Свято українського балету

У Києві відбувся Перший міжнародний фестиваль «Ballet UA». Протягом трьох днів на сцені Національної опери України виступали танцівники з семи українських театрів, а також гості з Німеччини, Франції, Великобританії та Литви.

Свято українського балету

— Ідея проведення такого фестивалю виникла майже два роки тому, — згадує художня керівниця фестивалю та балетної трупи Національної опери України, народна артистка України Олена Філіп’єва. — Хотіли не просто провести звичайний конкурс чи запросити зірок, а зробити справжнє свято балету. У Львові, Одесі, Харкові та Дніпрі є чудові артисти, яких добре знають у цих містах, а нашою метою було, щоб про них взнала вся Україна.

«Гільдія АРТ» (керівник Станіслав Ковалевський та його заступник Олег Токар) взяли на себе всі організаційні питання, а я займалася творчими.

У кожній театральній трупі, в тому числі й нашому театрі, відбулися міні-голосування, хто представлятиме театр на цьому форумі, в яких взяли участь артисти. Серед конкурсантів були талановиті актори українських театрів, які ще не отримали високих звань, але вже встигли заявити про себе. І нині триває процес їхнього творчого становлення. Зазвичай є певні вимоги до програми виступів, приміром, треба станцювати класичний репертуар, або навпаки сучасний. Ми вирішили, що кожен артист представить себе саме у тих жанрах, які для нього є ближчими. Не стали ставити людей в якісь рамки.

Володарем гран-прі став провідний соліст нашого театру Станіслав Ольшанський. Вважаю, що він уже заслуговує на високі звання. Станіслав безвідмовна людина. Артист, який у разі потреби погодиться танцювати з будь-якою партнеркою, в будь-якій виставі. Навіть якщо на підготовку буде обмаль часу. Він дуже технічний. Значною мірою досягає успіхів завдяки своєму вчителю — Віктору Яременку, який є одним з найкращих педагогів Національної опери. Він вміє вибудувати будь-який образ, будь-яку техніку.

Ще одна артистка нашого театру Анастасія Гурська визнана найкращою солісткою театрального сезону 2020−2021 років. Це технічна, динамічна балерина, це наше майбутнє. У неї теж прекрасний педагог — Тетяна Білецька. Настя вже пробувала себе у партії Жізелі. Думаю, що вона й далі набиратиме обертів, просто потрібен час, аби її талант повністю розкрився.

На фестивалі була чудова пара з Харківського Національного театру опери та балету імені Миколи Лисенка — Крістіна Кадашевич та Олексій Князьков, яких відзначили як кращий балетний дует. Їхнє виконання було бездоганним, вони виглядали як єдине ціле. А ще неперевершена хореографія Георгія Ковтуна.

Кращим солістом театрального сезону став Андрій Писарєв з Одеського національного академічного театру опери та балету. Андрій вже відбувся як артист, але ще має хороший потенціал, у нього гарна енергетика. Станцював надзвичайно легко.

Приз «Особлива відзнака від Олени Філіп’євої» отримали Андрій Гавришків з нашого театру (також він став найкращим партнер театрального сезону) та Олександр Омельченко зі Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької. Будь-який виступ Андрія — це випромінювання світла, легкість, професіоналізму. Це стосується і центральної партії у «Весіллі Фігаро», і його нової ролі Гамаша у «Дон-Кіхоті», і багатьох інших робіт. А Олександр артист високий, елегантний, з красивою поставою. Він міг би стати окрасою балетної трупи будь-якого театру.

Також серед лауреатів Ярина Котис зі Львова (найкраща партнерка театрального сезону) та Інна Дорофеєва з Харкова (найкращий педагог театрального сезону). А приз глядацьких симпатій завоювала харків’янка Катерина Андренко. Загалом — кожен з учасників фестивалю яскрава особистість. Крім цього на фестиваль запросили зіркових гостей. Катерина Ханюкова приїхала з Лондона, раніше працювала в нашому театрі. Українська публіка добре її пам’ятає. Катерина з радістю відгукнулася на запрошення, аби підтримати українських танцівників.

Ще одна зірка, яка в нас танцювала — Леся Шайтанова. Вона нині працює у Вільнюсі. Теж з великою радістю відгукнулася на наше запрошення. Було помітно хвилювання Лесі, коли вона знову виходила на головну оперну сцену країни.

З Німеччини завітала пара Кейото Ямамото та Амілкар Морето Гонсалес. Ця пара працює у хореографа Ярослава Іваненка, який починав свій творчий шлях у нашому театрі, а в цьому році поставив на сцені Національної опери України балет «Данте».

З Парижа завітала Аньєс Летестю, прима-балерина Гранд-Опера. У Франції їй присвоєне звання Етуаль (щось на зразок народної артистки в Україні). Нашим глядачам було цікаво побачити іншу школу, іншу пластику.

У день відкриття фестивалю відбулася прем’єра балету «Широко заплющені очі» (постановник Віктор Іщук). Намагаємося популяризувати творчість наших балетмейстерів. Маємо не лише запрошувати постановників з-за кордону, але й готувати свої кадри.

Хотілося б подякувати Національній опері України, зокрема нашому Генеральному директору Петру Чуприні, за те, що надали сцену для проведення фестивалю. Також подяка за підтримку Міністерству культури та інформаційної політики України і, звісно ж, «Гільдії Арт», яка безпосередньо займалися організацією фестивалю.

Ми вперше провели такий фестиваль. Звісно, були й помилки, які врахуємо при підготовці наступних фестивалів. Але свято вдалося, було видно як щиро нас приймала публіка, вона залишилася задоволеною.

У листопаді у нас відбудеться Міжнародний фестиваль «Серж Лифар». Наступною прем’єрою напевне буде балет на музику Джорджа Баланчина «Коштовності», що складатиметься з трьох актів: «Смарагди», «Рубіни» та «Діаманти». До постановки запрошуємо хореографів з Гранд-Опера. Прем’єра швидше за все відбудеться вже на початку наступного театрального сезону.

Мій помічник Нобухіро Терада займається запрошенням іноземних хореографів, допомагає шукати спонсорів. Зараз веде перемовини з дуже відомим хореографом Начо Дуато. Поки що бачила його пластику лише в інтернеті, дуже хотілося б попрацювати разом.

Також у планах поновити балет «Марна пересторога» на музику Петера Гертеля. Це балет з гумором, якого нам сьогодні так не вистачає. Такі балети допомагають розслабитися, налаштовують на позитив. Дивлячись їх глядач просто «оживає» на очах.