Дезінформація те ж поле бою

«Я — це всі, хто задумав мене, спланував, створив і запустив…», — Рей Бредбері

Дезінформація те ж поле бою

У наш складний час ЗМІ, соціальні мережі часто використовуються для пропаганди, дезінформації, просування тих чи інших наративів… Використовувати Інтернет — не те саме що й розуміти його. Він ціла галактика з мільярдами ідей гарних і небезпечних, що поширюються через соцмережі.

Вважається, що американський медіа-магнат Рендольф Херст розпочав сучасну хвилю фейкової комунікації — дезінформацію.

А його технології та маніпуляції спонукають маси не до отримання новин з достовірною інформацією, а до дезінформації та фейкових новин. Саме такі обставини сприяли чіткому розмежуванню понять «інформації» та «дезінформації».

Дезінформація має багато різних форм і може охоплювати широкий спектр тем. Він може приймати форму мемів, посилань та інших форм. І це може варіюватися від поп-культури до політики або навіть критичної інформації під час стихійного лиха чи гуманітарної кризи.

Війни починають не гармати, а ЗМІ… Донесення інформації через дезінформацію — стратегія абсолютної влади. На щастя, жодна держава не досягла китайського «успіху» підпорядкування Інтернету владі. Куба, Тайланд, а тим більше росія заздрять китайському досвіду. Путін навіть видав Указ, згідно якого просив китайських цензорів проінструктувати російських інженерів щодо створення механізмів веб-контролю. Інтернет, як виявилось, теж може бути під впливом авторитарних режимів.

Дослідження ЄС показало, що Кремль не припиняє спроб дезінформаційного та пропагандистського впливу на розум та серця європейців.

Ще у 2014 році Кремль не лише «включив» свою машину дезінформації під час окупації Криму та направив її проти України, а й почав розвивати та диверсифікувати її, використовуючи створені ним раніше глобальні пропагандистські платформи.

Московія не втомлюється забруднювати інформаційне поле, культурні події, відомих у всьому світі людей, втягуючи їх в інформаційний бруд. Судіть самі.

Інформація про те, як офіційні особи України нібито намагалися заробити на співпраці з голлівудським актором Денні Трехо, з'явилася 29 листопада 2023 року.

Російські ЗМІ та медіа з посиланням на американський канал MSNBC розповіли, що нібито: представники глави президентської адміністрації А. Єрмака в рамках піар-кампанії Зеленського запросили Трехо відвідати Київ і вимагали від нього «відкату».

Та нібито в інтерв'ю Райан Девіс — менеджер зірки, розповів, що люди з президентської адміністрації попросили вказати у контракті суму за поїздку у розмірі $ 150 000, але $ 50 000 треба було повернути помічникові Єрмака. Повідомлялось що Трехо це не влаштувало, і він відмовився від угоди. Також ЗМІ наголошували, що подібну схему практикували інші іноземні артисти, які раніше відвідали Україну.

Голова російської партії «Гідне життя» Роман Худяков, так прокоментував новину (орфографія та пунктуація збережена): «Тепер розумієте, чого варті заяви Шварценеггера, візити Шона Пенна, Бена Стіллера, Анджеліни Джолі та інших виродків?! Від 150 до 3 мільйонів доларів, повідомляє той же NBCNews. Ми живемо у світі, нав'язаному США — потоків брехні, маніпуляцій, підлості та продажності».

Звісно що простодушне населення московії вірить кожному слову (без)моральних «авторитетів». До речі, ця «новина» заполонила соцмережі і Сакартвело. Російськомовні ТГ-канали поширювали її дуже старанно з коментарями на кшталт: «Світ заражений американськими гнидами», «допомога українським нацистам від американських безбожників» .

Звісно, що простодушне населення московії вірить кожному слову (без)моральних «авторитетів». До речі, ця «новина» заполонила соцмережі і Сакартвело. Російськомовні ТГ-канали поширювали її дуже старанно з коментарями на кшталт «Світ заражений американськими гнидами», «допомога українським нацистам від американських безбожників» .

