Найскладніша зима в історії: що робити, якщо немає світла, води та опалення?

Унаслідок масованих обстрілів окупантами в Україні, станом на 19 жовтня, пошкоджено або знищено близько 40% енергетичної інфраструктури. У різних регіонах країни запроваджують віялові відключення електроенергії, а українців закликають економити електроспоживання.

Найскладніша зима в історії: що робити, якщо немає світла, води та опалення?

Що робити, коли довго немає світла? Як грітися, якщо взимку не буде опалення? Як зберегти тепло в приміщенні якнайдовше? Майбутня зима буде найважчою в сучасній історії України через перебої з електрикою та опаленням, пов'язані з обстрілами енергетичної інфраструктури, заявив голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко. Тож як підготуватися до неї, розказали експерти: директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко й експертка з ЖКХ Христина Ненно.

При відключенні світла спершу потрібно дізнатися причину та тривалість. У сучасних умовах треба постійно моніторити графіки обмежень електроенергії у вашому регіоні для того, щоб підготуватися.

Що робити при перепадах напруги в електричній мережі:

  • відключіть електропобутові прилади;
  • будьте обережні, використовуючи для освітлення приміщення господарські свічки та сухий спирт;
  • організуйте охорону місця аварії, якщо вона є, та негайно зателефонуйте за номером 101;
  • на вулиці не наближайтеся ближче 5−8 м до обірваних або провислих дротів;
  • якщо кабель упав поблизу вас, відійдіть від небезпечної зони дрібними кроками або стрибками (тримаючи ступні ніг разом), щоб уникнути ураження напругою.

Якщо електроенергія все-таки зникла, спершу витягніть усі прилади з розеток. Оскільки коли світло з’явиться, може відбутися стрибок напруги.

Якщо світло вимикатимуть надовго, потрібно мати «аварійну валізку». У будь-якому домі мають бути ліхтарики, нічники на батарейках, заряджені акумулятори та повербанки, а також портативне радіо, що працює без електрики.

Окрім цього, варто подбати про запас питної води, пігулки для знезараження води, необхідні ліки та продукти, які можуть довго зберігатися без холодильника. У випадку, якщо температура повітря в приміщенні впаде нижче 19 градусів, необхідно подбати про теплі речі та ковдри.

Можна придбати спальний мішок, який витримує температуру до -20. Також потрібно з’ясувати, де буде найближчий пункт обігріву. Важливо: у жодному випадку не встановлювати буржуйки, особливо це стосується квартир. Якщо все-таки вирішили поставити її, то треба викликати спеціаліста, який зробить окремий отвір (не в системі загальної вентиляції) для виходу труби на вулицю.

Потрібно запастися їжею з тривалим терміном придатності, легкістю у приготуванні й поживністю. Наприклад, обирайте ті гарніри (кус-кус, вівсянка та пюре швидкого приготування), які можна залити окропом на кілька хвилин та їсти. Це допоможе зекономити воду й газ. У пригоді стануть сублімована їжа, тушкованка, злакові батончики, горішки й насіння, сухофрукти та сушені овочі.

Також якщо в холодильнику є їжа, що швидко псується, необхідно зберігати температуру всередині. Упродовж 4 годин він усе ще підтримуватиме збереження продуктів. Щоб цьому сприяти, можна використовувати сухий лід і заморожену воду. Коли світло відключили, брили води з морозильника та/або сухий лід треба перекласти в холодильник ― це збереже низьку температуру.

Варто запастися такими речами:

  • Свічки.
  • Ліхтарики. Бувають різних видів: на батарейках, на сонячних акумуляторах і навіть механічні. Бажано кожному дорослому мати лобовий ліхтар.
  • Повербанки. Важливо: що потужніший і довготриваліший повербанк, то більшим у розмірі та важчим у вазі він буде.
  • Зарядні пристрої, що живляться від автомобільного прикурювача.
  • Генератори — це акумулятори, енергії від яких вистачить на великі електроприлади: чайник, холодильник, обігрівач тощо. Генератори можуть працювати від сонячного світла або від палива — бензину, дизелю чи газу. Вони бувають різного розміру та різної потужності, які також відрізняються ціною. Якщо генератор буде використовуватися в будинку з невеликою кількістю побутових приладів, підійде бензиновий генератор потужністю до 3 кВт. Для дачі чи заміського будинку краще брати дизельний генератор із потужністю до 5 кВт.
  • Термосумки та автохолодильники, чи, як мінімум, термос. Термосумки, залежно від їхнього типу та розміру, можуть тримати холод від двох до семи годин. Якщо ж використовувати акумулятори холоду, то час збільшиться до 12 годин.
  • Автомобільні інвертори. Акумулятори, які використовуються для автомобіля є джерелом постійного струму з вихідною напругою 12 В, рідше 24 В. Це обладнання, за допомогою якого відбувається перетворення вхідної постійного електроструму з напругою 12/24 В у вихідний змінний струм з напругою 220 В і частотою 50 Гц. За допомогою перетворювача напруги ви зможете отримати енергію, яка необхідна для того, щоб змогла працювати велика частина побутових електроприладів.

