Олена Скоморощенко: саме завдяки ЗСУ може сформуватися майбутня українська еліта

Згідно опитування, яке відбулося у 2021 році 72% українців вважають, що в державі немає справжньої політичної еліти. Тож чи є в Україні еліта та якою вона має бути, журналісти i-ua.tv говорили з доктором філософії, громадським діячем Оленою Скоморощенко.

Завдяки ЗСУ може сформуватися майбутня українська еліта
Завдяки ЗСУ може сформуватися майбутня українська еліта

— Чому словосполучення «українська еліта» викликає негативне трактування? І що насправді є елітою?

Розмову доведеться починати з визначення того, що є еліта, а що є симуляція, ілюзія еліти. Еліта — це не статус, а функція. Президент, гетьман, князь — не еліта, якщо він не здійснює 2 завдання: витворення проектності для свого народу та створення інструментів реалізації цієї проектності. Але в Україні століттями була специфічна ситуація. Найкращі сини та дочки нашого народу намагалися виконувати функцію еліти. Вона полягає в тому, що еліта займається осмисленням історичних подій, що відбуваються, і у які втягнута країна. Викликів, що стоять перед країною, а також шукають їх вирішення з метою забезпечення національних інтересів. Це стосується захисту та добробуту, процвітання та розвитку народу. Саме це є функцією еліти. Але реалізація всього цього не могла здійснюватися через відсутність власної держави. 800 років ми були колонією наших агресивних сусідів. А стосовно колоній працює такий закон — еліт в колоніях не буває. В колоніях є тільки колоніальна адміністрація, яка забезпечує реалізацію проектності метрополії за рахунок ресурсів колонії, тобто України.

Тим не менше, українська проектність з’являлася навіть у колоніальних умовах у вигляді спроб геніїв нашого народу. Починаючи від Байди Вишневецького, який створив Січ, як спосіб захистити Україну від набігів кочівників. Навали кочівників забирали наших дітей та жінок, а чоловіків полонили та змушували воювати за інтереси імперії. Те саме ми зараз спостерігаємо на окупованих територіях. Адже на Донбасі чоловіків ловлять та змушують воювати проти України.

З іншого боку, оскільки колонія мала якось управлятися, то імперія для здійснення цієї функції призначала колоніальну адміністрацію. Її функції зводилися до визискування територій і людей, тобто до завдання збирати якомога більше грошей з населення, не залишаючи нічого для розвитку та все вивозити за кордон колонії. Тобто, до метрополії. І навіть усі 30 років незалежності саме це і відбувалося. Попри те, що у 1991 році було проголошено державний суверенітет, створення власної держави, однак насправді ми всі 30 років мали не українську еліту, яка служить своєму народу, а ту саму колоніальну адміністрацію, яка виконувала ту ж саму функцію — визискувати Україну, відбирати кошти у народу та вивозити все за кордон.

Саме через це склалася ситуація, що в нашому словнику сучасної української мови, слово політика та еліта є лайкою. Ніхто з порядних людей не хоче займатися політикою та бути елітою. Як правило, всі ці поняття асоціюються в широкій свідомості, з лайном, яким не хоче бруднитися порядна людина. Це замкнене коле, яке саме себе відтворює. Але демократія, тобто влада народу, може бути тільки політичною. І розвиток може відбуватися тільки демократичним шляхом, а не насильницькою волею деспота. Тобто, демократія і розвиток і є політична діяльність і будь-який народ для здійснення цієї функції висуває найкращих своїх представників, тобто еліту.

У нас же зараз найкращі представники від цього відкараскаються, тому що еліти в Україні асоціюються з пройдисвітами, які багато століть оббирали Україну та українців, здійснюючи цю функцію руками виродків, які робили горе для свого народу та країни. На жаль, і сьогодні — це все ще животрепетні і конкретні явища нашої реальності. Але наша мета — не просто розумні розмови про наболіле, ми говоримо про це, щоб змінити цей стан справ і змінити реальність з поганої на кращу.

Сподіваюся, що після війни нам вдасться не тільки повернути свої державні кордони, а й зробити суттєвий крок до справжнього суверенітету та народовладдя. Тобто, здобути право на саморозвиток. А це вже буде вимагати наявності своєї національної еліти.

До речі, у кожного народу є історія виникнення, розвитку та формування власних еліт. Наприклад, у британців видатні мислителі та вчені ставали державними діячами. Скажімо, Ньютон був сучасною мовою Головою Нацбанку, Джон Локк — Віце-прем'єром, а Томас Мор — Прем’єр-міністром.

— Чи давала нам шанси історія для становлення української еліти та чи були вони реалізовані?

