Мистецький десант на Закарпаття

У селі Чорна Тиса на Рахівщині (Закарпаття) відбувся Міжнародний пленер художників — «Silver land art — Академія відкритих сердець». Захід проходив під патронатом президента Національної Академії мистецтв України, лауреата Шевченківської премії Андрія Чебикіна.

Мистецький десант на Закарпаття

Ініціатором проведення пленеру виступила член НСХУ Людмила Боршош-Літун, а співорганізатором — заслужений художник України Анатолій Марчук. Підтримку мистецькому дійству, що проходило на базі готельного комплексу «Гуцульщина», надав його власник, меценат і колекціонер Юрій Візавер.

Пленер відбувся під час святкування громадськістю краю 100-річчя проголошення Гуцульської Народної Республіки, яка з’явилася на руїнах Австро-Угорської імперії й існувала з листопада 1918 по червень 2019 року на сході Закарпаття на Рахівщині. У ньому взяло участь 37 митців з 11 країн світу. Крім України тут були художники з Австрії, Білорусі, Канади, Китаю, Південної Кореї, Румунії, Словаччини, Словенії, Туреччини, Франції. А українські майстри пензля завітали на пленер з Києва, Ужгорода, Чернівців, Івано-Франківська, Дніпра, Сум, Чернігова, Ірпеня, Хотина, Сваляви, Тульчина, Великого Березного, Іршави, Дубриничів та Ізмаїла.

Будучи представниками різних країн та різних мистецьких шкіл, ці митці продемонстрували широку панораму групових та індивідуальних стилістичних напрямків і пластично-образних пошуків нового формотворення, від традиційного академічного реалізму до символізму та напівабстрактного авангардизму. По закінченню пленеру влаштували мистецьку пленерну виставку-звіт, яку мали можливість оглянути як самі митці, так і жителі села Чорна Тиса та його околиць. А завдяки Людмилі Боршош-Літун побачив світ кольоровий каталог, в якому оприлюднили вибрані твори учасників пленеру.

Окрім обдарованих митців-початківців, недавніх випускників престижних мистецьких вишів України, учасниками художнього дійства стали відомі майстри — народний художник України, багаторазовий лауреат премії ім. Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі Тарас Данилич (Дубриничі) та заслужені художники Олена Кондратюк (Ужгород), Володимир Сандюк (Івано-Франківськ), Іван Гапоченко (Суми), один з кращих українських акварелістів сучасності Анатолій Марчук (Київ) та Михайло Довгань (Тульчин).

Також українське мистецтво на пленері представляли учасники престижних пленерів, лауреати численних всеукраїнських та міжнародних мистецьких конкурсів Філіп Чорнобров (Київ), Анатолій Житарюк (Чернівці), Сергій Завадяка (Іршава), Аліна Славгородська (Тульчин), Людмила Койдан, Оксана Корнієнко та Євген Шаповалов (Чернігів), Павло Македонський (Ізмаїл), Галина Бодякова (Київ), Світлана Кирлик (Ужгород), Наталія Моцак (Київ), Василь Дуб (Великий Березний).

Серед закордонних гостей варто згадати Марго Паріс (Канада), Сефкат Іенлеген (Туреччина), Стеллу Велке та Наталію Студенкову (Словаччина), Анжелу Сабо (Румунія), професора, доктора Університету Seohe, організатора регулярної міжнародної виставки «Azropa» Клеменса Беюнткун Соу (Австрія) та Едуарда Бєльського, відомого українського живописця, який нині мешкає і працює у Словенії.

Також звернули на себе увагу твори молодих талановитих художників Олени Мішиної (Дніпро), Євгенії Харковини (Ірпінь), китаянки Чі Шаотін, Тараса Белея. Неповторною авторською манерою письма відзначаються полотна молодого, але вже досить відомого митця Дмитра Коваля (Київ) — випускника НАОМА, лауреата багатьох мистецьких премій.

До речі. Згадана вже Чі Шаотін, котра нині мешкає в Києві, є членкинею Громадського клубу культури Китаю та викладає традиційне китайське мистецтво і каліграфію, працюючи в техніці традиційного живопису «Сеї». Мисткиня добре володіє українською мовою. Вона розповіла, що на її батьківщині пленери, як явище колективного художнього життя, почали розвиватися лише не так давно. Тому для неї дуже важливо набратися в Україні практичного досвіду їх організації і проведення.

Пленер у Чорній Тисі провели вже втретє. За цей час тут зібралася велика (біля тисячі полотен) мистецька збірка творів відомих художників, яка потребує розлогого виставкового приміщення. Меценат і колекціонер Юрій Візавер нині розмірковує щодо створення в селі повноцінної художньої галереї, яка з часом має стати не лише потужним культурним центром краю, його мистецькою візитівкою, а ще й естетичною принадою для туристів.

Підводячи підсумки пленеру «Silver land art — Академія відкритих сердець» Людмила Боршош-Літун сердечно дякувала академіку Андрію Чебикіну за дієву підтримку цього самобутнього пленеру, а також заслуженому художнику України Анатолію Марчуку за його організаторський талант при формуванні групи художників. А ми попросили пана Анатолія поділитися враженнями від пленеру.

— Президент Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін доручив мені сформувати групу на цей пленер. Особливістю пленеру стало те, що до нього долучилися митці з фізичними вадами. Але всі вони професійні художники.

По дорозі до Карпат ми робили зупинки в Золочеві, Підгірцях, Олеську. Відвідали Львів, де нас зустрів голова обласної організації НСХУ Олег Микита. Також проїхали через Яремчу і Буковель.

Я вперше в житті побував у горах. Чорна Тиса — це типова гірське село, яке розташоване в долині, а навколо — гори. Для мене було дуже цікаво пожити в атмосфері гірського масиву. З вікон готелю було видно найбільші гори України Говерлу і Петрос. Коли виїжджали з Київщини, то в нас уже відцвіли яблуні і бузок, а тут був саме розпал їхнього цвітіння.

Крім проведення організаційної роботи я встиг намалювати 16 творів. Дві картини створені олійними фарбами, решта — акварелі.

Значення таких пленерів в обміні досвідом, спілкуванні між митцями, а також долученні місцевої громадськості до художнього процесу, популяризації мистецтва серед широких верст населення. Ми представили виставку наших робіт, яка викликала великий інтерес у місцевих жителів.