Музичні шедеври Енніо Морріконе

У Колонній залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України триває фестиваль оркестрової музики «Літні музичні промені», присвячений 30-річчю Незалежності України. Одним з найяскравіших променів цього фестивалю став концерт неперевершеного Національного академічного духового оркестру України під орудою Михайла Мороза, під час якого звучала музика одного з найвідоміших композиторів сучасності — італійця Енніо Морріконе.

Музичні шедеври Енніо Морріконе

Композитор написав музику до понад 400 фільмів та телесеріалів, знятих в Європі та США. Його музика захоплює своїм мелодраматизмом і різноплановістю вже не одне покоління слухачів і глядачів.

Аранжування Енніо Морріконе дуже різні, в його санудтреках можна почути і класику, і джаз, і італійський фольк, і авангард, і рок-н-рол. Окрім музики до кінофільмів, Морріконе також писав і камерно-інструментальну музику. Так, приміром, у 1985 році він мав тур Європою й особисто диригував у цих концертах.

А цього серпневого вечора програма концерту «Лицар кохання» (ведучий Олександр Рудько), створила для слухачів особливий святковий настрій!

Як сказав один мудрець: «Музика це мова, яка несе любов». А Енніо Морріконе створив за своє життя багато музики, за що світ нагородив його титулом «Лицар кохання»…

Розпочали вечір з музики до фільму «Недоторкані», який був створений на основі реальних подій. Це зразкове гангстерське кіно, за яке Енніо Морріконе отримав свою першу премію Британської кіноакадемії.

До річки, що протікає крізь густі джунглі, кидають змученого єзуїтського священника, прив’язаного до дерев’яного хреста. Розп’яття проноситься через річкові пороги і падає вниз з 72-х метрової висоти, зникаючи в бурхливому водоспаді. Цією приголомшливою сценою відкривається один з найбільш видовищних фільмів в історії кіно. Потужний епос про людину зі шпагою і людину в чернечій сутані, які об’єдналися, щоб захистити індіанське плем’я від колоніальних імперій ХVІІІ століття. Далі прозвучала музика з кінофільму «Місія».

Стрічка «Хороший, поганий, злий» оповідає про трьох мисливців за золотом, події відбуваються під час громадянської війни у США. Картина входить до кращих вестернів і кращих фільмів усіх часів. А мелодія вважається однією з найбільш упізнаваних в історії кіно. Прозвучало дві теми з цієї стрічки: «Золота лихоманка» і «Тріо».

Відомий письменник збирається написати п’єсу, в якій його найкращий друг і дружина Ніна є коханцями. Він і не підозрює, що сюжет нового фільму має місце у реальності. Отож, продовжила вечір музика до фільму «Приходь одного разу повечеряти».

Доля складається так, що герой стрічки «За жменю динаміту» замість банківських сейфів звільняє політичних ув’язнених і стає героєм революції.

І на завершення першого відділу прозвучала музика до фільму «На кілька доларів більше».

А друге відділення почала музика з фільму «Новий кінотеатр «Парадиз». Це історія про звичайного сицилійського хлопчика Сальвадоре. Стрічка стала справжнім тріумфом як для режисера, так і для композитора Енніо Морріконе, адже фільм отримав «Оскар», «Золотий глобус», гран-прі Канського кінофестивалю.

Наступною стала музика до кінофільму «Професіонал».

«Одного разу в Америці» — це історія двох гангстерів, що охоплює більше частину їхнього життя від початку ХХ століття до 60-х років. Історія про те, як друзі дитинства стали на шлях злочину, що неминуче призводить до трагедії.

«Легенда про піаніста» — це фільм-епопея. На одному-єдиному кораблі умістилася ціла епоха, цілий світ. Дивовижний світ музики, любові, дружби, страждань. Все це проходить перед очима героїв протягом багатьох років. Це історія геніального піаніста, який народився і все життя прожив на кораблі. Він став справжнім віртуозом, розважав публіку граючи в естрадному оркестрі. З ним пов’язані приголомшливі історії, а його життя перетворилося на красиву легенду.

Завершив вечір твір Й. Де Мейя «Присвята Морріконе».

А 27 серпня відбудеться ще один кіноконцерт, що стане завершальним акордом фестивалю «Літні музичні промені». У виконанні Національного академічного духового оркестру України звучатиме музика Ганса Ціммера. Спадщина цього композитора настільки популярна, що в оркестрі зробили цілих дві програми за його творами.