Свято наближається

У Центрі української культури та мистецтва відбувається VІІІ свято новорічної іграшки. У програмі цього проекту виставка святкової атрибутики, майстер-класи для дорослих та дітей, фотомайданчик і затишне новорічне меню від кав’ярні «Усе як вдома».

Свято наближається

Святкові мотиви притаманні картинам Наталії Валенсії «Зимовий кіт», «Зимовий подих», «Веселий сніговик», «Зимовий пейзаж». Новорічний настрій створюють декоративні вінки Марини Мирошник та Зоряни Шимчик. Екскурс в історію допоможе зробити колекція письменниці Лади Лузіної.

Серед представлених експонатів ялинкові іграшки українських майстрів; персонажі зимових свят українців — святі Варвара, Миколай, Спиридон, Василь, Меланка, Власій; снігуроньки та діди морози Київської фабрики іграшок (1950−60-ті роки), радянські ялинкові іграшки 1940−80-х років, листівки 1970−80-х років, українські листівки радянського періоду, Київ на новорічних листівках, святий Миколай на святковий листівках.

Окрема експозиція має назву «Українська листівка». Тут представлені світлини яким більше 100 років і календар зимової ворожби. З цього календаря можна дізнатися, що з 6 на 7 грудня відзначають день святої великомучениці Катерини-жонодарительки, покровительки дівочих доль.

Цікаве це свято тим, що його святкували й парубки. У цей день нежонаті чоловіки постилися, щоб Бог дав дружину «для серця, а не тільки для борщу», і ставили в храмі свічку, щоб Катерина послала їм добру, не злу й невередливу жінку. А напередодні ворожили на суджену — наприклад, рахували кілки на певній частині тину, промовляючи: «багата, бідна…»

Дівчата 7 грудня також ставили у храмі свічки для святої Катерини і просили у неї щасливої долі, бо крім іншого свята Катерина була покровителькою шлюбу і помічницею у важких пологах. А в ніч з 6-го на 7 грудня ворожили та зазивали долю у гості. З 12-го на 13 грудня — вечір на Андрія, канун свята Андрія, коли дівчата ворожили винятково на судженого. З 16-го на 17 грудня, напередодні Варвариного дня, зрізали вишневу гілку.

Також на святу Варвару дівчата готували вареники, причому кожна позначала свій кулінарний продукт. Миски з варениками пропонували парубкам. Вважалося, що твій майбутній жених неодмінно витягне твій вареник. Хоча іноді дівчата клали у свій особливий вареник для сміху сіль, перець, буряк, моркву чи ганчір’я. Під час приготування страви для ворожби також не втрачали уваги, пильнуючи, чий вареник випливе першим -та перша вийде заміж. З 6 по 18 січня — Святці.

Час від Надвечір’я Різдва Христова до Хрещенського Святвечора — найкращий для ворожби. Ворожити на Святці можна у будь-який вечір. Але є нюанси. Дванадцять чарівних днів Різдва поділяють на святі та страшні вечори, коли відповідати на ваші питання приходять темні сили… З 5-го по 13 січня — Святі вечори.

Люди вірили, що у ці дні на усі запитання їм відповідають посланці з Небес. З 14 по 18 січня — Страшні вечори, коли на запитання відповідає нечиста сила. Непосвяченим ворожити не рекомендувалося, оскільки в цей час темні сили отримують особливу владу і можуть скористатися довірою простаків.

Вечір з 18-го на 19 січня — Хрещенський вечорок, кращий день для ворожіння в усьому році.

Також представлена експозиція «Європейська ялинка». З неї можна дізнатися, що в Україні замість ялинки свого часу прикрашали чортополох — на «наш Новий рік» 1 вересня. У Болгарії — гілочку сурвачку. У Чехії — новорічне «дерево». Символ німецького Різдва — дерев’яний лускунчик. У скандинавських країнах Данії і Швеції новорічні подарунки приносять гноми Ніссе. Скандинвський гном Ніссе не лише приносив подарунки, але й допомагав по господарству. А в Іспанії гноми приходять на Різдво не для того, щоб дарувати подарунки, а для того, щоб влаштовувати безлад і красти речі.

Під впливом народно-поетичної творчості Інна Красновська-Кафтан створила свої полотна «Зимові квіти», «Господарі», «Посівальники», «Ангел-охоронець». Серію натюрмортів під назвою «Святий вечір» представила Світлана Клименко. Плетиво з кукурудзи — Лариса Ващенко, ялинкові прикраси — Яна Льорчак та Тамара Махун, новорічну в’язану композицію для дітей — Діана Орел.

У рамках Свята новорічної іграшки відбулися: майстер-клас із виготовлення різдвяного вінка з паперу «Долонька» для дітей віком від 4 до 8 років; дискусія на тему: «Відносини з батьками: розуміння, конфлікт чи суперечки та майстер-клас «Плетіння янголів із екоматеріалів від Інституту шляхетних дівчат для дітей віком від 8 до 14 років та їхніх батьків; родинний майстер-клас із виготовлення новорічної вітальної листівки; вистава «Снігова Королева і Червона стрічка від Театру юного актора; святковий концерт «Новорічні передзвони» від маленьких та дорослих музикантів музичної студії Dolce Musika; родинні забави до Святого Миколая та інші.

Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається
Свято наближається