Міністерство культури поводиться безвідповідально, — Костянтин Матвієнко

Під час війни існує великий ризик руйнування історичних і культурних пам’яток України. Але причини цього — не лише ворожі масовані обстріли, а й недбале ставлення всередині країни. Як відомо, пожежа у столичному костелі Святого Миколая сталася ввечері 3 вересня 2021 року під час репетиції. Вогонь спалахнув між першим та другим поверхом будівлі. Але й досі ця проблема ніхто не зайнявся реставрацією Костелу. Чи дійсно це не на часі зараз? Про це розповів політичний діяч Костянтин Матвієнко.

Міністерство культури поводиться безвідповідально, — Костянтин Матвієнко

Під час війни існує ризик знищення історичних та культурних пам'яток архітектури в Україні. Що ви думаєте щодо цього?

Ризик не існує, а вже є так. Вони вже знижуються, то є юридичним фактом, що пам'ятки культури, історії, архітектури України є предметом воєнних злочинів росії. На тимчасово окупованих територіях більшість пам'яток піддалися тим чи іншим руйнуванням. Компенсація збитків, завданих саме культурному середовищу, має бути включена до репарацій обов'язково. Міністерство культури України, на мою суб'єктивну думку, веде недостатню роботу задля того, щоб документувати ці злочини і максимально зменшити збитки. Наприклад, те, що не вивезли з Мелітополя другу за значенням колекцію скіфського золота, — це питання до Міністерства культури. Якщо говорити про кримські музеї, там задані величезні збитки археологічним та культурним пам'яткам. росія діє як останній варвар — фашисти так не діяли. Зрозуміло, що за це має бути відповідальність.

— Також питання щодо відновлення пам'яток. Відомо, що Костел Святого Миколая потребує реставрації. Але під час війни це питання поставили на паузу. Чи дійсно це зараз не на часі?

Я вважаю, що консервація пам'яток і їх подальша реставрація має проводитися. Це стосується не тільки Костелу Святого Миколая. Це, знов ж таки, питання — наскільки безвідповідально і некомпетентно поводиться Міністерство культури. Це на часу зараз. І гроші на це є!

— Як відомо, Міністерство культури та інформаційної політики не робить кроків щодо відновлення костелу. Примітно, що Католицька парафія благає передати Костел на її рахунок, але цього не стається. Чому?

Це пам'ятка національного значення. І, так само як пам'ятки Лаври не належать до релігійних організацій. Вони є власностями держави. Тому це абсолютно правильна позиція, це не має бути передано у власність церкви. Це може бути передано в її користування, але при цьому реставрації мають відбуватися за кошти держави. Якщо церква хоче взяти в цьому участь — будь ласка, але все одно відповідальність за реставрацію саме на фахівцях.

— Чи можливо притягнути чиновників до відповідальності за те що коїться?

Якщо взяти для прикладу всім відомий Собор Святої Софії, то там зараз відбувається й археологічні дослідження, і реставрація. Це приклад того, як можна і потрібно діяти навіть під час війни щодо охоронної політики пам'яток. Держава під приводом війни не робить цього — це неправильно. Відповідно, відновлювати пам'ятки та особливо Костел Святого Миколая треба і під час війни. Притягнути до відповідальності можна. Якщо ми бачимо об'єктивні факти невиконання обов'язків державними службовцями, то так — їх можна притягати до адміністративної відповідальності й навіть до кримінальної.