Під завісу — нова прем’єра!

Під завісу свого 153-го театрального сезону Національна опера України підготувала для своїх прихильників найяскравіше та найцікавіше з свого репертуару. Найближчим часом на глядачів очікують улюблені опери та балети за участі провідних майстрів сцени, а ще довгоочікувана прем’єра балету «Данте».

Під завісу — нова прем’єра!

В балетному репертуарі: творча візитівка Києва — балет «За двома зайцями» Ю. Шевченка (5 червня), «Ромео і Джульєтта» С. Прокоф’єва — балет у постановці Анатолія Шикери удостоєний медалі ЮНЕСКО (8 червня), перлина світової класики — «Лебедине озеро» П. Чайковського у постановці Валерія Ковтуна за участі Анастасії Шевченко, Дениса Недака, Яна Вані та ін. (10 червня), романтичний «Корсар» А. Адана за участі Станіслава Ольшанського в титульній партії (12 червня), комічний балет «Весілля Фігаро» В.-А.Моцарта (15 червня), неймовірно ніжна та трагічна «Лісова пісня» М. Скорульського (17 червня), витончена «Жізель» А. Адана (20 червня).

25 та 27 червня — довгоочікувана прем’єра балету «Данте», який до 700-річчя з дня смерті великого поета поставив киянин, випускник Київського державного хореографічного училища, а нині — художній керівник балету та головний хореограф Theatre Kiel (Німеччина) Ярослав Іваненко. «Я орієнтуюся на дві його книги. „Нове життя“ — найперший, дивовижний за красою і такий „земний“ збірник Данте — вишукані сонети та трохи прози. Тут вперше ми чуємо ім’я коханої — Беатріче. Та „Божественна комедія“ — вершинне його творіння, визнаний шедевр поетичного мистецтва, і, водночас, енциклопедія з ботаніки, астрономії, суспільної історії. Сам Данте писав, що створив цей глибокий філософський і містичний твір аби „врятувати людей від ганебного стану і провести їх до щастя“. На основі двох цих творів я хочу побудувати балет про життя самого Данте Аліг’єрі» — розповів хореограф-постановник.

Також на глядачів очікують три оперно-балетні вечори, що складаються з двох одноактних вистав:

22 червня — опера М. Римського-Корсакова «Моцарт і Сальєрі» за участі Валентина Дитюка (Моцарт) і Андрія Маслакова (Сальєрі) та балет «Кармен-сюїта» з Катериною Кухар, Олександром Стояновим, Дмитром Чеботарем та ін.

26 червня — опера «Джанні Скіккі» Дж. Пуччіні за участі Ігоря Євдокименко, Лілії Гревцової, Алли Позняк, Валентина Дитюка та ін. і балет «Кармен-сюїта» (Жорж Бізе — Родіон Щедрін) з Христиною Шишпор, Сергієм Кривоконем та Олексієм Тютюнником в головних ролях.

29 червня — опера «Служниця-пані» Перголезі (виконавці головних партій — Сусанна Чахоян, Андрій Маслаков, Сергій Якубов) та балет «Шехеразада» за участі Олени Карандєєвої, Олексія Потьомкіна, Сергія Литвиненка та ін.

На шанувальників опери очікує не менш цікавий репертуар:

6 червня — опера «Фауст» Ш. Гуно (у постановці Маріо Корраді)

9 червня — опера Дж. Пуччіні «Богема» (режисер-постановник — Італо Нунціата, диригент-постановник — Микола Дядюра, художник-постановник — Марія Левитська, хормейстер-постановник — Богдан Пліш).

11 червня — опера «Ріголетто» Дж. Верді за участі Олександра Мельничука, Дмитра Кузьміна, Ольги Нагорної, Тетяни Пімінової, Тараса Штонди, Сергія Магери та ін.

13 червня — «Севільський цирульник» Дж. Россіні у постановці Анатолія Солов’яненка. В головних ролях: Ігор Євдокименко (Фігаро), Ольга Фомічова (Розіна), Анатолій Погребний (Альмавіва), Андрій Маслаков (Бартоло), Анжеліна Швачка (Берта) та ін. Диригент — Алла Кульбаба.

16 червня — для дітей, юнацтва та поціновувачів української опери «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка. В титульній партії — Наталія Николаїшин.

18 червня — опера Ж. Бізе «Кармен» за мотивами однойменної новели Проспера Меріме.

19 червня — «Євгеній Онєгін» П. Чайковського (режисер-постановник — легендарна Ірина Молостова).

23 червня — «Любовний напій» Г. Доніцетті у виконанні Ольги Фомічової (Адіна), Анатолія Погребного (Неморіно), Олександра Бойко (Белькоре), Тараса Штонди в незвичній для нього ролі кумедного пройдисвіта Дулькамаре, Світлани Годлевської (Джанетта).

24 червня — японська трагедія «Мадам Баттерфлай» (Чіо-Чіо-Сан) Дж.Пуччіні.

30 червня — одна з кращих опер Дж. Верді «Набукко».

Завершальним акордом сезону стануть:

1 липня — балет «Дама з камеліями» (постановка Аніко Рехвіашвілі). В головних ролях: Анастасія Шевченко (Марі Дюплессі), Станіслав Ольшанський (Александр, молодий письменник), Юлія Москаленко (Кларісс) та ін.

2 липня — опера «Флорія Тоска» Дж. Пуччини за участі однієї з кращих у світі лірико-драматичних сопрано Людмили Монастирської (Флорія Тоска), улюбленця публіки Валентина Дитюка (Маріо Каварадоссі, художник), володаря оксамитового баритона Олександра Мельничука (Скарпіа) та ін.

3 та 4 липня — Гала-концерти з нагоди завершення 153-го театрального сезону за участі провідних майстрів сцени.

Національна опера України завжди рада своїм глядачам!