Мисткиня, осяяна сонцем

У Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе відкрили виставку «Тетяна Голембієвська — творчість, осяяна сонцем» на якій представлені твори майстра та її учнів. Експозицію присвятили 85-ти річчю від дня народження мисткині.

Мисткиня, осяяна сонцем

Тетяна Голембієвська (1936−2018) — академік Національної академії мистецтв, народна художниця України. Народилася в родині художників Миколи Молоштанова та Ангеліни Голембієвської. Закінчила Київський державний художній інститут, в якому згодом викладала. З 1998 року була керівником групи аспірантів-стажистів станкового живопису Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури України.

Художниця працювала у жанрі станкового живопису. Серед найвідоміших її робіт — «Безсмертя» (відзначена Срібною медаллю ім. М. Грекова), «Подруги», «Висока нагорода», «Врожай», «Свято врожаю»; триптихи: «Італія», «Бузок», «Спадщина»: серії: «Україна», «Болгарія», «Британія», «Норвегія», «Франція», «Крим»; серії портретів та натюрмортів. Роботи Тетяни Голембієвської зберігаються у музеях України, а також зібраннях Японії, Італії, Греції, Франції, США, Німеччини, Великобританії, Шотландії та інших країн.

Індивідуальна творча манера Тетяни Голембієвської характеризується поетичною багатогранністю. Узагальнення форм, буяння кольорів — все це додає особливу виразність картинам художниці. Всі її роботи насичені кольором, сонцем та повітрям, дзвінким злагодженим колоритом, радісним піднесенням та оптимістичним світосприйняттям. Квіти, пейзажі, жанрові роботи та портрети — все осяяне сонячною експресією, емоційністю та радістю буття.

Розширена експозиція включає унікальні твори мисткині з фондів НАОМА, Музею-майстерні Івана Кавалерідзе, Музею-майстерні Зноби-Голембієвських, Галереї L ART, приватних колекцій та роботи її учнів.

Як зізналася авторка проєкту Кетевані Маркарова, вона прагнула показати художній спадок мисткині від ескізів та найвідоміших творів «Безсмертя» і «Свято врожаю», які є перлинами музейного фонду України, до робіт, створених в останні роки її життя. Також унікальними є навчальні постановки, які ставили професор Т. Голембієвська зі своїми учнями у 2000-х роках.

Відкриваючи виставку директор Музею-майстерні Івана Кавалерідзе Олександр Юнін назвав Тетяну Голембієвську жінкою з великої літери. Музей вже мав честь представляти у своїх стінах виставку її робіт. Він висловив подяку всім, хто долучився до створення експозиції, назвав цю виставку важливою подією у житті не тільки Києва, а й усієї України.

— Здійснилася моя мрія, яка з’явилася ще п’ять років тому, — розповіла кураторка проєкту Кетевані Маркарова. — Саме тоді у нашому музеї була персональна виставка Тетяни Голембієвської, вона відзначала своє 80-річчя. Було багато її друзів. А наприкінці вечора Тетяна Миколаївна сказала, що це її останній день народження…

Назавжди запам’яталися її слова: «Учень — це не сосуд, який треба заповнити, а факел, який треба запалити». Не випадково назвала виставку «Тетяна Голембієвська — творчість, осяяна сонцем». Вона була осяяна сонцем при житті, вірю, що осяяна ним і зараз.

Дуже вдячна учням майстерні Василя Гуріна (його вже теж немає серед нас), які були студентами Тетяни Миколаївни. Всі вони долучилися до проведення виставки…

На відкриття експозиції завітали учні Тетяни Голембієвської. Серед них викладач Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури України Олександр Храпачов, у творчому арсеналі якого близько 60 мистецтвознавчих публікацій, проведення майже 20 персональних виставок як в Україні, так і за кордоном. Пан Олександр зазначив, що свого часу Т. Голембієвська разом з Тетяною Яблонською презентували наше національне мистецтво далеко за межами України. Хоча її вже немає серед нас, але вона продовжує жити у картинах, а також роботах своїх учнів.

Ще один учень мисткині — заслужений художник України Тарас Джус. Його кращі твори нині зберігаються в музеях та приватних колекціях України, Німеччини, Австрії, Угорщини, Канади, Японії, США, Росії. За словами пана Тараса велика честь жити і творити в один час з такою видатною художницею, якою була Тетяна Миколаївна. Він дуже вдячний Музею-майстерні Івана Кавалерідзе за пропозицію взяти участь у цій виставці.

Художниця-живописець Катерина Кудрявцева — переможниця багатьох творчих конкурсів, кураторка низки художніх виставок, кандидат мистецтвознавства. Вона пригадала, що ще навчаюсь у коледжі чула про легендарну художницю, яка пише надзвичайні картини. А вже коли була на третьому курсі НАОМА брала участь в постановках Голембієвської, які надихали надзвичайною енергією. Пізніше навчалася у Тетяни Миколаївни в аспірантурі. Це було вже зовсім інше спілкування. Художниця ставала ніби старшим другом. Вона любила говорити: «Як красива осінь. Пиши осінь». Те ж саме про зиму, літо і весну.

А Тамара Гержан навчалася на реставраційному факультеті Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури України. Майже 20 років працює художником-реставратором у Національному художньому музеї України.

За ці роки відреставрувала десятки шедеврів, серед яких твори видатних українських художників С. Світославського, Р. Мурашка, В. Максимовича, М. Глущенка та ін. Також пані Тамара відреставрувала багато цінних ікон, серед яких Богоматір Братська ХVІІІ століття. Вона пригадала, що її сім’я дружила з родиною Тетяни Голембієвської. І сьогодні пані Тамара згадує видатну художницю, коли заходить у глухий кут. Також назавжди залишилися у пам’яті слова мисткині «Живопис — це як бризки шампанського».

Крім цього в експозиції представлені роботи ще двох учнів Тетяни Голембієвської — залуженого художника України Анатолія Зорка та члена Київської організації НСХУ Романа Гаврилюка.

На відкритті виставки також виступив заслужений журналіст України Сергій Коммісаров, який підкреслив, що у кожній з робіт учнів відчувається творчий вплив педагога. А своїми спогадами про мисткиню поділися художник і педагог Едуард Межул та живописець і поет Дмитро Корсунь.