Брехня «дійшла» і до самого актора. 30 листопада на сайті авторитетного кіносайту Deadline* з'явилося спростування. Редакція видання зв'язалася з представниками Трехо, які підтвердили, що вся ця історія є дезінформацією. «Зеленський ніколи не запрошував Трехо до України. Плату за таку подорож йому ніколи не пропонували. Офіс Зеленського ніколи не просив ніякого „відкату“!», — йдеться у статті. Через свого представника Трехо заявив: «Цього ніколи не було. Хтось вигадує. Дайте мені спокій!».

Більше того, такого собі «менеджера» Райана Девіса, який в «інтерв'ю» розповідав про перемовини з очільником офісу президента, у команді Трехо немає, і така людина ніколи не представляла його інтересів (і справді, намагання знайти цей ролик були марними, він відсутній у соцмережах Facebook, Instagram, X, YouTube, й на сайті самого актора).

*Deadline.com — американський вебсайт, що належить Penske Media Corporation, новинний інтернет-журнал про акторів, новини телебачення і кіно. Сайт щодня публікує ексклюзивну інформацію і новини.

Російські медіа та ЗМІ винні у війні не менше, ніж російські політики. Інформаційний простір українців давно став полем бою із російською пропагандою, котра лише активізувалася в умовах повномасштабного вторгнення. Росія системно засмічує його брехнею та маніпуляціями, тож критично важливим є вміння вирізняти дезінформацію з-поміж іншого контенту.

Дезінформація в російських ЗМІ, які «вкидаються» на українське інформаційне поле через ТГ-канали, «опозиційних» російських блогерів, деякі мадіа:

Наприклад російські медіа поширювали ТОП новину, що йдуть переговори про передачу Києво-Печерської лаври у підпорядкування Вселенському патріарху.

Насправді російський «вкид» з’явився після того, як Президент Зеленський зустрівся в Стамбулі з Вселенським патріархом Варфоломієм. Під час зустрічі вони обговорювали повернення депортованих з України в росію дітей. Тобто про передачу Києво-Печерської лаври не йшлося.

Інформації (офіційної), яка б підтверджувала факт таких домовленостей, немає на сайті Української православної церкви Московського патріархату, на сторінці Києво-Печерської лаври та на ресурсі Вселенського патріархату.

Не менш відомим став факт дезінформації від московітів від 30 грудня 2023р. Одразу наголосимо, що «інформація» була «підхоплена» деякими ЗМІ в країнах ЄС. Її згодом спростувала, але треба визнати, що багато людей, які довіряють «офіційним представникам» РФ.

Йдеться про те, як офіційний представник РФ в ООН Небензя, в ході свого виступу на засіданні Ради Безпеки стверджував про геноцид росіян, і як «доказ» посилався на QR-код на пост Telegram-каналу «ВЧК-ОГПУ», який розмістив відео ударів по російському Бєлгороду, чим ще раз російська «дипломатія» вкотре продемонструвала свій фаховий рівень. Фактично МЗС РФ підтвердило, що використовує засідання Радбезу як пропагандистську трибуну. Не соромлячись використовувати в якості доказу відео, зняте на автомобільний реєстратор якогось водія.

Цікаво й те, як відомий наратив «якби не криворука бандерівська ППО, то жертв серед мирного населення було б менше» відобразився у кривому російському дзеркалі. «Перед нами не удар по військових об’єктах з можливими наслідками для цивільного населення, а навмисний акт тероризму, спрямований проти мирних громадян», — стверджував в ООН Небезня. Тобто МО РФ офіційно визнало, що падіння ракет та їх уламків на Бєлгород 30 грудня 23 року було спричинене роботою систем ППО. Цей епізод дезінформації від РФ теж увійде в історію сучасної інформаційної політики.