Змінити людину любов’ю

Напередодні Міжнародного дня театру на сцені Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка відбувалася прем’єра вистави «Дорога Памела» у постановці народного артиста України Дмитра Чирипюка, який створив українську версію цього твору.

Змінити людину любов’ю

Напередодні Міжнародного дня театру на сцені Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка відбувалася прем’єра вистави «Дорога Памела» у постановці народного артиста України Дмитра Чирипюка, який створив українську версію цього твору.

Автор пропонованої нині українському глядачеві вистави — відомий американський драматург і сценарист Джон Патрик (1905−1995). Прихід цього письменника у світ шоу-бізнесу був блискавичним. Вже в 30 років у його творчому доробку були численні сценарії для радіо і різноманітних шоу, а перша п’єса, що мала успіх на Бродвеї, дала можливість Патрику працювати у Голівуді. Напевно мало хто знає, що в одній з його п’єс, пізніше переробленої на сценарій, у головній ролі виступив Рональд Рейган, який пізніше став Президентом США.

У 50-ті роки минулого століття Джон Патрик став лауреатом Пулітцерівської Премії та Премії Тоні як кращий драматург, паралельно працюючи над інсценізаціями та пишучі автобіографічний роман. Серед найпопулярніших п’єс митця — «Дивна місіс Севідж» та «Дорога Памела».

Спектакль за першим з цих творів вже не один рік з успіхом йде у Національному академічному театрі російської драми ім. Лесі Українки. А вистава «Дорога Памела», у постановці Київського академічного Молодого театру, в якій головну роль виконувала неперевершена Тетяна Стебловська, свого часу стала помітною подією у культурно-митецькому житті столиці. Вже майже десять ця вистава присутня і в репертуарі Київського драматичного театру «Браво».

Закономірною є нова хвиля цікавості до п’єси «Дорога Памела», що була створена понад півстоліття тому. Адже цей твір пронизаний вічною темою: як незважаючи на всі обставини зберегти духовність, людяність на гідність, де віднайти сили, щоб протистояти прагматичності, цинізму, які руйнують людські душі.

П’єса абсолютно позбавлена декларативності, автор пропонує відверто театральний, подекуди парадоксальний хід викладення подій, екстраординарність ситуацій та ексцентричність характерів. Особливо це стосується головної героїні Памели — самотньої жінки невизначеного віку, яка мешкає удвох з котом у підвалі. Її стале, майже «комфортне» буття порушує компанія пройдисвітів, які заробляють на життя різними авантюрами. Побачивши самотню, дивакувату дамочку, з наївними, певною мірою застарілими як на сьогодні звичками, компанія активізується, розробляючи найрізноманітніші плани шахрайства щодо Памели. Шаленство азарту нових «друзів» Памели та безпосередність світосприйняття господині майже сягають апогею…

У новій виставі задіяний блискучій акторський ансамбль — народні артисти України Олена Хохлаткіна, Олег Стальчук, Валерій Дудник, Олексій Петухов, Назар Задніпровський, заслужена артистка України Тетяна Шляхова, а також Сергій Калантай і Олексій Зубков.

Напередодні прем’єри відбулася зустріч представників колективу театру та журналістів, під час якої мова йшла про творчі досягнення Театру Франка та нову виставу. Пропонуємо уривки з виступів її учасників.

Наталія Пономаренко

, керівник літературно-драматичної частини театру:

— Сьогодні маємо дві події. По-перше — презентуємо виставу «Дорога Памела», по-друге — підписаний Указ про призначення Михайла Захаревича — генеральним директором-художнім керівником нашого театру. Маю честь знати цю людину з 1992 року. Разом з Сергієм Данченком вони в 90-ті роки відкрили для театру вікно в Європу. Хотілося, щоб закладені тоді славні традиції продовжувалис яще багато років, а на нас чекали нові цікаві прем’єри.

Виконавиця головної ролі у виставі «Дорога Памела» —Олена Хохлаткіна

. Вона служить в нашому театрі кілька років. До цього працювала у Донецьку, де зіграла багато провідних ролей, стала народною артисткою України. Це неординарна особа, яка встигла створити кілька цікавих образів на кону франківців, а сьогодні у неї перша велика і масштабна роль.

Михайло Захаревич

, генеральний директор-художній керівник театру:

— Нещодавно у нас відбулася прем’єра вистави «Земля», яку поставив Давид Петросян. Це молодий перспективний режисер, який вже сьогодні працює над новою постановкою.

Режисер Юрій Одиноки

й готує виставу «Ідіот» за М. Достоєвським.

Григорій Гладій

— спектакль «Очищення», шо буде суголосним сьогоднішньому дню. Наш новий художній керівник Дмитро Бомазов ставитиме Шекспіра. Камерна сцена теж поповниться низкою цікавих творів.

Розпочинаємо підготовку до нашого столітнього ювілею. Видамо альманахи, аби залишити для історії все, що встигли зробити. Також випустимо диски як з новими виставами, так і тими, що записувалися у 50-ті — 60-ті роки.

Пропонована сьогодні вистава створювалася за короткий проміжок часу. Кожен актор вніс у свою роль особисті людські якості. Я переконаний, що з часом ця вистава «виросте» і стане ще кращою.

Дмитро Чирипюк

, режисер-постановник, народний артист України:

— Кілька років тому Олена Хохлаткіна зіграла у моїй виставі «Великі комбінатори». Там у неї була невелика, але дуже цікава роль. Шукав для артистки велику цікаву роботу. Саме такою стала роль Памели.

Вистава «Дорога Памела» про право вибору трьох людей, які стоять на роздоріжжі і не знають, що обрати позитив чи негатив. Так само як і кожен з нас має право особистого вибору. Врешті герої спектаклю залишилися людьми, наближеними до чистоти і любові.

Олена Хохлаткіна, народна артистка України, виконавиця ролі Памели:

— Ми ставили перед собою мету, аби вистава вийшла не нудною і сподобалася глядачеві. Думаю, що нам це вдалося. Успіх — це спільно заслуга великого колективу від режисера-постановника до працівників реквізиторського цеху.

Я впевнена, що сьогодні наша планета насамперед потребує не успішних і відомих людей, я людей миротворців, які можуть навчити любити і біля яких приємно жити. Саме про це наша вистава.

Олексій Зубков, виконавець ролі Бреда Вінера, режисер:

— Джон Патрик назвав свою виставу — тріумф у трьох діях. На мій погляд це тріумф доброти і кохання. Памела не змушує нікого нічого робити, але вона творить добро. Саме своєю відвертістю, любов’ю і щирістю героїня змінює людей навколо себе.

Фото надані прес-службою театру

Змінити людину любов’ю
Змінити людину любов’ю
Змінити людину любов’ю
Змінити людину любов’ю
Змінити людину любов’ю
Змінити людину любов’ю