Загострення між США та Китаєм: до чого готуватися світу та Україні

Президент Китаю Сі Цзіньпін застеріг президента США Джо Байдена від «гри з вогнем» через заплановану поїздку спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі в Тайвань. Китай виступив проти, бо вважає Тайвань частиною своєї території. Чи призведе конфлікт між КНР та США до Третьої світової війни, та як це вплине на Україну, розбиралися журналісти i-ua.tv.

Загострення між США та Китаєм: до чого готуватися світу та Україні

Чи відійде Україна на другий план

Роспропаганда активно поширює тези, що протистояння між США та КНР через Тайвань витіснить з актуального порядку денного світової спільноти війну рф проти України та знизить рівень підтримки нашої боротьби з агресором. Зокрема є думки, що не дарма Байден і Сі Цзіньпін три години розмовляли телефоном. Тепер розведуть такий балаган навколо Тайваню, що анексія путіним частини України нікого у світі вже не зацікавить. Та світ почне забувати про війну в Україні.

В свою чергу експерти зазначають, що це далеко не так.

«Сили, які зацікавлені у збереженні наявної ієрархії та є її архітекторами, є значно сильнішими, ніж ті сили, які зацікавлені цю ієрархію зруйнувати. Що стосується підтримки України, то якби не розверталися події в інших країнах світу, все одно Україна буде отримувати необхідну зброю від США. З початком нового фінансового року — в жовтні, ми побачимо допомогу від США в повному обсязі», — каже політолог Валентин Гладких.

За його словами, агресивна політика Китая — це прояв їх сили та бажання зміцнитися та переглянути на свою користь розподіл світу.

Однак є і більш песимістичний сценарій. Наприклад, політолог Олексій Якубін каже, що будь — яке загострення між КНР та США буде вести до того, що США будуть розфокусовуватися. Це не вигідно для України.

«Якщо говорити про виникнення нової точки напруги навколо Тайваню, то така ймовірть існує. Китай та США є економічно залежними, але це не виключає, що через ситуацію на Тайвані через політичні причини може бути певний спалах напруги. Розмови Пелосі про Тайвань — своєрідна перевірка з боку частини демократів подивитися, яким чином Китай буде реагувати на подібні речі. Нам не вигідно будь- яке загострення, яке може виникнути в Китаї чи на Балканах. Адже США переорентують свою увагу на ці події. Тайвань для США є дуже значимою територією. Тому увага американських політиків буде максимально прикута. Створення цього додаткового конфлікту не є вигідним для України», — резюмує О. Якубін.

Візит Пелосі на Тайвань: чи чекати Третю світову війну

Рядовий візит американської конгресменки набув небаченого розголосу, і, за інформацією багатьох аналітиків та політологів, може спричинити величезний військовий конфлікт на азійському континенті, в який будуть втягнуті — США, Китай і Тайвань.

Проте є протилежні думки. Зокрема, за словами політолога В. Гладких, якщо Китай та США вступлять у війну, це будуть глобальні наслідки, що може призвести до припинення людської цивілізації. Проте у експерта є сумніви, що це загострення переросте в наступну світову війну.

В свою чергу, політолог Володимир Воля каже, що протистояння КНР та США більше схоже на гру м’язів. У двох столицях є розуміння крайньої небажаності військової ескалації для обох країн.

«Напруга навколо Тайваню у зв'язку з візитом Пелоссі не переросте у війну. Але гра нервів і м'язів виходить на новий безпрецедентний рівень. Тому що безпрецедентний візит в умовах, коли США надають допомогу уряду Тайваню, відверто недружньому по відношенню до Пекіна та ідеї возз'єднання двох частин Китаю. Саме тому керівництво КНР здійснює жорстку демонстрацію сили за допомогою політичних інструментів, військових навчань та маневрів», — каже політолог Володимир Воля.

Він зазначає, що влада Тайваню теж нагнітає тему, що Китай нападе на острів. А США демонструє, що захистять свого спікера та свого союзника. Проте США та Захід загалом не готові до того, щоб втягуватися ще й у військово-політичне протистояння з КНР.

Зокрема, Китай не готовий, щоб через військові дії проти Тайваню зруйнувати свою політику мирного возз'єднання. Задля її збереження Пекін не ввів війська до Сянгану (Гонконг), коли там були масштабні протести. Тому Китайське керівництво не розпочне військових дій проти Тайваню, тому що такі дії здатні обрушити всю архітектуру зовнішньої політики Китаю в Південно-Східній Азії.

Тобто Пекін утримається від військових дій, щоб не запустити процес масштабного відтоку інвесторів з китайської економіки. Економіка — основа китайського міжнародного впливу та нового двополярного світу з лідерством США та КНР.

«США та Захід загалом, й КНР не готові, щоб за допомогою військової ескалації проблеми Тайваню посилити світову економічну кризу, яка виникла внаслідок війни Росії проти України. Це буде удар по економіках усіх держав», — підкреслює В. Воля.

Головні фактори, які не дадуть розв’язати нову світову війну — висока взаємопов'язаність американської та китайської економік. Для США Китай є третім за обсягом торговим партнером після Канади та Мексики. Для Китаю США є першим партнером.

Також тайванські технологічні компанії мають інвестиції в технологічні виробництва біля материкового Китаю. Тайвань та материк один одного доповнюють.

Слід враховувати, що якщо розпочнеться війна або блокада Тайваню, то зупиниться експорт тайванської високотехнологічної продукції до всіх країн, включаючи КНР та США.

Крім того, у разі військової ескалації США переключить ресурси з протистояння Путіну в Європі на протистояння через Тайвань. Спусковим механізмом для такої ескалації є візит Пелосі до острова.

«Хіба потрібна Вашингтону та Заходу війна на 2 фронти, коли вони уникають залучення у війну з Росією?», — наголошує В. Воля.