Забуті твори Генделя

З нагоди 260-річчя від дня смерті великого німецького композитора Георга Фрідріха Генделя у Національній філармонії 13 жовтня відбудеться пам’ятний концерт. Уперше в Україні прозвучать усі сонати цього композитора у виконанні заслужених артистів Юрія Шутка (флейта) та Юрія Кота (фортепіано).

Забуті твори Генделя

Вершина творчості Генделя — його барокові опери й ораторії, найвідомішою з яких є «Месія» з популярною частиною для хору й оркестру «Аллелуйя». Але він писав і камерну музику для світських раутів та королівських прийомів, котра з плином століть виявилася призабутою. Ідеться про флейтові сонати, створені Генделем у молоді роки в Німеччині та під час зрілого періоду творчості в Лондоні. Їх уперше видали 1730 року в Амстердамі. Невдовзі з’явилися перекладення флейтових сонат для скрипки, гобою та інших інструментів для виконання любителями у музичних салонах.

У Лондоні Гендель знайшов прихильність британської королеви Анни Стюарт. Він підготував вітальну оду в честь її дня народження, яка була виконана 6 лютого 1713 року в Сент-Джеймсському палаці і дуже сподобалася королеві. Вона завітала Генделю довічну пенсію в 200 фунтів. Після смерті Анни Стюарт його підтримували її наступники.

У камерній музиці Генделя відчувається вплив творчості італійського композитора Кореллі, з яким той товаришував. Адже тривалий час перебував у Венеції, Флоренції та інших італійських містах з метою удосконалити свій стиль написання опер. Так, тема Adagio соль-мінорної генделівської сонати для флейти схожа на знамениту тему фолії Кореллі. Але це свідчить лише про творче засвоєння Генделем інтонаційного ладу музики італійського композитора. Адже він мав власний стиль письма камерної музики. Поєднання поліфонічного викладу фактури з гомофонно-гармонійним, вплетення пластично виразних мелодій разюче відрізняє його сонати від аналогічної творчості інших майстрів епохи бароко. Вони пророкують появу сонат Віденських класиків, зокрема, Людвига ван Бетховена.

Їх окремо грають студенти-флейтисти і маститі виконавці. Хоча деякі сонати були знайдені тільки через 120 і 220 років після смерті композитора. Ідея виконання повного циклу флейтових 12 сонат Генделя належить солістові Національної філармонії Юрію Шутку, який єдиний в Україні грає на золотій флейті. «На меті було відродити у концертному виконанні з видатним піаністом сучасності, професором НМАУ ім. П.І. Чайковського Юрієм Котом прекрасну музику забутих сонат Генделя, ноти яких я розшукував протягом усього життя», — зазначив Ю. Шутко.

Під час концерту слухачі зможуть насолодитися звучанням музики Генделя у майстерному виконанні знаних в Україні та за кордоном виконавців.