Духовні Містерії світу

Українська культура сягає десятків тисячоліть до «нової ери». Християнство наклалося на на такі глибинні системоутворюючі знання, які навіть не в змозі було осягнути.

Обряд прощання зі Старим Сонцем і народжння нового став не першою і не останньою ланкою, що пов’язувала дві ери…

Сонячний Коловорот — основа святкових містерій усіх народів світу. Різдвяне сакральне дійство символізує перемогу світла життя істини над мороком, смертю і брехнею.

Прості сімейні радощі допомагають людям пережити похмурі зимові вечори і з надією на краще дочекатися головного дійства Природи — народження нового Сонця.

22 грудня зранку господині починають готувати святкову вечерю.

Починати трапезу слід після молитви, краще без спиртного, щоб не порушувати магію свята. Можна поставити на стіл червоне (церковне) вино і трохи пригубити. Далі — візьміть ложку куті, коржики з маком, декілька фруктів. Святкова трапеза передбачає спокійне і не квапливе перебування за столом всієї сім’ї — тихий родинний гомін гармонує із об’єднуючими стравами. Не спішіть наїстися всього і одразу. Отримайте задоволення від рідкої можливості побути разом у сімейному колі. Після солодкого приймайтеся до салатів, гарячих страв (капусняк), вареників, картоплі з соліннями; далі — риба та овочеві салати. Всього декілька ложок кожної страви наситять вас — адже ви перебуває у родинному колі або серед друзів.

Усі страви мають жертовне призначення — вони призначаються Природним силам, відповідальним за урожай. Таким чином хазяї «звітують» перед Богами — готують і подають усе, що дає їм поле, садок, город. Багатий стіл демонструє Природним стихіям і духам хазяйські якості господарів, показують, що вони здатні примножити і зберегти те, що дарує їм Природа…

«Магія Різдвяного столу» https://www.youtube.com/watch?v=r_DZxoLF_Z8

Накрийте сьогодні такий стіл:

  1. Кутя з пророщеного зерна з ізюмом та іншими сухофруктами та горіхами, полита медом.
  2. Коржі з маком. Випечіть у духовці маленькі прісні коржики. Окремо перетріть мак, потроху додаючи воду. В кінці додайте трохи меду та вкиньте коржики. Вони розм’якнуть і буде ва смачнюча страва.
  3. Узвар.
  4. Голубці пісні з морквою і грибами. Відваріть не шліфований рис. Окремо спасеруйте цибулю, моркву і гриби. Сушений гриб додавати у рис під час варки. Змішайте рис із морквою і цибулею, приправте та начиніть листочки капусти. Протушіть голубці, додаючи томатну пасту чи сік. Заправте підсмаженою цибулею Готуйте усе на рослинній олії та не додавайте сметану. Пам’ятайте — поєднання рослинних та тваринних жирів шкідливе для здоров’я!
  5. Капусняк або борщ
  6. Салат овочевий
  7. Вареники: з картоплею, капустою
  8. Запечена в духовці картопля
  9. Смажена риба (короп)
  10. Різноманітні соління
  11. Свіжі фрукти

«Це Велес навчив Праотців наших орати землю і злаки сіяти, і жати віна-вінча на полях страдних і ставити Снопа до огнища, і чтити Його як Отця Божого!» — записано у Велесовій Книзі, святій книзі нашого народу.

Він сходить по сонячному промінню на Землю і приносить зародки багатства, врожаю, приплоду (згадаймо Діда Мороза з мішком подарунків) — це Він, наш Велес, якого треба гукати в цей день, саме так, як діти кличуть Діда Мороза й сьогодні.

На зв’язок Велеса з родом вказує звичай останнього снопа (дідуха). а також обряд «велесової бороди» (про це йтиметься далі). Дідуха урочисто вносять у світлицю на Різдво і ставлять на покуть — вважається, що Духи Предків перебувають у його колоссях.

Наші Пра — використували пісню, танок як арт терапію.

Обрядові пісні — сакральні магічні сприймались чисто утилітарно. Виконуючи їх на весілля, свята люди лікувались і профілактували багато негараздів.

У цій підбірці українські пісні з автентичних джерел і виконані у запису на українських народних автентичних інструментах. Такі пісні наші предки співали для для відновлення внутрішнього психологічного комфорту.

Співайте на здоров’я!

https://www.youtube.com/watch?v=3882ZN1LgQ4&list=PLIIbP_fEKesEUFvR5wbTvSw9lhCa3jsi1&index=15&t=0s — Старовинна українська щедрівка «Різдво Світа», яка відтворює космогонічні поняття пра- українців про створення Світу.

Пісня є арт-терапевтичною, вона відтворює внутрішній комфорт людини, залагоджує сімейні і особисті негаразди. Дуже корисно співати усією сім’єю.

https://www.youtube.com/watch?v=A54hjj95m3A&list=PLIIbP_fEKesEUFvR5wbTvSw9lhCa3jsi1&index=13 старовинна щедрівка, яка славить господарів і поєднує енергією єдиного Роду