Українці малюють В’єтнам

У Центральному будинку художника Національної спілки художників України відкрили виставку, присвячену 30-літтю встановлення дипломатичних відносин між Україною та В’єтнамом. До участі у проєкті долучилися Міністерство культури та інформаційної політики України, НСХУ, Посольство В’єтнаму в Україні та Український фонд культури імені Бориса Олійника.

Українці малюють В’єтнам

Основою концепції виставки-конкурсу «В'єтнам — Україна» стала репрезентація творів українських художників, виконаних в різних видах та жанрах образотворчого мистецтва, які розкривають тему В’єтнаму та України.

— Ця виставка — абсолютно новий формат для нашої спілки, — наголосив голова НСХУ, заслужений художник України Костянтин Чернявський. — Тут представлені роботи українських митців, які були створені спеціально для цього проєкту. Вони надихалися надзвичайною, дивовижною культурою, історією, глибокою філософією В’єтнаму. Адже в’єтнамська культура посідає вагоме місце у світовій культурі.

Нам дуже приємно, що на цій виставці представлені роботи художників з усієї України. Також хочемо висловити глибоке шанування надзвичайним і повноважним послам, які до нас сьогодні завітали за повагу до сучасного українського образотворчого мистецтва. За досить короткий час ми подружилися з Посольством В’єтнаму в Україні, і цей проєкт — перший плід нашої творчої дружби.

Ідея проєкту виникла лише три місяці тому. Наші художники на неї активно відгукнулися і за такий короткий термін створили свої роботи. На виставці можна побачити як красу В’єтнаму, так і України. Експозиція вкотре переконує, що культура не має меж і кордонів.

Ми віримо, що найближчим часом, коли світ прокинеться від жахливої пандемії, зможемо вільно подорожувати і показувати своє мистецтво всьому світові. І в той же час запрошуватимемо представників інших народів, інших культур до нас у гості. Вірю, що в рамках культурної дипломатії світ стане кращим, добрішим і чистішим.

Надзвичайний і Повноважний посол В’єтнаму в Україні Нгуєн Хонг Тхач підкреслив, що на картинах українських художників зображена краса природи В’єтнаму, передана поетичність культури цього народу. Сьогодні відзначається тридцятиліття встановлення дипломатичних відносин між Україною і В’єтнамом. Нині співпраця між країнами вийшла на новий рівень, ми є надійними партнерами. Висловив упевненість, що ця співпраця триватиме й далі. Посольство та Національна спілка художників України попереду матимуть ще багато різноманітних спільних проєктів, а цю виставку крім Києва побачать і мешканців інших міст України. Побажав, щоб 2022 рік став роком зростання і нових досягнень.

— Багато, що сьогодні роз’єднує народи, — заначив заступник голови Українського фонду культури імені Бориса Олійника меценат Андрій Горчаков. — Люди думали, що третє тисячоліття стане тисячоліттям миру і злагоди. Але сьогодні ми розуміємо, що всі баталії і воєнні конфлікти, які були у ХХ столітті, перейшли у століття двадцять перше.

На цьому тлі дуже важливо, що сьогодні Національна спілка художників України, Посольство В’єтнаму в Україні та Український фонд культури об’єднали свої зусилля. На цій виставці представлені роботи видатних українських митців, які мають високі звання заслужених та народних художників, здобули любов та шану українського народу.

Ми спостерігаємо за їхньою творчістю, бачимо ці неперевершені картини. Завдяки таким полотнам В’єтнам, який знаходить далеко територіально, стає близьким. Цей народ як і українці теж пройшов непростий шлях до своєї незалежності. Вірю, що найкраще нас можуть об’єднати культура і мистецтво.

Наша родина меценатів Горчакових поклала на себе важливу місію. Ми зробимо все, аби цю виставку побачила якомога ширша авдиторія на всіх теренах України. Аби вона експонувалася не лише у Центральному будинку художника в Києві, а й у виставкових залах Одеси, Харкова, Львова та багатьох інших міст нашої країни.

Від Українського фонду культури хочу привітати всіх учасників виставки, побажати їм творчої наснаги. Щоб кожна картина, кожне полотно, кожен витвір високого мистецтва, які об’єднують Україну та В’єтнам, знайшли своє місце в багатьох українських серцях. І дарували нам віру у світле майбутнє.

Саме глядачі визначать тих майстрів, які у своїх роботах найкраще передали палітру В’єтнаму з його самобутньою культурою. Три кращі художники отримують у подарунок від нашої родини подорожі у три столиці європейських країн.

Дуже важлива політична дипломатія, її економічна та політична складові. Але не менше значення має дипломатія культурна. Як говорив Борис Олійник: «Мир через культуру». Я впевнений що ми зможемо всього досягти через культуру і взаєморозуміння…

Українські художники, чиї роботи представлені на виставці, отримали грамоти від Посольства В’єтнаму в Україні. Серед відзначених українських митців Костянтин Чернявський, Анатолій Марчук, Філіп Чорнобров, Роман Петрук, Дмитро Коваль, Людмила Ганушевич, Петро Смиковський та багато інших. У свою чергу почесними грамотами НСХУ відзначили Надзвичайного і Повноважного В’єтнаму в Україні та заступника голови Українського фонду культури імені Бориса Олійника.

На завершення заходу відбувся невеликий концерт. Низку українських пісень подарували ансамбль «Калиновий світ» студії по підготовці акторських кадрів Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки та дует бандуристок у складі Світлани і Тіни Чихун (мати та дочка) з Макарова, що на Київщині. А ще прозвучало кілька в’єтнамських народних пісень.