Сімнадцять відважних

Програма імені Фулбрайта в Україні, Інститут міжнародної освіти та Національний музей історії України презентували документальну стрічку «Хоробра сімнадцятка. Історія Української капели бандуристів». У презентації взяв участь режисер картини Орест Сушко.

Сімнадцять відважних

Програма імені Фулбрайта в Україні, Інститут міжнародної освіти та Національний музей історії України презентували документальну стрічку «Хоробра сімнадцятка. Історія Української капели бандуристів». У презентації взяв участь режисер картини Орест Сушко.

Фільм присвячений джерелам стародавньої музичної традиції української бандури та історії Української капели бандуристів. «Хоробра сімнадцятка» — це трагічна і тріумфальна історія сімнадцяти учасників із початкового гурту, які були вивезені до німецьких таборів примусової праці в 1942 році і пройшли через пекло однієї з найлихіших діб сучасної історії — Другої світової війни. Це були талановиті музиканти й поети, що йшли проти течії, виступаючи у воєнні роки перед великою кількістю своїх братів-українців, розкиданих по всій Європі, і підбадьорюючи їх. А згодом самі потрапили до таборів переміщених осіб та зрештою 1949 року перетнули океан у пошуках північноамериканської свободи.

Візуально яскрава оповідь переплітається у фільмі з переконливими і вражаючими інтерв’ю з останніми з нині живих учасників. У стрічці йдеться про те, як невеличка група безстрашних митців-пророків долала величезні перешкоди, щоб наділити голосом заповітну душу нашої нації, і продовжували вселяти надію навіть у найпохмуріші моменти «холодної війни». Збагачений емоційно напруженим саундтреком, фільм виявляє найглибше коріння наших традицій і найкраще в українському національному характері.

Орест Сушко — учасник Української капели бандуристів імені Тараса Шевченка, американський та канадський кінорежисер, звукорежисер, кінопродюсер, здобувач премії «Emmy» та інших відзнак, номінант «Genie» за краще звучання у фільмах «Crash», «Spider», «Eastern Promises», «A Dangerous Method». Орест працює з широким колом режисерів від Девіда Кроненбрега до Баррі Сонненфельда і Гільєрмо дель Торо.

Батько кінорежисера Макар Сушко став першим канадським членом Української капели бандуристів. Він навчався у Львівській музичній консерваторії, вивчав літургійні наспіви у Кремінці. Через деякий час Григорій Китастий, музичний керівник капели, запросив його вступити до творчого гурту (спершу в Німеччині), а відтак — стати учасником першого туру в Канаді в 1949—1950 роках. Дід кінорежисера — Павло Степовий — майстер бандури і почесний патрон капели.

«Цей фільм є заповітом відвічної сили мистецтва і людського духу, навіть серед найбільших страждань. Музика підносить, збагачує та перетворює дух, мислення і думку, проливаючи світло на історію культурного виживання, яке просвітлюється навіть ще більше сьогодні», — говорив про стрічку Джесі Венте, директор кінопрограм TIFF, Торонто, Канада.

Прем’єра фільму відбулася 2014 року на Торонтському міжнародному фестивалі. Наразі маємо презентацію українськомовної версії картини.

«Фільм вже представили у Львові, незабаром відбудеться його презентація в Харкові. Дуже приємно, що в столиці фільм презентували саме в нашому музеї.

Орест Сушко дав згоду, аби два рази на місць цей фільм показував НМІУ. Таким чином ми зможемо пропагувати не лише творчий доробок пана Ореста, але й діяльність Української капели бандуристів", — підкреслила генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська.

«Я з великим ентузіазмом здійснив музичну мандрівку у часі, намагаючись осягнути ранню історію Української капели бандуристів імені Тараса Шевченка. З цією метою я вирішив створити документальний фільм, який висвітлює тернистий шлях перших учасників капели. Вони пережили пекло однієї з найстрашніших сторінок сучасної історії — Другої світової війни. Це були обдаровані музиканти і співаки, які, незважаючи на неймовірні труднощі, зберегли корені нашої музичної традиції та привезли її з собою до Північної Америки.

Складаю сердечну подяку Марті Коломієць за сприяння моїй подорожі через програму Фулбрайта в Україні. Щиро вдячний Національному музею історії України та його директору Тетяні Сосновській за організацію презентації фільму, а також Катерині Ющенко, Лідії Матяш і фонду «Україна — 3000» за матеріально-технічне забезпечення моєї поїздки Україною, всім, хто працював над українськомовною версією фільму «Українська сімнадцятка», — зазначив режисер-постановник фільму Орест Сушко.

На заході з короткою програмою виступив відомий бандурист Юліан Китастий, дід і батько якого мали безпосередній стосунок до капели бандуристів. Зокрема, пан Юліан виконав мелодії та пісні, написані у 40-роки минулого століття і розповів про історію їх створення.

Фото автора