Не забуваймо: брехня — повивальна бабка московитів

І у XXI столітті росія, маючи досконалість у мистецтві фальсифікації, пропаганді потребує нас в якості свого ворога.

Cagle Cartoon: Angel Boligan
Cagle Cartoon: Angel Boligan

На початку червня 2023-го екс-міністр культури та інформаційної політики України О. Ткаченко розповів, що як мінімум третина об'єктів культурної спадщини, що постраждали від російських ударів, повністю знищені і не підлягають відновленню, понад півтори тисячі пошкоджено, частково зруйнованих або вже втрачених назавжди.

Від російських ракетних ударів і обстрілів постраждали тисячі об'єктів культурної спадщини, зокрема ЮНЕСКО.

А вже 26 червня 2023р прес-служба Служби зовнішньої розвідки (СЗР) росії розповсюдила заяву директора відомства Сергія Наришкіна. Він стверджував, що між українською владою та представниками ЮНЕСКО досягнуто домовленості про вивезення з території Києво-Печерської лаври православних цінностей та передачу їх музеям Італії, Франції, Німеччини та Ватикану під приводом порятунку від російських ракетних ударів. У першу чергу йшлося про мощі святих, що лежать на території монастирського комплексу.

За словами Наришкіна, на той момент вже було проведено опис церковного майна, виділено фінансові ресурси для перевезення вантажів до Європи та навіть підготовлено автомобілі з рефрижераторними установками.
Важливо відзначити, що глава СЗР РФ не надав жодних доказів домовленостей, досягнутих між Україною та ЮНЕСКО. Не було в його заяві і більш-менш значущих подробиць, які можна було б побічно підтвердити.

Цю інформацію розповсюдили провідні російські ЗМІ: «Перший канал», ТАСС, РІА «Новини», «Известия», РБК, «Російська газета», RTVI та ін. Своє «обурення» публічно висловив постійний представник РФ при ЮНЕСКО Рінат Аляутдінов. На жаль, ця інформація певний час була прийнята «за правду» і в країнах ЄС. Така «інформація» безперечно робить свою чорну справу — псує репутацію України у свідомості пересічних громадян європейських країн.

Звісно, що згодом в ЮНЕСКО спростували цю інформацію.

«Жодних фактів, що РФ нібито руйнує українську культурну спадщину не існує», заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров на загальних зборах комісії РФ у справах ЮНЕСКО 22 грудня 2023 р.

Ось новенький фейк та маніпуляція в тому числі та свідомістю, яку «запустив» путін 16 січня 2024 р. виступаючи перед курсантами вищої школи КДБ/ФСБ, не соромлячись використовувати прізвища відомих політиків: «Бжезінський мріяв розділити росію на 5 частин, а Мадлен Олбрайт сказала про те, що багатства Сибіру не повинні належати одній країні».

На жаль цей фейк просочився в українське інформаційне поле. Як не дивно, аудиторія вважає це правдою, перепощує в соцмережах конспірологічне сміття, не намагаючись навіть дізнатись, чи правдива ця інформація, за яких обставин була сказана та чи інша теза, а головне — ким!

Слово року за версією Merriam-Webster у 2023 році стало слово — автентичність. Це термін про те, що ми думаємо, пишемо, прагнемо та оцінюємо.

У 2023 році це слово в інтернет-пошуку значно збільшилось завдяки розмовам про загрози від ШІ, діпфейків, ідентичність і саморегуляцію соціальних мереж.

«Автентичність» має ряд значень, зокрема «не фальшивий», синонім справжнього та фактичного; а також «вірний власній особистості, духу чи характеру». Наразі автентичність важко визначити, бо потребує багато зусиль, часу на перевірку, вона стала предметом дискусій, але ж правда всього одна…