Не копай другому яму?

Жанр детективу сьогодні доволі рідке явище в театрах.

Не копай другому яму?

Але напевне даремно, адже такі постановки зазвичай викликають непідробний інтерес у театральної публіки, і вдало підібраний детективний сюжет це вже половина успіху. А нова детективна вистава «Пастка» за п’єсою французького письменника Роберта Тома «Пастка для самотнього чоловіка» у постановці Віталія Новікова стала приємною несподіванкою для багатьох театралів.

Кілька слів про сюжет. Даніель Корбан звертається до комісара поліції з приводу зникнення своєї дружини Елізабет. Через кілька днів мадам Корбан повертається додому у супроводі місцевого кюре. Але ошелешений її появою Даніель не бажає визнавати в ній законну дружину, вважаючи цю жінку самозванкою, яка претендує на його спадок. Ніхто не може підтвердити слова Даніеля — обвінчалися вони нещодавно в невеличкому містечку. Усі вирішують, що Даніель збожеволів. Несподівано з’являється п’яничка-художник на ім’я татусь Мерлуш, який випадково став свідком на весіллі Даніеля та Елізабет. За винагороду він погоджується описати справжню зовнішність Елізабет… Саме на цьому місці починаються найцікавіші події. Не будемо переказувати всі подробиці цієї інтригуючої історії, лише зазначимо, що у зниклої Елізабет помер дядько-мільярдер і вона його єдина спадкоємиця.

Вистава захоплює глядача з перших хвилин і не відпускає до завіси. Всі присутні в залі намагаються не пропустити жодної деталі, жодного руху дійових осіб. А фінал для більшості стає повною несподіванкою.

Роль Даніеля у виконанні молодого актора Олексія Нежурка засвідчила його творче зростання. За кілька років служіння в Молодому театрі він створив цілу низку цікавих характерів: Аліка («Гагарін і Барселона»), Степана («Зачарований»), Едварда Лациса («Парашутист»), Давида («Попіл») та інших. І в кожній виставі Олексій інший. Хочеться сподіватися, що основні ролі в нього ще попереду. Яскраві образи, що надовго запам’ятовуються, також створили актори театру Марк Дробот (Кюре), Дар’я Баріхашвілі (Флоранс), Іванна Бжезінська (Медсестра), Володимир Чигляєв (Бродяга). Особливо ж вражає Комісар поліції, роль якого блискуче виконує Дмитро Суржиков. Саме ця людина, яка за будь-яку ціну намагається докопатися до істини, заслуговує чи не найбільшу симпатію глядачів. До того ж саме Комісар приховує таємницю, про яку можна буде дізнатися лише у фіналі вистави.

Завдяки майстерній сценографії Лариси Чернової складається враження, що події вистави відбуваються десь поряд, а схожа історія могла трапитися з кимось із глядачів.

Після закінчення вистави пригадується старе народне прислів’я: «Не копай другому яму, бо сам в неї потрапиш. А будь-яке зло рано чи пізно буде покарано».

Кожна нова вистава Київського академічного Молодого театру це нова сходинка у творчому зростанні талановитого колективу. Виставою «Пастка» театр піднявся на ще одну, хай невелику сходинку вище. Залишається побажати, щоб постановка надовго увійшла до репертуару театру, а нові покази завжди збирали повні аншлаги.

Едуард ОВЧАРЕНКО

Фото Олексія ТОВПИГИ

Не копай другому яму?
Не копай другому яму?
Не копай другому яму?
Не копай другому яму?
Не копай другому яму?
Не копай другому яму?
Не копай другому яму?
Не копай другому яму?
Не копай другому яму?
Не копай другому яму?
Не копай другому яму?
Не копай другому яму?
Не копай другому яму?
Не копай другому яму?