Повернення українського кіно в Європу

В Інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція, присвячена Дням українського кіно у Брюсселі, які проходили у столиці Бельгії.

Повернення українського кіно в Європу

В Інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція, присвячена Дням українського кіно у Брюсселі, які проходили у столиці Бельгії. У заході взяли участь Анатолій Соловей — начальник управління публічної дипломатії МЗС України, Пилип Іллєнко — голова Державного агентства України з питань кіно, Роман Бондарчук — режисер фільму «Українські шерифи» та Римма Зюбіна — виконавиця головної ролі у фільмі «Гніздо горлиці».

Фестиваль відкрили фільмом Олександра Довженка «Земля», який продемонстрували у живому музичному супроводі українського етно-хаос-гурту «ДахаБраха». До програми кінофоруму, об’єднаної темою кордонів (Borderlines), також увійшли претендент на премію «Оскар» від України — документальна стрічка «Українські шерифи» Романа Бондарчука, картина Віталія Манського «Рідні», «Гніздо горлиці» Тараса Ткаченка та «Маріуполіс» Мантаса Кведаравічюса. Кожен показ супроводжувався презентацією від учасників української делегації.

Анатолій Соловей, начальник управління публічної дипломатії МЗС України: «Дуже приємно, що творчий рік починається з такого помітного й серйозного проекту, як Дні українського кіно у Брюсселі. Ми думаємо над тим, щоб розвивати цей успіх і продовжувати реалізацію проекту в інших країнах. Фестиваль у Бельгії відкривається фільмом Олександра Довженка, відтак ця подія є поверненням українського кіно на культурну мапу Європи. Не спробою там з’явитися, а саме поверненням — адже українські стрічки, зокрема і «Земля», належать до скарбниці світового кіно.

Сподіваємося, в осяжному майбутньому ми зможемо показати світові роботи нових режисерів, які будуть співмірними з величиною Довженка".

Пилип Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно: «Дні українського кіно у Брюсселі традиційно відкривають для України кінематографічний рік. Я вважаю, що культурна дипломатія є одним із найефективніших способів представити свою країну і культуру. Фільми, відібрані на цей фестиваль, є різними за жанром, але всі вони показують тяглість української кінематографічної традиції і різноманітність творчих висловлювань наших митців».

Щорічні Дні українського кіно у Брюсселі представляють найрезонансніші сучасні стрічки, а також кінокласику в живому супроводі відомих українських музикантів. 2017 року кіноогляд відбувся вдруге. Покази тривали у Центрі образотворчих мистецтв BOZAR, найбільшій культурній інституції Бельгії.

Організаторами фестивалю виступили: Міністерство закордонних справ України, Державне агентство України з питань кіно, Центр образотворчих мистецтв BOZAR, Артхаус Трафік, за підтримки Національного центру Олександра Довженка і Товариства українців Бельгії.