Пам’яті загиблих під Шахтарськом десантників

Усього, під час боїв у передмісті Шахтарську загинуло 35 бійців.

Пам’яті загиблих під Шахтарськом десантників

Емоції фінального дня липня 2014-го притрусив шар пилу навіть у душах людей, дотичних до тих подій. Інколи так буває. Нічого поганого та неправильного тут нема. Ідентична доля очікує на книжки, обережно розставлені на поличках домашньої бібліотеки. А що вже казати про спогади болю?

На Алеї пам'яті
На Алеї пам'яті

— Ми поверталися зі Сходу. Відвідали хлопців у Маріупольському аеропорту, там стояв тоді «Дніпро-1», заїхали у 39 батальйон територіальної оборони, потім навістили бійців з 20-го БТРО. Україну ще не встигли огорнути сутінки. Зв’язок був більш-менш гарний. Ми уже заїжджали до області, коли телефонує моя знайома — пані Зоя і каже, що у неї загинув чоловік. Я зустрічався з Володимиром Градиським лише раз, а ще кілька — зтелефоновувався. Він був добровольцем. Одним з тих хлопців, які не побоялися, не відмовилися від повістки, не сховалися, пішли добровільно до військкомату і, зрештою, приєдналися до фактично зруйнованої армії. Раніше, Володимир не служив у військах взагалі. Але він вельми любив свою Батьківщину і рідне місто та не хотів, щоб війна прийшла у Дніпро. Таке прагнення та мотивація були майже у всіх хлопців. Вони не пустили війну далі. Через кілька днів, здається, це було друге серпня, тоді — день повітрянодесантних військ, я його ховав на Сурсько-Литовському цвинтарі. Пекуче літо 2014 року показало суть наших душ, — згадав капелан полку «Дніпро-1» Дмитро Поворотний.

Отець Дмитро Поворотний
Отець Дмитро Поворотний

31 липня 2014 року, під Шахтарськом судилося статися лиху. Можливо, так склалися зорі іще 25 липня. Командування АТО поставило завдання бійцям з 25-ї ОПДБр утримати передмістя, бо хлопці із 95-ї аеромобільної бригади вирушили на підтримку прикордонникам. Попри сепарську арту та тяжкі вуличні бої, десантники з «двадцятьп'ятки» впоралися і тепер мали право на вихід. Комбат вів хлопців ключовою магістраллю Шахтарськ — Торез. Люди були виснажені боями та безсонням, а ще не вистачало відомостей про окупантів. Бійців з третьої роти, фактично, обстріляли з вікон готелю, до розселилися сепаратисти.

Ще більше не пощастило хлопцям із третьої. Вони на двох БМД та БТР-Д натрапили на танк окупантів. Сепари розстріляли десантників у самісінький притул. Вадим Коваленко. Таке ім’я має вцілілий боєць, який копатиме для друзів братську могилу. Змучений від спраги, він працюватиме лопатою, поки пришелепуватий дідок у синій майці махатиме ціпком та сипатиме на нього прокльони, а «люди Дамбаса» зажмуть для нього склянку води. Восени, волонтери з «Чорного тюльпану» повернуть загиблих додому. Та то вже — інша історія.

Дніпровці вшановують пам'ять захисників України
Дніпровці вшановують пам'ять захисників України

Увечері, 30 липня на Алеї пам’яті в Дніпрі поіменно згадали полеглих під Шахтарськом. Капелан Дмитро Поворотний прочитав молитву, а мешканці міста принесли квіти та запалили свічки. Представник Інституту національної пам’яті зачитав імена хлопців, які полягли 2 липні 2021 року. Герої не вмирають, допоки живуть в наших серцях!

Квіти та свічка
Квіти та свічка

Усього, під час боїв у передмісті Шахтарську загинуло 35 бійців. Останні полеглі відлетіли до Вирію 5 серпня. Публікуємо їх список.

28 липня

1. Майор С. Шуліков (95 ОАМБр)

30 липня

2. Старший солдат Р. Нікітін

3. Солдат Д. Посохов

31 липня

4. Старший солдат В. Бабюк (95 ОАМБр)

5. Старший лейтенант В. Градиський

6. Старший лейтенант П. Федоряка

7. Старший лейтенант В. Шатайло

8. Лейтенант А. Джубатканов

9. Старший сержант В. Халін

10. Сержант А. Жуков

11. Сержант В. Матусевич

12. Сержант Д. Симоненко

13. Молодший сержант Є. Сердюков

14. Молодший сержант В. Іванов

15. Старший солдат В. Гордієнко

16. Старший солдат Д. Акімов

17. Старший солдат А. Камінський

18. Старший солдат О. Бригінець

19. Солдат О. Сочева

20. Солдат С. Ковтун

21. Солдат О. Сєдов

22. Солдат А. Болтушенко

23. Солдат С. Трегубчак

24. Солдат В. Самишкін

1 серпня

25. Молодший сержант Д. Бєлєцький (помер від поранень)

2 серпня

26. Капітан О. Какалюк

27. Солдат І. Дубов

28. Солдат О. Кудінов

5 серпня

29. Старший лейтенант А. Руднєв

30. Молодший сержант С. Русєв

31. Старший солдат В. Мельников

32. Старший солдат М. Міщенко

33. Старший солдат А. Лащенко

34. Солдат М. Лащенко

35. Солдат В. Морозюк

Про деяких хлопців, які загинули під Шахтарськом, можна почитати тут

Олексій Сєдов. Хлопець, що поспішав жити

Євген Сердюков. Вірменин-росіянин, що віддав своє життя за Україну

Антон Камінський. Янгол з ясними очима