Чарівна природа від угорських фотомайстрів

У Центрі Української Культури та Мистецтва відкрили виставку «ЛЕНЕРДЖІ — кращі фото природи» на якій представлені роботи переможців конкурсу Спілки фотографів природи Угорщини NaturArt-2018.

p1018260
p1018260

Серед організаторів виставки крім самого Центру посольство Угорщини в Україні, а до її організації долучилися Спілка фотографів природи Угорщини NaturArt та Міністерство зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини. Роботи 27-го престижного конкурсу представляють у Києві в два етапи у серпні та липні.

Цей конкурс заснувала Спілка фотографів Угорщини Natur Art у 1989 році з метою популяризації фотомистецтва, заохочення та залучення до фотографування, акцентування уваги щодо краси і вразливості оточуючого нас довкілля.

Роботи експозиції були визнані кращими з майже 4000 робіт, що були надіслані до участі у конкурсі в 2018 році. Кращі фото природи представлені у 15 категоріях, серед яких: «Земля в наших долонях», «Поведінка птахів», «Поведінка ссавців», «Поведінка тварин», «Тварини та їхнє оточення», «Тварини віч-на-віч», «Рослини і гриби», «Композиція, форма та дослідження», «Пейзажі», «Життя під водою», «Від заходу до сходу сонця», «Чорно-білі фото природи» та інші.

Щороку, експертне журі проводить кілька етапів оцінювання. Другий, третій та четвертий етапи відбуваються наживо з метою забезпечення прозорості процесу та гарантування потрапляння до фіналу дійсно кращих робіт.

За свідченням голови журі конкурсу, Др. Жолтона Калоташа, професійну зацікавленість щороку викликає не кількість конкурсантів та надісланих робіт, а їхній рівень. Чи буде помітний якісний процес у порівнянні з минулим роком, чи будуть нові роботи, які характеризуються індивідуальним підходом, сповнені досі небаченим змістом? Чи продовжує зростати коло тих угорських фотографів природи, роботи яких щороку виборюють призи на престижних міжнародних змаганнях? І, не в останню чергу, чи поповнюються лави фотографів природи талановитою молоддю, яка з часом зможе зайняти гідне місце у цій справі?

Світлини, які стають переможцями конкурсу «ЛЕНЕРДЖІ — кращі фото природи» щороку друкуються у великому форматі і становлять добірну виставку, яка з незмінним успіхом експонується спочатку у природничому музеї Будапешта, а згодом починають свій шлях до виставок в інших країнах світу.

Таким чином, за ініціативою та організацією посольства Угорщини в Україні до Києва вперше потрапила фотовиставка, яка становить добірку зі 112 робіт — переможців конкурсу 2018 року. Фотографії надруковані на пінокартоні, на кожній з них зазначений автор, інформація про місце та умови виготовлення фото угорською та англійською мовами та унікальний QR-код, зчитавши який можна отримати фотографію та інформацію про неї на свій гаджет, за бажанням зберегти його та/або поділитися з іншими.

Відкриваючи виставку Генеральний директор Центру Української Культури та Мистецтва Світлана Долеско зізналася, що заздрить фотохудожника Угорщини, адже посольства цієї країни популяризують їхню творчість у світі. Також пані Світлана поділилася своєю мрією, що прийде час, і ми зможемо так само через світлини показувати неповторну красу природи нашої країни за кордоном. А радник з питань культури посольства Угорщини в Україні Тамаш Віціан подякував Центру за популяризацію робіт фотомайстрів з цієї країни, побажав, аби і про українських фотохудожників так само дізнався світ.

Після завершення виставки в Києві фотороботи планують показати у Харкові, Львові, Тернополі та інших українських містах.