Нові сторінки «Білого альбому»

Видання каталогу «Білий альбом», в який увійшли ікони, живопис, графіка та скульптура, став своєрідним підсумком роботи музею за 11 років його існування. У каталозі зібрані найкращі твори 251 відомого українського митця, представлено Закарпатську, Київську, Кримську, Одеську і Харківську мистецькі школи.

Нові сторінки «Білого альбому»

У Музеї сучасного мистецтва України презентували другу главу виставки «Скарби колекції з музейної збірки. «Білий альбом».

Видання каталогу «Білий альбом», в який увійшли ікони, живопис, графіка та скульптура, став своєрідним підсумком роботи музею за 11 років його існування. У каталозі зібрані найкращі твори 251 відомого українського митця, представлено Закарпатську, Київську, Кримську, Одеську і Харківську мистецькі школи.

Цього вечора відбулася презентацією самого каталогу й відкриття виставки картин українських митців, кожен з яких вирізняється своїм особливим творчим почерком, настроєм, ритмом і колористикою. 85 талановитих майстрів, роботи яких представлені на виставці, розкривають глядачеві свою душу і свої потаємні почуття.

Чи не найбільшу частину зібрання Музею сучасного мистецтва представляють твори українського живопису. Саме цей вид образотворчого мистецтва протягом багатьох років залишається в Україні найголовнішим, певною мірою уособлюючи уявлення про образотворче мистецтво в цілому. І в новій експозиції досить широко представлені різні пласти українського живопису.

За словами організаторів виставки митці сприймають життя під особливим куток зору — нестандартно, несподівано, іноді всупереч нашим власним поглядам і розумінням. А глядачі, переглядаючи ці картини, розширюють свій світогляд, по іншому починають дивитися на деякі, здавалося б, звичні речі.

«Сьогодні ми відкриваємо другу главу нашого проекту та презентуємо каталог „Білий альбом“. Хоча наш музей існує вже друге десятиліття, але до цих пір ще не було видано такого об’ємного каталогу. Тут зібрано все краще, що є в нашій колекції. Музею дійсно є чим пишатися. Сьогодні у виставкових залах глядачі можуть побачити частину картин, представлених у каталозі. А ми вже працюємо над третьою главою проекту, яку плануємо презентувати вже в березні», — зазначила мистецтвознавець, куратор проектів музею Ірина Алексєєва.

«Чимало з представлених на виставці картин свого часу я бачив у творчих майстернях художників. Тепер це експонати музею. Змінюються епоха, стилі, приходить нове покоління митців. Київська школа художників продовжує розвиватися і я певен, що вона має майбутнє. Музей подає ці роботи як фактор культури. Можна без перебільшення сказати, що тут представлені кращі наші художники і кращі їхні роботи», — наголосив мистецтвознавець Дмитро Корсунь.

«Цей каталог багатий на відкриття. Він вражає кількістю митців, чия творчість пов’язана з Україною. Приємно дивує неординарність творів українських художників. Кожен з них представив щось унікальне. Напевне відвідувачі виставки і читачі каталогу зроблять для себе багато відкриттів», — зазначила один з авторів «Білого альбому» Катерина Тарчевська.

На виставці представлені картини різних жанрів. Милують око пейзажі: «Блакитний ранок» (художник Станіслав Петрашевський), «Подільська осінь» (Володимир Патик), «Зимовий Львів» (Степан Тітко), «Тарханкут» (Віктор Волков), «Синевірська зима» (Йосип Бокшай, молодший). Вражає розмаїття натюрмортів: «Осінні квіті» (Валентина Цвєткова), «Український натюрморт» (Ганна Олійник), «Натюрморт з апельсинами» (Євген Звєздов). Серед портретів особливо запам’ятовуються «Автопортрет» (Валерій Спиридонов), «Портрет піаністки Тетяни Сухарьової» (Галина Неледва), «Лариса» (Віталій Куликов).

Також представлені роботи Сергія Параджанова «Це схоже на Аліну в дитинстві» та Миколи Стороженка «Доля».