Сучасний живопис на Троєщині

У Муніципальній галереї мистецтв Деснянського району столиці відкрили виставку «Сучасний український живопис», на якій представлена творчість молодих і знаних українських митців. Виставка відбувається завдяки підтримці поціновувача образотворчого мистецтва Юрія Прохоренка.

Сучасний живопис на Троєщині

Пан Юрій все життя, скільки себе пам’ятає, цікавиться живописом. Знайомство з будь-яким містом в Україні чи за кордоном починає з відвідин художнього музею. Десять років тому на Андріївському узвозі столиці познайомився з художником з Миколаєва Валентином Меркуловим. Відтоді зрозумів, що його покликання є допомагати художникам творчо реалізувати себе, аби про їхню творчість знало більше людей, а картини знаходили своє місце у приватних колекціях.

З його легкої руки на гірськолижному курорті «Драгобрат» вже відбулося кілька пленерів за участю українських митців. Тут створена галерея, де представлені понад п’ятдесят картин, написаних на цих пленерах. Ю. Прохоренко сприяв, аби пленери також відбувалися у місті Косові та Косівському районі, долучився до проведення більше десяти колективних художніх виставок у Києві та інших містах країни.

— Моє завдання, аби в галереї були представлені якісні роботи українських художників, скульпторів, фотографів, — розповідає арт-менеджер Муніципальної галереї мистецтв, куратор виставки «Сучасний український живопис» Олег Смаль. — Ідея цієї виставки виникла спонтанно. Інші художники не змогли вчасно підготувати заплановану експозицію і я звернувся за допомогою до Юрія Прохоренка, з яким ми дуже давно знайомі. Багато років працювали на одному підприємстві, були учасника двох Майданів. Він за два дні підготував роботи зі своєї колекції, привіз їх у галерею і ми зробили експозицію. На мій погляд картини дуже якісні, світлі і оптимістичні, що надзвичайно важливо у наш непростий час.

У Муніципальній галереї безперервний цикл виставок. Значну увагу приділяємо молодим художникам, виставляли роботи вихованців художніх шкіл Деснянського району. У планах — виставки іменитих митців, серед яких будуть народні і заслужені художники України…

На виставці експонується більше сотні пейзажів і натюрмортів. На переважній більшості картин зображені неповторні українські краєвиди. Серед учасників експозиції — відомий український художник Валентин Меркулов, учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок і пленерів, член Координаційної ради Міжнародного фонду «Культурне надбання Півдня України». Крім України роботи митця найбільше експонувалися в Польщі та Німеччині. Митець ілюструє дитячі книжки. Його картини знаходяться у приватних колекціях України, США, Німеччини, Франції, Швейцарії, Ізраїлю, Ямайки, Аргентини та Росії. З 2000-х років Валентин Меркулов займається педагогічної діяльністю в місті Ярослав (Польща), де викладає курс композиції та малюка.

Також в експозиції представлені етюди заслуженого художника України Василя Красьохи, поруч — роботи визнаного майстра, лауреата багатьох мистецьких відзнак Георгія Зайченка. Молодий художник з Полтави Денис Городничий вже добре знаний далеко за межами України. Інший молодий художник Єгор Дулін постійно перебуває у творчому пошуку, бере участь у різноманітних пленерах. Багатьом запам’ятовується картина Катерини Лємішевої «Зимовий пейзаж» та краєвиди Карпат, створені Павлом Македонським і Світланою Шатні.