Для найвибагливішого глядача

Навіть після завершення усіх головних зимових свят Національна опера України продовжує радувати своїх прихильників яскравою та насиченою подіями лютневою афішею. Тут і прем’єри, і поновлення, і запрошені гості, і поточний репертуар, який задовольнить найвибагливішого глядача.

Для найвибагливішого глядача

Так на шанувальників оперного мистецтва в операх «Флорія Тоска» Дж. Пуччіні (19 лютого) та «Норма» В. Белліні (25 лютого) чекає зустріч із запрошеним солістом Олегом Злакоманом.

А 16 лютого — в титульній партії опери «Кармен» Ж. Бізе — одна з кращих Кармен Європи Анжеліна Швачка. До речі, це буде 201-й вихід співачки в цій ролі. Також в головних партіях: Сергій Пащук (Хозе, сержант), Тетяна Ганіна (Мікаела, наречена Хозе), Олександр Мельничук (Ескамільо, тореадор), Богдан Тарас (Цуніга, капітан) та ін.

Також у лютому можна буде послухати перлини світової та української оперної класики: «Богему» Дж. Пуччіні (4 лютого), «Мадам Баттерфлай» (Чіо-Чіо-Сан) Дж. Пуччіні (5 лютого, ввечері), «Ріголетто» Дж. Верді (9 лютого) та багато не менш цікавих та знакових опер.

11 лютого — дві одноактні вистави. Опера «Моцарт і Сальєрі» М. Римського-Корсакова у виконанні Дмитра Іванченка (Моцарт) і Тараса Штонди (Сальєрі) та балет «Широко заплющені очі» у постановці Віктора Іщука. Це третій показ вистави, прем’єра якої відбулася 21 жовтня 2021 року на І Міжнародному фестивалі Ballet UA.

«Вистава безсюжетна: це декілька історій про кохання, кожна з них має свій окремий сенс — розповідає хореограф-постановник. — Спектакль складається із сольних, дуетних та кордебалетних номерів, кожен з них перекликається одне з одним та пов’язує усі історії в одну. Розповісти ці історії мене надихнув фільм Стенлі Кубрика „Із широко заплющеними очима“, адже складно сказати, про що конкретно він знятий. Він концентрується на людських взаєминах. У балеті лунає музика Йоганна Себастьяна Баха, Фредеріка Шопена та Сергія Рахманінова. Лейтмотив — Goldberg Variations Баха. Окрім танцівників, музиканти також беруть участь у перформансі. Вони є живою декорацією під час спектаклю: з одного боку сцени знаходиться квартет зі скрипки, альту, віолончелі та контрабасу, а з іншої — рояль. Я дуже довго думав над цим проектом, років 10, мабуть. Після того, як я станцював хореографію Едварда Клюга та Родена Дуайта, я відчув себе артистом сучасного жанру, адже це широке поле для переосмислення усіх можливих видів та напрямів танцю». Хореограф-постановник балету «Широко заплющені очі» Віктор Іщук — прем’єр балетної трупи Національної опери України. Лауреат численних міжнародних конкурсів. Брав участь в міжнародних фестивалях: «Balletisimo» Мехіко, «Tributto a Rudolf Nureev» Мілан, «Dance Open» Санкт- Петербург, «Mickelle» Фінляндия та ін., а також брав участь в Гала-концертах та гастролях в Японії, Німеччині, Франції, Італії, Австралії, Новій Зеландії, США, Канаді та ін. Директор балетної школи «la Prima», художній керівник балетної трупи «Ukrainian Classical Ballet».

Виконавці: «Ноктюрн Сі-бемоль мінор (Op.9)» — Анастасія Шевченко, Ян Ваня; «Елегія» — Юлія Кулик, Віктор Іщук; «Гольдберг — варіації» — Александра Берьозкіна, Катерина Гідзіль, Діана Іванченко, Марина Ластовина, Діана Стеценко, Анастасія Тьокіна.

А на передодні Дня всіх закоханих (13 лютого) найромантичніша та найтрагічніша ода коханню — балет С. Прокоф’єва «Ромео і Джульєтта». Цю постановку Аналолія Шекери у 1991 році рішенням ЮНЕСКО в ювілейний рік С. Прокоф’єва визнано кращою інтерпретацією цього твору і нагороджено медаллю.

Виконавці: Владислав Ромащенко (Ромео), Юлія Москаленко (Джульєтта), Дмитро Чеботар (Тібальд), Марат Рагімов (Меркуціо) та ін.

22 лютого — другий показ оновленого балету «Вечори на хуторі біля Диканьки» Є. Станковича. Перший показ поновлення з великим успіхом відбувся 30 січня 2022 року. Як зауважили критики — це один із кращих балетів, в якому поєднані глибокі знання фольклору та класичного танцю, колоритна вистава багата на народні звичаї та гумор.

Постановний склад: балетмейстер-постановник — Віктор Литвинов; диригент-постановник — Аллін Власенко; диригент поновлення — Віктор Олійник; художник-постановник — Марія Левитська. В головних партіях: Ганна Муромцева (Оксана), Микита Сухоруков (Вакула), Олена Карандєєва (Солоха), Ольга Голиця (Цариця), Ян Ваня (Князь Потьомкін) та ін.