Якщо ви користуєтеся електричним опаленням і живите в приватному будинку, подбайте про альтернативу. При наявності дров’яної печі огляньте її та за потреби відремонтуйте, а також поповніть запас дров. Додатково варто попіклуватися й про сам будинок і за можливості утеплити його.

Майте напоготові портативний туристичний газовий пальник для приготування їжі, якщо у вас електрична плита. Якщо маєте газову, перевірте її стан — клапани та з’єднання труб мають бути справні та не давати витоку газу. Готуйте їжу на газових плитах чи туристичних пальниках тільки в нежитлових і добре провітрюваних приміщеннях.

Як зберегти тепло в приміщенні якнайдовше?

  • Головний принцип використання одягу в холодному приміщенні — багатошаровість. Перший шар має облягати тіло, другий — бути вільним.
  • На підлогу покласти, а на стіни повісити килими.
  • Закривати витяжку на кухні та у ванній кімнаті.
  • Спати в теплих шкарпетках і шапці/капелюсі — це збереже достатньо тепла в організмі для комфортного сну. Також взяти грілку з гарячою водою або просто пляшку, щоб нагріти ноги.
  • На двері наклеїти ущільнювачі (гумові чи поролонові). Навіть невеликі щілини витягують велику кількість тепла.
  • Старі вікна заклеїти (поролоном, газетами, скотчем тощо).
  • Від батарей відсунути всі меблі, речі, штори, щоб максимально обігрівати приміщення.
  • Штори вдень розсунути, на ніч вікно закрити.

Якщо з офіційних джерел повідомили про евакуацію, крім тривожної валізи не забудьте ще раз перевірити, чи ви відключили всі прилади від електромережі.

Світла може не бути понад 24 години. У такому випадку мати кілька запасних планів: А) поїхати до знайомих/родичів, бажано в приватний будинок з пічним опаленням; Б) зняти будинок, який не буде залежати від електрики чи газу.

Коли світло з'явилося, аби не уникнути проблем із домашніми приладами, до відновлення електропостачання також необхідно поставитися зважено. Перевірте, чи не ушкоджена ваша проводка, аби уникнути коротких замикань. Якщо температура опускалася нижче нуля, також перевірте цілісність труб, і лише після того наповніть водою бойлер.

Через різкі стрибки напруги ваша техніка може пошкодитися. Тож якщо ви вимикали запобіжники, перш ніж вмикати їх назад, відключіть електроприлади від мережі.

Поки світло не вимкнули, час запастися всіма необхідними речами, завжди тримати заряджені гаджети та економити електроспоживання. Користуйтеся приладами, які тягнуть багато електроенергії, вночі: бойлер, пральна та посудомийна машини. Для економії вдень можна знаходити альтернативу, наприклад, підігрівати їжу не в мікрохвильовій печі, а на сковорідці. Замініть звичайні лампочки на енергозберігаючі.

Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, домовтеся із сусідами по черзі користуватися технікою, яка тягне багато енергії. Наприклад, парні квартири — з 12 години до 13, непарні — з 13 до 14, і чергуватися. Саме так іде зниження навантаження на систему електромережі.

Окрім цього, подбайте про своїх бабусь і дідусів, оскільки вони можуть не мати повербанки чи інші джерела енергії на випадок відключення світла. Також якщо поруч живуть старенькі сусіди, допоможіть їм із цим питанням.

Головне, каже директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, — відключення електроенергії сприймати спокійно. Хоча ситуація складна, але за 4 години, максимум до 6 в окремих випадках, світло з’являється. А поки дотримуйтеся правила: одна лампочка, один електроприлад.