Запрошують тенори

Найкращі голоси України та Польщі протягом двох днів знову лунали з головної сцени Національної оперети у рамках міжнародного проєкту «10 тенорів». Концерт «10 тенорів» — це драйв, гарний настрій, естетична насолода і живе виконання у супроводі оркестру. На глядачів чекало енергетичне єднання, хіти та світова класика.

Запрошують тенори

Міжнародний проєкт «10 тенорів» був створений у 2018 році Київським Національним академічним театром оперети та польською концертною агенцією Ярослава Бруса у рамка культурної співпраці між Україною та Польщею. Цей проєкт з великим розголосом проходить у Національній опереті України та кращих концертних залах Варшави, Кракова, Вроцлава, інших великих міст Польщі, де відбулося вже понад 300 таких концертів. А на столичних глядачів чекала оновлена програма проєкту.

— Цей проєкт вже досить відомий в Україні та Польщі, — наголосила комерційна директорка Національної оперети України, заслужена діячка мистецтв України Оксана Когут. — Сьогодні вже представляємо четверту частину проєкту. Минулого року з відомих усім причин концерти не відбулися, але маємо надію, що з цього року вони матимуть не меншу популярність в обох країнах ніж раніше. Хочу подякувати від імені театру та нашого Генерального директора-художнього керівника Богдана Струтинського Посольству Польщі та Польському інституту в Україні, які надали нам фінансову підтримку на цей проєкт та польській концертній агенції «Agencja Brusa».

Директор концертної польської агенції Ярослав Брусса розповів про співпрацю цієї агенції з Національною оперетою України, висловив упевненість, що вона триватиме й далі. Режисер-постановник концерту, заслужений артист України Вадим Прокопенко зазначив, що цього разу глядачі побачать програму, оновлену на 90 відсотків. Змінився і склад виконавців. Серед нових учасників проєкту крім українців та поляків ще є один представник Грузії. А диригент-постановник, заслужений діяч мистецтв України Ігор Ярошенко зазначив, що цей проєкт вже запам’ятався багатьом шанувальникам високого мистецтва як в Україні, так і в Польщі. Зокрема, немає жодного великого міста Польщі, де б не відбувалися концерти «10 тенорів». І цього разу проєкт представляє хіти різні за жанрами і на будь-який смак — оперна класика, класична естрада, ретро, сучасна естрада. Це дуже красиві пісні. Деякі з них звучать в Україні вперше. Отож, на українську публіку очікує багато сюрпризів.

— Цей проєкт вже встигли побачити тисячі українських та польських глядачів, — підкреслив Микола Точицький, заступник міністра закордонних справ України. — Хотів би подякувати польським колегам, концертній агенції «Agencja Brusa», Національній опереті України за те, що цей проєкт живе і розвивається. Сьогоднішній захід присвячений головуванню Польщі в ОБСЄ. Маємо надійного і серйозного партнера в цій організації.

— Для Посольства Польщі в Україні, Польського інституту в Києві велика честь долучитися до проєкту Національної оперети, до ідеї очільника цього театру Богдана Струтинського, бути тут поряд з вами, — зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцькі. — Цей концерт добра нагода хоча б на короткий час забути про всі ті проблеми, які нас сьогодні оточують і перенестися у чарівний світ мистецтва. Вдячний всім, завдяки кому відбувається це дійство…

В оновленій програмі вечора на глядачів чекали: «Ранкова серенада» Руджеро Леонкавалло, створена автором для Енреке Карузо, віртуозне виконання популярної тарантели Джоаккіно Россіні «La Danza», всесвітньовідома арія «Nessum Dorma» з опери Джакомо Пучіні «Турандот», цікаві та оригінальні трактування композицій «La Vie En Rose» з репертуару Едіт Піаф, чуттєва та ніжна лірика «Mama», «Amazing Grage», квартету «ІІ Divo» та «Amapola» Андреа Бочеллі та ін. А пісенна творчість українського народу була представлена творами «Ніч яка місячна» на музику М. Лисенка і слова М. Старицького та «Гуцулка Ксеня» Я. Барнича і І. Недільського.

Вдячна публіка довго не хотіла відпускати зі сцени польських гостей Бартоша Кучіка, Маріуша Руту, тенора з Грузії Барді Адамія, а також українських виконавців Михайла Гуменного-Петрівського, Михайла Дімова, Дмитра Кифорука, Олександра Островського, Дмитра Фощанку, Володимира Холкіна, Петра Челялі і кілька разів викликала їх на біс.

Згодом заплановане гастрольне турне учасників проєкту Польщею. Хотілося, аби згодом виступи талановитих виконавців змогли побачити і жителі інших міст України.

Фото з соціальних мереж