозним вибором, а нова модель виборів та організації влади дозволить партії, яка набрала найбільшу кількість голосів, сконцентрувати у своїх руках велику безмежну владу.

Рівно рік тому, була спроба ухвалення в Грузії закону про «іноагенти». Я писала, що на майбутніх виборах «Грузинська мрія» зробить все, щоб остаточно закріпитися при владі як «правляча партія», крок за кроком обмежуючи можливості опозиції та вільну конкуренцію. Законопроєкт передбачає ганебне втілення «культури» доносів. Страшно уявити скільки людей цим займуться, причому із задоволенням!

Тому з наближенням до виборів політична ситуація в Грузії буде розпалюватися. Фактично, Іванішвілі та «Грузинська мрія» намагаються реалізувати сценарій «парламентського авторитаризму», — зазначає журналістка.

Вона підкреслила, що юридичний комітет парламенту Грузії очікувано підтримав у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» так він наразі називається.

«Московитський пропагандист Олександр Дугін висловився з приводу протестів у Грузії. Похвалив владу Грузії, сказав, що «влада стоїть на правильному шляху».

ЗМІ та опозицію він назвав «ліберальною агентурою», але їх, вдасться «вичистити».

«Грузії потрібний Сталін. Інакше глобалістська мерзота знищить цю прекрасну країну.»

Сьогодні о 16:00 оголошено збір на акцію біля парламенту на Руставелі. МВС Грузії попередило, що не дасть учасникам мітингів проти закону про іноагентів оточувати будівлю парламенту та наближатися під час вечірніх акцій до службових входів. Тобто читайте, що не дасть мітингувати! Уявляю що може трапитись під час протестів, але і сидіти мовчки теж не можна", — резюмує М. Абашидзе.