Нові санкції проти росії є, але їх ефективність поки що невідома

Російський президент путін пережив спроби США та Європи зруйнувати економіку РФ, збільшивши витрати на оборону та знайшовши клієнтів і постачальників в Азії, щоб замінити торгових партнерів, яких він втратив на Заході.

Нові санкції проти росії є, але їх ефективність поки що невідома

Коли війна зайшла в глухий кут, Китай, який утримався від санкцій проти РФ став рятівником путіна. Китайські чиновники активізували закупівлю російської нафти за зниженими цінами, одночасно доставляючи до росії велику кількість промислових частин, предметів розкоші та технологічної продукції. А Індія стала найбільшим покупцем нафти.

«Це перша геополітична криза без участі всіх великих азійський економік. Захід більше не має вирішальної економічної сили. Індії та Китаю достатньо, щоб утримати росію на плаву», — сказав історик Ніколас Малдер з Корнелльського університету, експерт з питань санкцій.

Есвар Прасад, економіст з Корнелльського університету, який працював у МВФ, наголосив, що останній раунд санкцій «ймовірно буде мати символічне значення, по суті матиме мінімальні руйнування російської економіки». Прасад зазначив, що Китай активізувався, щоб допомогти росії, і що кремлівські чиновники виявилися вправними в обході санкцій і управлінні економікою своєї країни.

Так, найважливіша допомога росії надходить від Китаю. Згідно з даними китайської митниці (про це йдеться в аналітичній статті в The Washington Post), торік двостороння торгівля між країнами перевищила 240 мільярдів доларів, що є рекордним показником проти 147 мільярдів доларів до війни. За словами економіста Хелі Сімоли з Інституту економік, китайські компанії заповнюють прогалини в російських лініях постачання за допомогою постачання токарних верстатів, самохідних екскаваторів і машин для виробництва напівпровідників.

На жаль, РФ продовжує отримувати підсанкційні товари з Британії через треті країни. З початку російсько-української війни прямий експорт продукції з Британії до РФ знизився на 74%. Попри це, РФ, оминаючи санкції, продовжує отримувати британські товари «подвійного призначення» для виготовлення зброї через Вірменію, Киргизстан, Узбекистан та Грузію. Зазначається, що експорт британської продукції до вищезгаданих країн зріс на 500% від початку великої війни. Про це випливає з аналізу, проведеного телеканалом Sky News.

23 лютого 2024 р. США, Велика Британія, Канада та Європейський Союз (ЄС) оголосили про нові пакети санкцій, спрямованих на стримування військових зусиль Росії в Україні. Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) оголосило, що вводить санкції проти майже 300 фізичних та юридичних осіб з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну OFAC наклав санкції на російську фінансову інфраструктуру, яка підтримує військові дії Росії, а також на Міністерство оборони та збройні сили Ірану (MODAFL) за його роль у постачанні компонентів для російського заводу з виробництва безпілотників в Єлабузі, Республіка Татарстан. OFAC також наклав санкції на 26 юридичних і фізичних осіб третіх країн в 11 країнах, включаючи Китай, Сербію та Об'єднані Арабські Емірати.

Британія оголосила про 50 нових санкцій проти елементів російської оборонно-промислової бази (DIB), російських імпортерів і виробників верстатів, а також нафтотрейдерів і компаній з управління судноплавством, які сприяли передачі російської нафти нижче граничної ціни G7. Канада оголосила про введення санкцій проти 10 осіб і 153 організацій, пов'язаних переважно з російським ДІБ.

ЄС прийняв свій 13-й пакет санкцій, який включає призначення санкцій проти 106 фізичних та 88 юридичних осіб, головним чином з російського ДІБ.

13-й пакет санкцій ЄС проти РФ накладає санкції на 10 російських юридичних і фізичних осіб, причетних до доставки озброєння з Північної Кореї в росію, російську фізичну та юридичну особу, які активно причетні до ухилення від санкцій, і 15 фізичних і двох юридичних осіб, причетних до примусової передачі, депортація та військове виховання українських дітей. ЄС також накладає санкції на компанії третіх країн, які допомагали російському DIB, зокрема чотири китайські компанії та по одній компанії з Казахстану, Індії, Сербії, Таїланду, Шрі-Ланки та Туреччини.