На жаль, ні. Після того, як 1240 року «впав» Київ, закінчилася наша суверенна держава. Ми з того часу почали існувати, як колонія. Хоча за моїми підрахунками було 7 спроб виправити цей стан речей. Перший крок зробив саме Байда Вишневецький, але це окрема історія. Всі ці 7 спроб не увінчалися здобуттям суверенітету українського народу та створенням еліт, які б правили в інтересах України та служили б своєму народу. Тому повернемося до еліти, як до наукової теорії, що це взагалі таке.

В 20-х роках італійські вчені Моска і Парето дали класичне визначення еліти. Еліта — це не статус, це — функція. У суспільстві та соціумі є багато різних функцій. Одна з них — осмислення того, що відбувається всередині країни та поза нею. Усвідомлювати виклики, які постають перед народом та країною та пропонувати шляхи вирішення викликів, з головною метою забезпечення національних інтересів. Власне, саме це і є функція еліти. До речі, як правило, еліта — вища верства суспільства, хоча це не обов’язково. Важливо розуміти, що еліта — це доволі структурована функція, яка складається з двох частин. В кожній країні є сакральна еліта та адміністративна еліта. Сакральна займається інтелектуальним процесом усвідомлення та формулювання для того, щоб визначати напрямок розвитку країни, можливості свого народу, та доводити це до рівня формулювання власних смислів та наративів, тобто Канону. Потім ці смисли та наративи втілюються у сюжети літератури, музики, оперного мистецтва на народних пісень. Отже, всього, що складає душу народу. Таким чином, відбувається самоусвідомлення шляху, яким народ піде.

До речі, у середньовіччі сакральною елітою була церква. З іншого боку, почав формуватися корпус управлінської еліти, яка здійснювала щоденну роботу з управління державою. Але здійснювалося адміністративне управління на підставі напрацювань сакральної еліти.

— А що дає сакральна еліта адміністративній?

— Дві речі. Перша — це Канон, в якому закладена картина світу, правила поведінки та кодекс соціальних взаємовідносин. В основі Канону лежить головна мета та напрямок розвитку народу, яку формулює перед народом сакральна еліта. Друга — дає технологію управління масами для того, щоб соціум діяв та розвивався. Ці дві складові дуже важливі.

— Чи існує в Україні сакральна еліта. Яка її функція та чи є напрацьовані нею картина світу та проект майбутнього нашої країни?

Остання спроба, яка була — це коло Соломії Павличко. Це коло (Богдан Кравченко, Оксана Забужко, Леонід Ушкалов, Віра Агеєва, Тамара Гундорова та інші) витворило нову, модерну картину світу для України, створило новий Канон старих українських цінностей. Це коло включало і канадійця Богдана Кравченко, який створив Інститут державного управління при Кабміні для того, щоб виховувати кваліфіковану, чисто українську адміністративну еліту. Адже раніше адміністративна еліта для України виховувалася у вищій партійній школі в москві. Потім прийшов Медведчук та перетворив цю інституцію на Академію при президенті України. А в 2019 році цей Інститут, тобто Академія, припинили своє існування. Очевидно, для московської колоніальної адміністрації в Україні не потрібна українська управлінська еліта…

Скінчилася спроба створити сакральну еліту загибеллю Соломії 31 грудня 1999 року. Всі члени її спільноти живі, крім Леоніда Ушкалова, але спільнота перестала виконувати ці функції.

А тепер хороші новини. Зараз в Україні є певна спільнота, яка створила нову проектність для України. Вона має почати реалізовуватися за результатами війни. Геополітична мета цієї спільноти — перетворення України на регіонального геополітичного лідера Східної Європи замість рф. Цивілізаційна мета — перетворити Україну на одну із найрозвинутіших цивілізацій людства.

— Якою ви бачите майбутню українську еліту і якою вона має бути?

Найголовніша риса, яка повинна її визначати — служіння своєму народу і нікому крім нього, та виконання конкретних завдань, які перед нашим народом постають. Треба зрозуміти, що наші проблеми цікаві тільки нам. Вирішити їх можемо тільки ми, точніше найкращі з нас. І це точно не «батальйон Монако».

Українці повинні перетворити всі наші втрати на здобутки нової якості. Переконана, що коли наші захисники повернуться з фронту, саме вони зможуть стати справжньою елітою. Саме з цих сил сформується корпус сучасної еліти, який зможе вирішити завдання, яке стоїть перед Україною — осмислити можливості та процеси, які відбуваються навколо та в середині нас. А також сформулювати цілі України та почати їх реалізовувати для того, щоб побудувати могутню, сильну та багату країну, яка належить до десятки провідних країн світу. Ми маємо стати членом G8 замість рф. Ця задача цілком реалістична. Потрібно тільки свідомо та послідовно, день у день, рухатися до цієї мети.