Історія українських спартанців

У широкий кінопрокат вийшла воєнна екшен-драма режисера Тимура Ященка «Черкаси». Фільм побудований на реальних подіях. Він розповідає про мужню оборону однойменного тральщика, заблокованого російськими окупаційними військами у бухті Донузлав у березні 2014 року під час анексії Криму.

Історія українських спартанців

Екіпаж «Черкас» три тижні чинив опір ворогу, і був єдиним з дев’яти українських кораблів, хто не спустив державний прапор. Це історія про звичайних людей, які зрозуміли в чому їх призначення, і що таке Батьківщина.

За сюжетом два хлопці з одного українського села Мишко і Лев з різних причин опиняються на воєнному кораблі МВС України «Черкаси», дислокованому в порту кримського озера Донузлав навесні 2014 року.

У той час, коли екіпаж тральщика «Черкаси» проходить навчання, президент Янукович втікає з України, а Крим захоплюють «зелені чоловічки». Починається окупація Кримського півострова. Корабель повертається на базу, але порт вже втрачений. «Черкаси», разом з іншими кораблями українського флоту, заблокований на озері Донузлав — шлях до моря перекритий затопленими судами. Українські кораблі здаються один за одним, лише екіпаж «Черкас» чинить опір і продовжує відважну, хоч і безнадійну, боротьбу з ворогом…

Зйомки тривали 39 знімальних днів і відбувалися в Одесі, на Кінбурнській косі, в районі Очаківського порту та в одному з сіл Чернігівської області. Фільм створювався у тісній співпраці та завдяки сприянню Військо-Морських Сил і Генерального Штабу Збройних Сил України. Силові відомства надали справжні кораблі флоту та спеціальне військове обладнання, а для фільмування екшн сцен залучалась бойова армійська авіація, в тому числі спец. призначенці (морські котики). Деякі сцени знімалися під час навчань ВМС України.

Воєнним консультантом у стрічці виступив справжній командир «Черкас» — Юрій Федаш. Під час подій 2014-го року він останнім залишив корабель, як і належить командирові. Нині капітан другого рангу, служить у штабі командування ВМС в Одесі. З особисту мужність, вірність військовій присязі під час подій у Криму офіцер, якому цьогоріч виповнюється 40 років, нагороджений орденом Данила Галицького. На екрані образ командира «Черкас» втілив Роман Семисал — актор театру і кіно, учасник АТО, виконавець однієї з ролей у фільмі «Кіборги» (2017 рік).

Оскільки тральщик «Черкаси» залишився в Криму, фільм знімали на схожому за силуетом і розміром буксирі ВМС України «Корець» (у вересні 2018-го цей буксир разом із бронекатерами «Кременчук», «Лубни» і пошуково-рятувальним судном «Донбас» проходив через Керченську протоку в Азовське море). Для зйомок у фільмі на «Корці» збудували декілька декорацій відповідного типу озброєння. Коли командир і матроси побачили «Корець» у новому вигляді, то не повірили очам.

З команди справжніх «Черкас» у фільмі знялися Михайло Воскобойнік, Антон Толмачев та Дмитро Зайченко (останній скінчив служити на «Черкасах» у 2012 році, за два роки перед подіями, у фільмі грає роль другого плану).

Про поміч кримських татар у протистоянні тральщика «Черкас» режисер чув від матросів з самого початку роботи над сценарієм. Всі як один з гордістю та емоційно розповідали про важливу та дуже необхідну співпрацю з кримсько-татарським народом, про їхні ризики, на котрі вони свідомо пішли, щоб допомогти в тяжку хвилину останньому українському кораблю в Криму. Тож кримсько-татарська тема була від початку створення сценарію.

Це перший фільм в історії національного кінематографу на тему МВС України.

«Черкаси» — стрічка виробництва MKK Film service (Україна) та Inter Media (Польща), створена за підтримки Державного агентства України з питань кіно, ВМС ЗСУ, краудфандингової платформи «Велика Ідея», Міжнародного фонду «Відродження», Львівської міської ради та облдержадміністрації, Черкаської ОДА.

16 липня 2019 року відбулася прем’єра фестивальної версії фільму га 10-му Одеському міжнародному кінофестивалі, а в жовтні картина взяла участь в основному конкурсі Варшавського міжнародного кінофестивалю.