За словами речниці міністерства фінансів, Сполучені Штати запровадять також санкції на найбільшу російську судноплавну компанію «Совкомфлот», оскільки намагаються зробити для Москви дорожчими продажі нафти. США також запроваджують санкції проти Національної системи карткових платежів (NSPK), оператора банківської картки «Мир», що належить російському центральному банку, створеної в 2014 році як альтернатива Visa та Mastercard.

Росія прагнула збільшити кількість країн, які приймають її картку «Мир», щоб обійти платіжне блокування Visa та Mastercard після вторгнення Росії. Платежі через «Мир» приймаються на Кубі, у Венесуелі, у В’єтнамі та в колишніх радянських республіках — Вірменії, Білорусі, Казахстану, Таджикистану та Узбекистану. Туреччина також забезпечувала важливий канал, поки її державні банки — під тиском уряду США — не призупинили транзакції через систему у вересні 2022 року. Для путіна економічна ціна війни зростатиме, але це не буде фактором, який змінить його політичні розрахунки.

«Санкції Заходу проти росії досі не змогли втримати путіна від ведення війни в Україні, і оголошення про нові заходи може викликати питання про те, чому США раніше не атакували ці фірми. Попри прогнози деяких аналітиків, минулого року російська економіка зросла більш ніж на 3%. Щоб заплатити за цю жорстоку війну, Кремль закладає майбутнє російського народу», — сказав заступник міністра фінансів Воллі Адейемо.

Він також підкреслив, що «Офіційні особи США побоюються, що занадто агресивне припинення продажу російської нафти може призвести до різкого зростання цін на міжнародному рівні, що призведе до збільшення доходів для Кремля та завдасть шкоди країнам з низьким рівнем доходу».

Нові санкції спрямовані на здатність росії імпортувати інструменти, критично важливі для передового виробництва та технологій, з метою припинення робототехніки, промислової автоматизації, програмного забезпечення, які є важливими для військової техніки, яку купують у фірм за кордоном. Попри те, що російська економіка продовжує зростати, офіційні особи США стверджують, що це сталося лише завдяки збільшенню військових витрат, що робить її більш вразливою до цілеспрямованих санкцій проти міжнародних постачальників. Європейські та британські чиновники приєднуються до санкцій США, щоб змусити цих міжнародних постачальників вибирати між фінансовою системою Заходу та РФ.

«У цих фірм є вибір: вести бізнес з російським військово-промисловим комплексом або з країнами, які становлять понад 50 відсотків світової економіки», — сказав Адейемо.

За даними S&P Global, доходи від продажу нафти та газу минулого року перевищили 99 мільярдів доларів, що приблизно на чверть менше, ніж у попередньому році, коли ціни на нафту та видобуток були вищими." - написав Джефф Стайн економічний репортер Білого дому для The Washington Post.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, Індія зараз купує в росії 1,9 мільйона барелів на день, порівняно з майже нульовим показником у 2021 році, а Китай більше ніж 2,3 мільйона барелів.

«У нього достатньо грошей, щоб підтримувати економіку і підтримувати військових. Це може тривати довго», — сказала економіст Еліна Рибакова, віцепрезидент із зовнішньої політики Київської школи економіки.

У довгостроковій перспективі санкції зроблять росію біднішою, технологічно відсталішою та більш залежною від держави, яка буде рухати економіку, вважають американські чиновники та незалежні економісти.

Але фінансові та торговельні обмеження не прискорили економічного колапсу, не кажучи вже про те, щоб переконати Кремль відмовитися від своїх загарбницьких планів.

Коли Захід чинив тиск протягом останніх двох років, путін перетворив московію на державу-гарнізон, переорієнтувавши економіку на службу військовим, навіть тоді як російські цивільні особи боролися з високими цінами.

Нинішня ситуація не така, як очікував Білий дім та європейські союзники.

За даними Банку Фінляндії, витрати росії на оборону цього року становитимуть 28 відсотків державного бюджету. Це більш ніж удвічі перевищує частку державних витрат, які Сполучені Штати виділяють на армію.

За ці кошти збільшать виробництво куль, бомб і снарядів для російської армії, а також забезпечують зарплату мільйонам росіян, які купують одяг, їдять у ресторанах, купують автомобілі платять податки, чи іншим чином живлять економіку.