Київміськбуд тягне Кличка на дно

Скандал навколо Київміськбуду, відправив мера Києва В. Кличка в нокаут, та як камінь на шиї, тягне очільника міста на дно, остаточно топлячи його репутацію.

Інвестори КМБ звернулися до мера Києва В. Кличко під час мітингу
Інвестори КМБ звернулися до мера Києва В. Кличко під час мітингу

Після мирної акції протесту, яка відбулася 30 листопада 2023 року під стінами КМДА, інвестори черговий раз звернулися до В. Кличка з проханням відновити будівництво ЖК ПрАТ «ХК Київміськбуду, направивши звернення до КМДА. Однак вкотре отримали відписки.

«Ми приходили на цю мирну акцію, бо стомилися чекати і одержувати чергові відписки на чисельні запити щодо бездіяльності та затягування вирішення нагального питання по відновленню будівництва на всіх житлових комплексах. Ми виходили, щоб передати весь гнів наших інвесторів, які зараз на передовій», — кажуть інвестори.

За їх словами, що тисячі киян, які зараз боронять країну на різних напрямках, є вкладниками Київміськбуд. Однак багато з них вже ніколи не отримають омріяне житло, бо так і дочекавшись оплаченої квартири, повернулися в столицю на щиті.

Інвестори кажуть, що на сьогодні, крім заяви на звільнення за своїм бажанням, голови Київміськбуду І. Кушніра, жодних кроків від КМДА не побачили. Тому готові знову і знову виходити на мирні акції протесту під стінами мерії з запрошенням туди ЗМІ, поки їх не почнуть сприймати серйозно. Люди обурені бездіяльністю та пустими обіцянками міської влади.

Після оприлюднення проміжного звіту з рекомендаціями та пропозиціями тимчасової контрольної комісії (ТКК) з питань перевірки діяльності «Київміськбуду»", немає кроків та чітко прописаного алгоритму дій із зазначеними строками, щодо відновлення будівництва, щоб в кінець інвестори отримали довгоочікуване житло придбане за власні кошти. Зокрема, досі не створено робочу групу з представників Київської міської адміністрації, представників ініціативних груп інвесторів та представників керівництва Київміськбуду, для обговорення подальших кроків, щодо відновлення будівництва житлових комплексів. Перший заступник В.В. Кличка пан Андронов гарантував, що це буде виконано у 14- денний термін з моменту одержання списків робочої групи, які було надіслані ще 8 грудня 2023 року, і знову людей обдурили. Мабуть, так Кличко насправді відноситься до людей, киян, виборців. Нагадаємо, що створення робочої групи було однією з основних вимог, які були висунуті під час мирного зібрання 30.11.23р. під стінами мерії.

Що вимагали інвестори під час мирного зібрання

1. Створити тимчасову робочу групу, до якої увійдуть представники Ініціативних груп інвесторів всіх житлових комплексів, які будує ПрАТ «ХК «Київміськбуд», у тому числі переданих на добудову комплексів Державної корпорації «Укрбуд»; представники тимчасової контрольної комісії, представники профільних департаментів Київської міської ради, які будуть контролювати цільове використання виділених коштів ПрАТ «ХК «Київміськбуд»;

2. Зробити суспільно доступними та оприлюднити повні результати аудиту ПрАТ «ХК «Київміськбуд», а не робити з нього витяги та посилання;

3. Визнати діяльність наглядової ради ПрАТ «ХК „Київміськбуд“ незадовільною, оскільки наглядова рада не виконала покладені на неї законом про акціонерні товариства та статутом компанії функції контролю за діяльністю виконавчого органу, а отже своїми діями та/або бездіяльністю призвела / допустила прийняття незаконних рішень керівництвом ПрАТ „ХК Київміськбуд“, виведенню коштів та фактично сприяла його банкрутству»;

4. Припинити повноваження чинних та обрати нових членів наглядової ради ПрАТ «ХК «Київміськбуд»;

5. Попри результати перевірки тимчасової контрольної комісії та аудиту ПрАТ «ХК «Київміськбуд», звільнити та припинити повноваження голови правління — президента ПрАТ «ХК «Київміськбуд» Кушніра Ігоря Миколайовича, як посадовця, який зіпсував ділову репутацію, загруз у корупційних скандалах та нецензурно висловлювався щодо клієнтів компанії, від контрагентів до інвесторів;

6. Всупереч результатам перевірки Тимчасової контрольної комісії та аудиту ПрАТ «ХК «Київміськбуд», припинити повноваження діючих та обрати нових членів правління ПрАТ «ХК «Київміськбуд»;

7. Після зміни складу топ-менеджменту (членів правління, в т. ч. повного складу наглядової ради) ПрАТ «ХК «Київміськбуд» вирішити питання щодо фінансування об'єктів незавершеного будівництва з метою відновлення будівництва усіх без винятку житлових комплексів, які будує ПрАТ «ХК «Київміськбуд».

8. Реалізувати, проголосовані і підтримані петиції: No 11224 «Фінансова підтримка об’єктів незавершеного будівництва державної корпорації Укрбуд», No 11766 «Про підтримку будівництва житлових комплексів Укрбуд, та контроль діяльності керівництва забудовника ПрАТ «ХК «Київміськбуд», No11867 «Про організацію роботи щодо завершення будівництва 11-ти житлових комплексів замовником, яких виступає ПрАТ «ХК"Київміськбуд»», No12403 «Зупинити корупцію та змінити керівництво ПрАТ «ХК «Київміськбуд» як таке, що втратило довіру інвесторів. Розв'язати питання з відновлення будівництва об'єктів незавершеного будівництва».

9. Перед тим, як виконати рекомендацію ТКК та звернутись від імені Київської міської ради до Кабінету Міністрів України із вимогою компенсувати ПрАТ «ХК «Київміськбуд» сумарного запланованого збитку, пов’язаного з добудовою проєктів корпорації «УКРБУД» у сумі 2,28 мільярда гривень, слід провести комплекс експертиз, та інше…

Усі вимоги подано до Київської міської ради у колективному зверненні, яке подано та зареєстровано за № КО-12648 та КО-12648/1 від 30.11.2023 р.

В результаті проведених переговорів з представниками Київської міської адміністрації було досягнуто усні домовленості, які зафіксовані на відео.

За словами інвесторів, тільки сьогодні з чергової спроби їм таки вдалося зареєструвати ще одне колективне звернення до мера В. Кличка

«То програма не працювала, то система чинила опір весь тиждень», — зазначають кияни.

«Попри обіцянки та запевнення мера на камеру, що „міська влада робить все, щоб відновити будівництво 24 житлових комплексів у Києві“, домовленості по критичним питанням ніхто не почав реалізовувати. Забули, не встигли, чи залишили в дурнях 40 000 інвесторів, вирішивши просто вкотре не виконувати обіцяне? Без житла воїни ЗСУ, кияни, переселенці ще з 2014 року. Люди, що змушені були тікати від війни та інвестували у житло в Києві. Невже влада нахабно та зухвало знову пошила в дурні громадян?», — резюмують інвестори.