Кримінальні переслідування волонтерів

Новий випуск програми Очі Феміди ми записали для наших українських волонтерів, які допомагають ЗСУ.

Тема випуску «Кримінальні переслідування волонтерів». Ще на початку війни Кримінальний Кодекс України було доповнено новою статтею 201−2, якою передбачено відповідальність за дії щодо незаконного використання гуманітарної та благодійної допомоги. Правоохоронці отримали наказ знайти правопорушників, які наживаються на гуманітарній допомозі.

Аби показати гарну статистику і швидкий результат, правоохоронні органи почали переслідувати відомих волонтерів. Понад 15 кримінальних проваджень проти волонтерів було відкрито протягом 2022 року. У волонтерів проводились обшуки, було вилучено товари і майно. Волонтерам встановлювались обмеження, передбачені ККУ — особисте зобов'язання, тримання під вартою.

При цьому, правоохоронні органи ігнорували очевидні факти і докази, які підтверджували невинуватість волонтерів. Спільними зусиллями адвокатів, волонтері, правозахисників і Центру прав людини ZMINA вдалося захистити від незаконного обвинувачення волонтерів. Цілий рік було витрачено на боротьбу вже закрито 5 кримінальних проваджень.

Як нова стаття 201−2 стала для правоохоронців інструментом розправи з публічними, авторитетними українцями? Які незаконні методи правоохоронці використовують щодо волонтерів під час слідчих дій?

Що робити, якщо Ви — волонтер, допомагаєте ЗСУ і раптом опинились у полі зору правоохоронців?

Чому справи продовжують відкриватися і кому це вигідно?

На ці питання та багато інших нам відповів адвокат з Одеси Олександр Непомнющий, якому вдалося захистити відомого волонтера від незаконного обвинувачення.