Продаж землі як комплексний удар по українству

З 1-го січня 2024-го стартує так званий ринок землі. Незважаючи на могутній піар від влади, спрямований заспокоїти українців у тому, що «все під контролем «і земля буде в надійних руках «ефективного власника», люди, особливо з сільської місцевості, очікують великої афери, яка може завершитися повним спустошенням українського села.

Про тривожні очікування сільгоспвиробників, продовольчу безпеку та Декларацію ООН про права селян говоримо з Суддею Конституційного Суду у відставці Віктором Шишкіним та президентом Асоціації фермерів і приватних землевласників Миколою Стрижаком.

Микола Стрижак: «В Європі землю ніхто не продає. Там продається право використання землі. Тільки в США земля, як товар. І то, там має бути 60% державної землі. Тобто держава скупає землю. Адже якщо є земля, то є держава, а якщо немає землі, то немає держави. Наша влада робить вигляд, що вона цього не розуміє. Вона все прекрасно розуміє. Ті, хто писали Конституцію Україні далекоглядні люди. Адже якщо ми будемо продавати право використання землі, то вкладаємося в умови нашої Конституції. Адже земля залишається власністю українського народу. Однак в Україні влада хоче, що народ підкорявся закону, а вони — ні».

Також на думку фермера, Німеччина створить всі умови, щоб жінки та діти, які виїхали з України, залишилися в Німеччині: «Заводи, які працювали в одну зміну, зараз почали працювати у 2−3 зміни. Це неоціненний скарб трудового населення, яке підіймає економіку Німеччини».

На його думку, у влади не було бажання розвивати сімейне фермерство. При цьому, влада допомагає розвиватися кумам. «Як тільки президент Порошенко прийшов до влади, його кум Косюк, одразу став успішним бізнесменом. Саме тому влада має своїх представників в Раді й Кабміні лобіюють власні інтереси. Саме таким представником є міністр АПК Сольський».

Віктор Шишкін: «Аграрна країна — це також добре, бо за нею тягнуться всі машинобудівництва. Для ефективного забезпечення фермерів, потрібно тракторобудівного, автобудівництво, комбайне будівництво, хімічна промисловість. Потреби сільського хазяйства встановлюють прогресивно-науково технічне завдання перед іншими галузями. Зокрема, машинобудівництва, хімізації та науки».

За його словами, у законі оббіг землі сільськогосподарського призначення є велика загроза: «Закон було прийнято оббіг землі сільськогосподарського призначення. Нібито інших земель він не торкається. Тобто нібито він не торкається лісів України».

Своєю чергою Суддя Конституційного Суду у відставці В. Шишкін вважає, що Сольський веде антиукраїнську політику, тому він має сидіти у Лук’янівському СІЗО. «Злочинна група захопила владу в державі, та зробила її зброєю власних злочинів. Зокрема, зробивши закон зброєю для своїх злочинів. Адже „зелені“ через прийняття певних законів створюють злочин. І це стосується законну про оббіг землі. Адже 1 січня іноземцям (юридичним особам) відкривають шлях для купівлі української землі. Під взяття кредиту земля може йти, як застава. Тож банк може забрати цю землі і вона потрапить до рук іноземців, які є засновниками цих банків. Це велика загроза для наших фермерів».