Сергій Доротич: На наших очах зароджуються диктатура і тоталітаризм

Я сам в шоці і не можу зрозуміти, як таке відбулося і чому поліціянти били жінок з такою жорстокістю.

Сергій Доротич: На наших очах зароджуються диктатура і тоталітаризм

Українські представники малого і середнього бізнесу проти намірів влади посилити податкову політику, нав’язати всім касові апарати та роботи під час карантину «обраних» підприємств. Саме тому вони вийшли на протести і поставили намети на Майдані Незалежності. Утім, влада не чує ФОПівців. Поліціянти, навіть вдалися до застосування проти людей кийків та сльзогінного газу. Мабуть, досвід побиттів «беркутівцями» «євромайданівців» владу ні чому не навчив. Що робитимуть ФОПівці далі? Про події в серці Києва та плани підприємців i-ua.tv запитав у лідера руху Сергія Доротича.

— Чого хочуть ФОПи? Чому підприємці вирішили поставити наметове містечко?

— Ми втомилися. Уже більше року ми боремося за збереження спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Тепер додалася вимога щодо рівних можливостей для бізнесу на період карантину. Утім, влада нас просто ігнорує. Тому, ми вирішили розгорнути наметове містечко як символ боротьби за права і свободи на Майдані Незалежності.

— Які вимоги підприємців до влади?

— Вони — стандартні. Зокрема, це — прийняття законопроектів про збереження мікропідприємництва. Ми також хочемо, щоб при президентові утворили консультативно-дорадчий орган, що буде опікуватися його розвитком в Україні. Усі зміни, в яких ідеться про мікробізнес мають вноситися виключно після обговорення з самим малими підприємцями. Якщо чиновники так вже вчепилися за реформи, то їх наслідком має стати зменшення втручання держслужбовців у господарську діяльність. Також ми вимагаємо запровадити мораторій на перевірки мікробізнесу, усіма контролюючими органами, до завершення реформи Державної податкової та Державної митної служб України у відповідності до стандартів ЄС та до зняття карантинних обмежень.

Крім того, у нас додана вимога щодо недопущення вибіркових обмежень під час так званого локдауну. Карантин має бути для всіх. Нехай державні службовці сидять без зарплат, якщо підприємці залишаться без доходу.

— Поліція застосувала силу проти підприємців. Чи не здається Вам, що Україна перетворюється на поліцейську державу?

— На наших очах зароджуються диктатура і тоталітаризм. Такими є мої висновки із недавніх подій.

— Наскільки мені відомо, від поліції перепало і Вам.

— Трошки перепало. Під час затримання, правоохоронці трохи застосували до мене силу. Утім, нічого серйозного не було. Це у порівнянні з пошкодженнями, які отримали мої колеги. Їм поламали голови, кінцівки і ребра. Одній жінці вибили око, і вона втратила 70% зору. Її побили нелюди у поліцейській формі. Ба більше того, нещасна отримала потрійний перелом скули. Такими були медичні висновки після того, як їй зробили КТ.

— Скільки постраждало підприємців від рук поліції?

— Більше 70 осіб. Люди отримали різного роду травми, синці та гематоми. Поліціянти навіть не соромилися бити кийками жінок. До речі, поліцейські побили приблизно однакову кількість і жінок і чоловіків.

— Ви казали, що захід повністю аполітичний. Та якщо Україна перетворюється на поліцейську державу, можливо настав час висунути політичні вимоги?

— Ми вже приймаємо дії відповідного характеру. Вимагаємо відсторонення і звільнення голови комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики — Данила Гетманцева, а також уряду, який дискредитував себе відповідними рішеннями. Якщо ці заходи не будуть вжиті, ми підійматимемо питання про розпуск Верховної Ради. А якщо гарант вдаватиметься до ігнору, нашою крайньою мірою стане вимога складання ним повноважень. Зеленський не виконує функції гаранта Конституції. Бо те, що відбулося позавчора — не вкладається в жодні рамки.

— Поліцаї, які побили підприємців, підпорядковані пану Авакову. Ми знаємо, що міністра внутрішніх справ призначає президент. Може усе залежить від пана Зеленського?

— Ми з вами солідарні в оцінках і тут я нічого хорошого не скажу. Я сам в шоці і не можу зрозуміти, як таке відбулося і чому поліціянти били жінок з такою жорстокістю. Я не розумію, чи це — провокація, чи це — умисні дії по залякуванню громадян України. Утім, однозначно, що у правовій демократичній державі такого бути не може.

— У 2013 році після побиття студентів українці вийшли на Майдан. То може нам після рукоприкладства до підприємців варто очікувати на нову революцію?

— Ми не хотіли б занурювати країну у чергову революцію. Україна зараз знаходиться у стані війни. При чому, диверсанти всередині точать державу як шашіль. Утім, ми вимушені боротися за свої права. А тому, максимально стримані. Ми — без зброї. У нас чіткі, лаконічні та обґрунтовані вимоги. Ми розуміємо, що йдемо по лезу, але шануємо Україну та українців. Але ми — відповідальні громадяни.

— Які подальші дії підприємців після побиття?

— Ми боремося! У мирний супротив виборюємо право для кожного українця на працю та підприємницьку діяльність.

— Чи будуть подаватися якісь позови до суду після злочинних дій поліції?

— Ми написали відповідні заяви і, звичайно, вимагатимемо розслідування випадків звірства та притягнення до відповідальності усіх винних.