Новий світовий порядок: яке в ньому місце для України?

«Світовий порядок — це ті зразки людської діяльності, які спрямовані на підтримку елементарних або первинних цілей соціального життя всього людства», — Хедлі Норман Булл

Новий світовий порядок: яке в ньому місце для України?

Світовий порядок — це породження ХХ ст. До другої половини ХІХ ст. не існувало політичної системи, яка б охоплювала весь світ у цілому. Тому говорити про світовий порядок до цього періоду можливо, лише маючи на увазі суму різноманітних політичних систем, які привносили порядок у різних частинах світу.

Упродовж 20-го століття багато державних діячів, такі як Вудро Вільсон та Вінстон Черчилль, використовували термін «Новий світовий лад», посилаючись на початок нового періоду історії, що служить доказом різкої зміни політичної думки у світі та рівноваги сил після двох світових воєн. Вони всі вбачали у цьому можливості здійснювати ідеалістичні або ліберальні пропозиції для глобального управління в сенсі нових колективних зусиль виділити, проаналізувати та можливо вирішити проблеми, які виходять за межі окремих етнічних держав.

Наразі ми живемо у світі, де закони природи стали пріоритетними й немає справедливості. Закон практично один: будеш сильним — будеш лідером та суб’єктним, слабким не жити — лише виживати!

Термін «Новий світовий порядок» — це новий період історії, нові зміни у міжнародних відносинах.

Колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер заявив у 1994 році: «Новий світовий порядок не може відбутися без участі США, оскільки ми є найважливішим окремим компонентом. Так, буде Новий світовий порядок і він змусить Сполучені Штати змінити його сприйняття».

Президент Сакартвело Михайло Саакашвілі закликає до нового світового порядку. Його промова від 11 серпня 2008 р. є зверненням до західних держав. Він каже, що «Поки що Захід лише закликає до миру. Я думаю, що ескалація конфлікту навколо Південної Осетії прискорить пропозицію Польщі розвивати тісніші зв’язки з такими країнами Східної Європи, як Грузія, Вірменія та Азербайджан.

Настав час переходити від слів до дій, тому що це не зникне (військова загроза з боку рф). Нація бореться за своє виживання, але ми також боремося за мир у всьому світі, і ми також боремося за майбутній світовий порядок".

Сі Цзіньпін, верховний лідер Китаю, закликав до нового світового порядку у своїй промові на Боаоському форумі для Азії у квітні 2021 року. Він критикував глобальне лідерство США та їхнє втручання у внутрішні справи інших країн. «Правила, встановлені однією або декількома країнами, не повинні нав’язуватися іншим, а односторонність окремих країн не повинна давати ритм усьому світу», — сказав він.

Президент США Джо Байден під час зустрічі бізнес-лідерів у Білому домі ще в березні 2022 року заявив, що нещодавні зміни в глобальних справах, спричинені російським вторгненням в Україну, дали можливість для нового світового порядку під керівництвом США, заявивши, що цей проєкт матиме здійснюватися в партнерстві з «рештою вільного світу».

Фактично не поміченою в Україні пройшов американський дискурс про «Новий Світовий Порядок». США напрацьовують план дій побудови Нового світового порядку. З такою заявою наприкінці жовтня 2023 р. виступив американський президент Джо Байден на передвиборчому приватному прийомі зі збору коштів у Білому домі, а розшифровку його промови опублікувала Адміністрація президента США.

Важливим у визначенні Нового Світового Порядку є «Прикінцевий звіт комісії Конгресу про стратегічну позицію США»: «AMERICA’S STRATEGIC POSTURE The Final Report of the Congressional Commission on the Strategic Posture of the United States».

Про що в ньому йдеться:

По-перше, і основне — про Третю Світову війну, називається період її початку: 2027−2035 роки.

Загрози міжнародному Порядку: росія та Китай прагнуть порушити та замінити існуючий міжнародний порядок, що загрожує світовій стабільності та американським інтересам. Наступне десятиліття розглядається як вирішальне.

Ядерна Загроза: США вперше стикаються з двома ядерними державами Китаєм і росією, що становить нову загрозу національній безпеці. Також готовність Америки до конфліктів у різних регіонах світу, особливо з урахуванням зростаючих військових можливостей Китаю та росії. Також Іран зберігає ядерну програму, що включає розробку ракет, здатних доставляти ядерну зброю.

Ризик військового конфлікту США з Китаєм та росією зростає, а їхня військова міць може становити суттєву загрозу для США. Тому потрібні зміни у стратегічному становищі США: необхідні зміни в ядерній стратегії США та їх неядерних військових можливостей для адаптації до загроз 2027−2035 років.

Рекомендується термінове виконання програми модернізації ядерних сил США.

Окремим пунктом наголошується на необхідності швидкого реагування: США повинні швидко реагувати на погіршення стратегічної ситуації для захисту своїх інтересів. Необхідне суттєве вкладення для підтримки ефективної стратегічної позиції, інакше наслідки будуть серйозні.

У документі наголошується, що США не очікували, що рф порушить зобов'язання, прийняті в Будапештському меморандумі 1994 року і посягне на територіальну цілісність та суверенітет України, захопивши Крим, частини Донбасу у 2014 році та вторгнувшись до решти України у 2022 році.

Ядерні загрози рф в ході війни. Безперервний шантаж.

Вторгнення росії в Україну розглядається як глобальний поворотний момент, здатний змінити світовий порядок.

Російські військові втрати вимагатимуть роки на відновлення та послаблять здатність рф представляти військову загрозу для європейської безпеки. росія робить значний внесок у світову нестабільність.

Посилення ролі США можливе унаслідок факторів:

Глобальна фінансова криза швидше спрацює проти Китаю, ніж проти США, глобального домінанта, який контролює глобальні торговельні коридори.

Партнерство США та Китаю, де ці два гравці розділять мир та вплив у ньому. (Такий формат також озвучив Сі Цзіньпін у своїй першій промові після призначення на третій термін.)

«Усі проти всіх» — такий сценарій може бути лише після Третьої Світової, де не буде переможців.

Яка ж роль України у Новому Світовому Порядку? На жаль, Україна лише один з фрагментів великої «гри в класику», бо ми не суб’єктні і не намагаємось такими стати. Це зрозуміло.

Конфлікт в Україні нікому не загрожує — ані США, ані Китаю, ані росії, ми навіть не назвали війну війною, тому не ведемо бої на її території.

Україна наразі «працює» утилізатором військового потенціалу рф. Як йдеться у Звіті, «Україна вже виконала свою роль, завдавши росіянам втрат, які вони не зможуть швидко компенсувати».

Потрібно розпочинати ставити першочергові завдання, плани/стратегії на наступні 10−12 років: підіймати економіку та оборонно-промисловий комплекс і залучати малий бізнес, формувати армію нового покоління з використанням штучного інтелекту. Працювати над потужною системою захисту від кібератак, інформаційних війн, налагоджувати виробництво…

Світовий порядок — це роздуми про характери націй в історичному контексті, то хто буде лідером української нації, з яким ми зможемо «піднятись» і якому зможемо довіряти?