Едуард Багіров: «Повторне проходження ВЛК збагатить членів комісії у подвійному розмірі»

Верховна Рада 10 квітня розпочала розглядати законопроєкт № 10449 про мобілізацію у другому читанні. Чому цей документ обмежує права військовозобов’язаних та до чого готуватися, журналісти i-ua.tv запитали у правозахисника Едуарда Багірова.

Повторне проходження ВЛК збагатить членів комісії у подвійному розмірі
Повторне проходження ВЛК збагатить членів комісії у подвійному розмірі

— Згідно з законопроєктом про мобілізацію, навіть якщо громадянин не знаходиться за адресою і фізично не отримав повістку, вона буде вважатися врученою, і ТЦК зможе ініціювати стосовно ухилянта відповідні обмеження. Чи не порушує це Конституцію та права громадян?

— Якщо немає законодавчих норм, та не внесли зміни до закону, то такі дії працівників ТЦК незаконні. Якщо ж ця норма пройде друге читання та президент підпише цей закон, то дії працівників ТЦК, щодо вручення повісток у будь-якому вигляді та ініціювання затримання ухилянта, будуть вважатися законними. Хоча в попередніх законах прописано, що військовозобов’язаний може отримати повістку в ТЦК лише під власний підпис. Якщо такого немає, то військовозобов'язаного не можна притягати до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Адже змінюється закон. На жаль, в бік
посилення відповідальності. Як матеріальної, так кримінальної. Адже даний законопроєкт суттєво збільшує повноваження держави через органи державної влади — Міноборони та ТЦК, а права військовозобов’язаних автоматично обмежуються та звужуються. Навіть у судовому порядку, щоб це оскаржити. Тому тут правовий капкан. З одного боку права громадян України, а з іншого — права держави через закони.

Зараз є засідання профільних комітетів, де розглядається законопроєкт про мобілізацію. Громадяни України можуть письмово або особисто звертатися до депутатів, щоб в законопроєкт внесли зміни, поки його не прийняли. Зокрема, про порушення норм законів та Конституцію. Однак, як показує практика, в дуже рідко, коли в законопроєкти вносяться зміни під час другого читання. Тому дуже низька ймовірність, що в цей законопроєкт внесуть суттєві зміни у другому читанні.

— Рада підтримала законопроєкт про посилення покарання за ухилення від мобілізації. А якщо людина не зможе пройти повторне ВЛК, через стан здоров’я, тепер її штрафуватимуть на 200 тисяч грн чи саджатимуть за ґрати?

Річ у тому, що останні два роки багато громадян отримувало визнання статусу непридатних до виконання військових обов'язків через ВЛК за гроші. Тобто хабарі. І таких осіб на сьогодні 20−30%. А ось що буде з іншими 70%, які дійсно за станом здоров' я, не зможуть виконувати певні обов’язки та бути в армії, відкрите питання. Розумію, що це зроблено з гарних міркувань, щоб виявити 20−30% ухилянтів та відправити їх до армії. Однак це можливість знову нажитися на ухилянтах. Тобто комісія ВЛК зможе тепер отримати кошти у подвійному чи потрійному розмірі за підтвердження статусу непридатності. Так сталося, що ВЛК створюється згідно з нормативними актами, тому не думаю, що щось зміниться у його структурі. Тому нічого в кращий бік не зміниться.

Щодо непроходження людини на ВЛК за станом здоров’я, то має розглядатися кожен окремий випадок. Людина може телефонувати або відправити лист на е-адресу, в якому викласти, чому вона не зможе приїхати до ВЛК для повторного медичного огляду. Є й інші випадки, коли людина не може приїхати на повторне ВЛК, тому що вже не проживає в цьому населеному пункті. Однак його вже визнали непридатним до військової служби в армії. І якщо ці люди потраплять у категорію адміністративного порушення чи кримінального, то цю помилку треба виправляти. Однак апеляція у судовому порядку — дуже довга процедура. Війна закінчиться, а суди будуть йти. Це буде дуже довгий процес оскарження рішення представників органів влади.

— Радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ Оксана Григор'єва наголосила, що жінок треба мобілізувати в найближчі роки. Чи треба Україні йти таким шляхом?

Як чоловік я проти того, щоб прийняли закон, який примушує жінок йти у армію. Розумію Ізраїль, де населення в декілька разів менше. Тому там кожен боєць незважаючи на стать важливий. В Україні ж набагато більше чоловіків, ніж в Ізраїлі, які можуть піти до армії, щоб не призивати до лав ЗСУ жінок. Тому я проти, щоб жінок через дію законів змушували йти на фронт.

Не варто забувати, що крім війни та перемоги є питання, щодо чисельності нашого населення. А майбутнє України залежить від наших чарівних жінок, тому не можна відправляти їх до армії. Це помилкове рішення. Не думаю, що на нього підуть політики. Це електорат, голоси тому ця пропозиція навряд чи пройде. Однак розголос цього питання має бути у ЗМІ для того, щоб політики зрозуміли, що Міноборони може і без жінок виконувати необхідні завдання для нашої перемоги.

Нагадаємо, у початковій версії законопроєкту за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, у тому числі відмову від проходження медичного огляду, передбачалася кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. Також планувалося встановити значно вищі штрафи. Зокрема, порушення законодавства про оборону і мобілізацію в мирний час передбачало накладення штрафу на громадян та посадових осіб у розмірі 34 000 — 85 000 гривень, а в умовах особливого періоду — 153 000 — 204 000 гривень.