Прем’єрний тур стрічки розпочався 21 лютого у Львівському кінотеатрі «Кінопалац». Також її показали у Луцьку, Івано-Франківську, Одесі, Полтаві, Черкасах та місті Шостка Сумської області.

А в Києві гранд-прем'єра воєнної екшен-драми «Черкаси» відбулася у кінотеатрі «Київська Русь». На неї завітала знімальна команда: режисер Тимур Ященко, продюсерки Марта Лотиш та Ірина Клименко, актори Роман Семисал, Дмитро Сова, Євген Ламах, Олег Щербина, Руслан Коваль, Євген Авдєєнко, Михайло Воскобойнік, Олександр Лаптій, Вадим Лялько, Олесь Каціон та Вадим Запісочний, а також Юрій Федаш — командир U311 «Черкаси», який став консультантом фільму.

У фойє кінотеатру відбулася офіційна частина заходу. Команда поділилася своїми враженнями від роботи над фільмом та цікавими історіями під чай зйомок. Родзинкою заходу став виступ Заслуженого академічного Ансамблю пісні і танцю Збройних сил України, який виконав частину саундтреку до фільму — пісні «Чорна Гора» та «Воїни світла».

— Хоча тральщик «Черкаси» і залишився в Криму, але історія з цим кораблем стала переломною. Бо послужила сигналом для всього світу, що Україна воюватиме, Україна боротиметься, Україна чинитиме опір, — наголосив ведучий заходу, тележурналіст Андрій Цаплієнко. — У цій історії для мене багато особистого. 5 березня 2014 року разом зі знімальною групою ми завітали до 5-ї бригади надводних кораблів, де стояв тральщик «Черкаси». Вже тоді бригада була оточена російськими снайперами. На будівлях навколо бригади висіли російські триколори. Я збагнув, що ці хлопці так просто не здадуться. Але навіть і гадки не мав, що цей маленький корабель стане тією точкою відліку, з якої почнеться наш супротив. Пізніше подумав, яке б класне кіно можна було зняти про цю унікальну історію українських спартанців.

— Потужна енергія, яку дав мені Майдан, шукала виходу, де реалізуватися, — розповів режисер стрічки Тимур Ященко. — Спочатку я побачив новину про «Черкаси». Я сам родом з Черкас, і це було дуже важливо для того, щоб фільм відбувся. Це був ніби гачок, що зачепився у мізках. І коли я побачив відео з корабля «Ольшанський», де хлопці співали «Воїни світла», а під відео було підписано, що це «Черкаси», тут всі внутрішні вектори зійшлися. Окрім спротиву й геройства цього тральщика, мені було цікаво відкрити глядачеві світ Військово-морських сил України. Я хочу присвятити цей фільм Україні за обраний незалежний шлях.

— Я не вважаю, що я й мій екіпаж є героями, — зізнався командир корабля «Черкаси» Юрій Федаш. — Ми просто намагалися роботи свою справу, як повинен її робити кожен військовослужбовець. Ми робили все, аби вийти з цієї ситуації людьми, військовими, виконати обов’язок і не зрадити присязі. Безвихідна ситуація — це не причина здаватися ворогу чи йти на якісь поступки. Потрібно максимально боронити інтереси своєї держави всіма засобами й методами, поки є можливість. А українське кіно може в цьому допомогти, якщо буде більше знімати більше фільмів про військових.

На прем’єру фільму завітали українські митці та журналісти Віктор Андрієнко, Андрій Кокотюха, Ольга Навроцька, Олег Михайлюта, Євген Магда, Соломія Вітвіцька, Андрій Хливнюк, Ахтем Сеітаблаєв, Наталка Карпа, Володимир Ращук та інші.

— Мені сподобалося те, що у фільмі є розповідь про події, вчинки, характери команди, — зазначив автор і режисер Ахтем Сеітаблаєв. — Це доволі рідкісний випадок у військовій драмі. Сподобалося те, що багато уваги було приділено саме розвитку характеру відносин. Я зрозумів, що ця історія команди, їхніх стосунків, вибору, рішень, подій, з якими вони стикалися і того, що вони з них винесли для себе, — це певним чином відображення того, що відбувається в Україні. Мені не вистачило трохи пояснень — чому це відбувалося так, а це так. Хотів би запитати в режисера, де межа між документальним фактом і міфом, легендою…

По завершенню показу фільму команда подякувала глядачам, і кожен поділився своїми емоціями з залом.