За час повномасштабної війни комунальні тарифи в Україні зросли на 20% - Андрій Павловський

Не дивлячись на обіцянки президента В. Зеленського, не підвищувати тарифи, за даними Держстата, за рік в Україні комуналка подорожчала на 12,7%. Чи варто чекати чергового підвищення ціни на електроенергію, газ, водопостачання та як захистити права громадянам, чиє житло зазнало руйнування, журналісти запитали в експерта з соціальних питань Андрія Павловського.

Андрій Павловський
Андрій Павловський

— Чи варто чекати чергового підвищення ціни на електроенергію газ та теплопостачання, та коли це може статися?

Це гостре соціальне питання, тим більше під час війни, коли багато людей втратили роботу, і в країні більше 5 млн внутрішніх переселенців, енергомонополісти продовжують підвищувати тарифи. За даними Держстату, тільки за минулий рік, на майже 13%, зросла комуналка. Однак на цьому ніхто не зупиняється і енергопостачальні компанії далі хочуть підіймати тарифи. Зокрема, про підвищення тарифів на воду повідомляють водоканали. В середньому вони простять підвищити тарифи для населення на 15−20%, а найбільш нахабні навіть на 30%. Це стосується і холодної і гарячої води. Зрозуміло, що це погіршить соціальний стан більшості українців. Зокрема, їх купівельну спроможність. Вона впала та буде падати ще далі. Згідно з даними Держстату середньостатистична родина витрачає майже 60% на продукти та комуналку. Всі інше йде на транспорт та освіту дітей.

При цьому тільки у 2023 році двічі відбулося підняття на електроенергію майже вдвічі. Тарифи зросли 1,64 коп до 2, 64 коп за кіловат. Єдине, що не зросло — ціни на газ.

Зросли тарифи на благоустрій та прибирання території десь в середньому на 4,5% та на інші комунальні послуги. Зокрема, на вивіз сміття, в середньому на 5−7% по всій країні. Тобто влада взяла курс, щоб зняти всі обмеження, які були на початку війни.

В цьому році буду знову підвищувати тарифи на електроенергію та вивіз сміття. Зараз монополісти на це не наважуються, бо триває опалювальний сезон. Однак після його завершення, тарифи на електроенергію піднімуть, як і у минулому році.

— Однак це боляче вдарить по кишенях малозабезпечених, пенсіонерів та ВПО, яким скасували виплати

Дійсно 1 млн внутрішньоперемішених осіб з 1 березня скасували соціальні виплати. Хоча вони і так були мізерні — 2 тисячі грн. Однак чиновників не хвилює майбутнє виживання цих людей.

— Наскільки більше українці за час війни почали платити за комунальні послуги?

З початку війни ми на 20% більше платимо, чим до війни. Для більшості людей, а таких мільйони, постане питання, що оплачувати комуналку чи харчування. Віддавати останню копійку за комунальні чи годувати дітей. До речі, пенсіонери зараз так і роблять — віддають останні кошти на комуналку, а потім їм не вистачає коштів на хліб та молоко, щоб дотягнути до кінця місяця на мізерні виплати, які в уряді називають пенсією. Це дійсно проблема, яка буде дуже масштабною, якщо влада і далі продовжуватиме підвищувати тарифи. Зокрема, буде зростати заборгованість населення за комуналку. Хоча вона і так вже критична за обсягами. Деякі експерти називають цифру за 150 млрд. грн. В будь-якому випадку це величезні суми, які будуть спів підставні з держбюджетом, якщо буде так продовжуватися. Чиновники не розуміють, що чим далі вони підвищують ціни, тим більше зростає заборгованість населення. Зокрема, падає купівельна спроможність для більшості українських родин.

Виникла ще одна проблема, в Нацкомісію з регулювання питання енергетики та комунальних послуг (НКРЕ КП) за минулий рік поступило майже 13 тисяч скарг від людей про те, що їх дурять енергопостачальні компанії. З початку 2024 року — понад 1,5 тисячі звернень про шахрайські схеми обрахування. Зокрема, на ту ж електрику приходять платіжки більше, ніж люди знімають зі своїх лічильників. Тобто монополісти рахують по якимось своїм невідомим довоєнним формулам. При цьому більшість людей скаржаться на те, що їх житло зруйноване чи вони взагалі виїхали з України, ще два роки тому і ніхто в їх домі не живе і споживання комунальних послуг немає. Однак квитанції їм продовжують приходити, ніби то вони споживають послуги на довоєнному рівні. Відбувається нахабне шахрайство з боку енергопостачальників, енергокомпаній, жеків, тощо. Мало того, що під час підвищують тарифи та ще й нахабно дурять людей та пишуть у платіжках завищені суми. Багато людей скаржаться та подають до суду енергокомпанії.

Знущання доходить до того, що у людини зруйноване або сильно пошкоджено житло і вона виїхала на Захід країни або за кордон. Однак їх продовжують нараховувати комунальні послуги, кажучи, що це не аргумент не сплачувати. Чиновники просять принести довідки від місцевих органів влади з зони бойових дій про пошкоджене або зруйноване житло. Якщо ж її не принести — фіктивний борг буде нараховуватися далі.

Найстрашніше, що енергокомпанії не зупиняються на нарахуванні фіктивних енергоборгів. Якщо споживач відмовляється його сплачувати, то прийдуть електрики (в Києві від ДТЕК) і переріжуть провід, заливши людину без світла чи поставлять затикання на труби та залишать без води. Мало того що підвищили тарифи у людей немає роботи та доходу та ще й відрізають від надання відповідних послуг. Як хочеш — так і виживай. Це нелюдське відношення до людей, що постраждали від війни.

— Влада скасувала мораторій на відключення світла та нарахування пені за невчасну оплату послуг ЖКГ. Які наслідки?

Дійсно, на початку війни президент, уряд та Рада прийняли відповідні рішення, щодо заборони нараховувати пеню за невчасну оплату послуг. Однак зараз влада скасувала попередні заборони. Тому енергомонополісти мають право нараховувати енергоборги, а якщо вони перевищують кілька тисяч гривень, то можуть відключити від надання цих послуг. Тобто війна ще не закінчилася, а у галузі ЖКГ все повернули на довоєнний рівень. Тому має бути відповідна реакція від суспільства. Якщо люди будуть і далі терпіти, сподіваючись що все минеться, то так не буде. Борги продовжують накопичуватися. Закінчиться війна і до боржників прийдуть колектори. Якщо абонент не заплатить — відключення від послуг, а далі суд. Після чого людей будуть викидати на вулицю з власного житла. Тим більше, що перед війною Слуги народи прийняли відповідні зміни до цивільного та адміністративного кодексу, які дозволяють висиляти людей за комунальні борги на вулицю, не зважаючи ні на що.

— Як зупинити свавілля влади, яка знущається з населення?

Якщо борги справжні, а не фіктивно нараховані, то треба йти у відповідні контори — житло та енергопостачальні та вимагати реструктуризацію. Треба укласти договір про реструктуризацію боргу хоча б на декілька років, щоб абоненти могли поступово віддавати суму заборгованості. Або ж можна укласти договір, що кошти будуть віддавати у післявоєнний період. Зокрема, після закінчення воєнного стану. Треба захищати свої інтереси та інтереси своєї родини. Інакше після війни можуть бути прикрі випадки виселення родин з квартир або ж будуть відбирати майно.