В очікуванні Нового року

Уже дев’ятий рік поспіль напередодні Різдвяно-новорічних свят у Центрі української культури та мистецтва відкривають проєкт «Свято Новорічної Іграшки», який заснувала Світлана Долеско.

В очікуванні Нового року

Цей проєкт вдало поєднує в собі виставки приватних колекцій новорічних іграшок та різдвяну атрибутику від сучасних майстрів. Його мета — популяризація родинних традицій та звичаїв святкування Різдва і Нового року. Організатори проєкту переконані, що Різдвяно-новорічні свята — це найкращий час для того, аби рідним та близьким людям бути разом.

На гостей Центру чекають: виставка новорічно-різдвяної атрибутики та картин від понад 40 українських майстрів і художників; виставка нових надходжень з колекції антикварних ялинкових іграшок письменниці Лади Лузіної; святкова фотовиставка «Чарівний світ ялинкових прикрас», яку підготували Лада Лузіна та Анна Семенова; експозиція «Новорічна казка від Оксани Скляренко», до якої входять різдвяні ведмедики Тедді й дитячі костюми, приватна колекція старовинних світлин кінця ХІХ -початку ХХ століття. А також Зимова канцелярія з підписування новорічних листівок, яскрава фотозона, новорічна крамничка сувенірів ручної роботи, безкоштовні дитячі екскурсії.

Протягом майже місяця для дорослих та дітей щодня тут пропонують різноманітні майстер-класи: «Новорічна гірлянда», «Новорічний вінок», «Санчата Діда Мороза», «Дарунки Святого Миколая. Ігрові ляльки своїми руками», «Новорічний чобіток». Засновник Музею дитинства у Харкові Валерій Лейко організовує для дітей «Різдвяні зустрічі». Дитяча театральна студія «Театр юного актора» презентує виставу «Аліса в країні чудес». Цікаві концерти підготували етно-гурт «Сліди на воді», дитяча студія під керівництвом Крістіни Шестак «Flute Dolce» та фольк-студія «Правиця». Всі бажаючи мають можливість придбати сувеніри на благодійному ярмарку дитячих виробів. Багатьох гостей «Свята Новорічної Іграшки» зацікавила презентація видавничого проєкту «Реконструйована народна лялька», в рамках якого відбуються майстер-класи із виготовлення ігрової ляльки-забавки.

Подорож у казку можна здійснити разом з Олександрою Валенсією та її картинами «Поцілунок на Різдво», «Дитяче щастя», «Зима у селі», «Зайчата на зимівлі», «Зимовий птах». Вражають своєю довершеністю святкові вироби майстрів Ніни Янчуковської, Ренати Геніної та Парасковії Васильєвої. Милують око дитячі малюнки Мирослава Цермана (6 років) «Котик під новорічною ялинкою», Олександри Бороздіної (10 р.) «Казкове містечко святого Миколая», семирічної Варвари Лаптєвої «Святий Миколай», п’ятирічної Євгенії Черевко «Сніговик». Поруч — зимові пейзажі Тетяни Артемової «Зима. Струмок», «Свіжий сніг», «Натюрморт під снігом», «Лебедине озеро», «Зимова тиша». Запам’ятовуються і різдвяні композиції Тетяни та Владислава Янкевичів, іграшки Лариси Булигіної, вишивка шовком Лідії Гончарук.

Дев’яте «Свято Новорічної Іграшки» в Центрі української культури та мистецтва триватиме до 28 грудня.