Чому рф вдається обходити санкції?

Німеччина затримала судно із санкційним російським ураном, що прямував до США, тому що Заходу вигідно торгувати з рф.

швидка поразка росії не дуже до вподоби нашим союзникам.
швидка поразка росії не дуже до вподоби нашим союзникам.

Таку думку в коментарі телеканалу I-UA.tv. висловив політичний оглядач та аналітик Олександр Палій.

Гібридна війна: демократичні цінності проти бізнесу

«Ця війна має характер гібридної. А ми не маємо чіткого розподілу на чорне та біле. Зокрема, коли наші союзники жорстко дотримуються того, що росія ворог і з нею співпрацювати не будемо. На це потрібно дивитися з погляду деградації цивілізаційного розвитку, де людські цінності стали менш важливішими, ніж питання бізнесу та заробітку грошей», — каже О. Палій.

На його думку, є кулуарна версія, щодо поведінки німців. Вони дотримуються цінностей та демократичних стандартів у власній країні. А все інше — бізнес.

До речі, це стосується не тільки Німеччини, а і всього західного бізнесу.

«Американська компанія PepsiCo із задоволенням працює в росії та отримує прибутки. Щобільше, такі транснаціональні корпорації хочуть вільно торгувати з рф та Китаєм. Вони мають свої інтереси та можуть бути певними замовниками публікацій у ЗМІ. В тому числі у західних, які можуть ставити під сумнів нашу перемогу. Тому ці західні компанії кулуарно намагатимуться обходити санкції. Вони розуміють, що росія програє, але їм хочеться заробити гроші в останню мить. Інші ж компанії дорожать своєю репутацією. Адже вони розуміють, що після війни буде ревізія і компанії PepsiCo ставитимуть незручні запитання. Також по всьому світу можуть бути акції протестів під гаслом — не купуйте продукцію PepsiCo. Крім того, це певною мірою стосується і американських компаній, які продовжують отримувати уран з рф», — зазначає О. Палій.

Швидка поразка рф не на часі

На думку політичного оглядача, швидка поразка росії не дуже до вподоби нашим союзникам.

«Їх цікавить, щоб цей процес відбувався поступово. Адже їм треба перекрити поставки, які вони будуть недотримувати від росії. Після підписання рф капітуляції, постане питання, хто буде контролювати її ресурси. Україна з моральної точки зору є одним з претендентів. Адже після поразки росії санкції з неї ніхто не знімить. Головне питання буде в тому, хто контролюватиме російські ресурсні компанії. Варто розуміти, що деякі союзники, які нам допомагали під час війни, заявлять свої претензії на долю в цих компаніях. Це буде не публічно. Йде боротьба і наразі вибудовується повоєнний світ», — каже О. Палій.

Доки обхід санкцій триватиме

«росія ще певний час продовжить обходити санкції. Але це не вічно. Є реперні точки до яких ми дійдемо. Одна з них — вибори президента США. І тут проблема не боротьбі між демократами та республіканцями. Проблема в боротьбі між бізнесом, який хоче вільно торгувати навіть з диктаторськими країнами: Іраном, КНДР, байдуже з ким — головне гроші. Однак друга частина еліт розуміє, що такий підхід призведе до катастрофи не тільки у США, а у всій цивілізації. Адже терористичні угрупування можуть робити, що завгодно у світі. Зокрема, Кім Чен Ин може вирішити правити всією Кореєю. А прислів’я, хто не годує власну арміє, буде годувати чужу, стає актуальним, як ніколи. Саме тому, США, як світовий гегемон, змушує Європу прокинутися. Адже одна країна не може протистояти всім проблемам, які виникають. Однак Європа перед 2022 роком виглядала, як Римська імперія часів падіння. Дайте нам хліба та видовищ, а варвари — хай захищають. Головне, щоб був соцпакет, пільги та високі зарплати. Однак європейці не розуміють, що якщо рашка прийде, то в них цього не буде, якщо взагалі вони будуть жити. Зокрема, в ЄС треба виготовляти снаряди для України, а профспілки ставлять питання, що занадто перепрацьовують працівники європейських обороно-промислових підприємств. Тож що ж важливіше виживання Європи чи праця працівників ВПК? До речі, українці також жили в рожевих окулярах до 2014 року, бо вважали, що ніхто на нас не нападе», — зазначає аналітик.

НАТО не готове до війни

На думку О. Палія, поки Європа не почне віддавати хоча б 3% від ВВП на ОПК, особливо це стосується Німеччини, яка не готова до війни.

«В них виявилося менш як 300 танків, багато з них, що були передані нам, виявилися неякісними та погано відремонтованими. А якби було пряме зіткнення армії НАТО з рф, якщо не рахувати ядерну зброю, то невідомо, щоб ми отримали. Можливо б НАТО виграло, але ж якою ціною. Ми би побачили тисячі полонених НАТовців. Тільки уявить, як би це вдарило по престижу Альянсу. Біда в тому, що рашка веде війну не стандартними методами. Ніде ці правила не прописані. Тим часом європейці, зокрема, німці звикли жити по інструкціях. Наприклад, якщо мінують поле, то невеличких шматок. В них немає розуміння, що можуть мінувати сотні кілометрів і що сотні тон мін може бути на невеличкий ділянці. Це виходить за межі їх розуміння», — каже аналітик.

Він підкреслив, що Україна не просто захищає Європу, а дає час арміям НАТО переозброїтися, переосмислити свої стратегії та підготуватися.

«В цей період часу рашка намагатиметься всіляко обходити санкції. Крім того, росії можуть навмисно давати можливість обходити санкції, щоб побачити всю схему. Тобто злочинця не завжди треба затримувати на гарячому, бо він може привести до інших злочинців і треба за ним слідкувати. Тому все так повільно відбувається, а не так, як нам хочеться — відразу всіх схопити за руку. Крім того, росіянці мають бути у розслабленому стані, поки ми знищуємо їх ключовий військовий потенціал. Спочатку це була армія, потім добровольці, зараз мобілізовані. І тут питання, чи знищить його Україна чи за допомогою НАТО. Це покаже час. Хоча мені здається, що ніхто не дозволить Україні бути єдиним бенефіціаром перемоги», — резюмує О. Палій.

Нагадаємо, що митниця німецького міста Росток днями затримала контейнеровіз «Atlantic Navigator II», який перевозив з росії до США березову фанеру та вантаж урану.