Заради майбутнього

У Київському культурному кластері «Краків» в рамках проєкту підтримки талановитої молоді «Україна майбутнього» відкрилася виставка робіт молодих українських художників «Мир та війна». Серед організаторів проєкту — Громадська організація «Київський форум волонтерів», Благодійна організація «Благодійний фонд Поліни Кравченко» та видавництво «Саміт-книга».

Заради майбутнього

Того вечора розпочався «тихий» аукціон, кошти від якого підуть на підтримку молоді з фахового коледжу мистецтв та дизайну КНУТД. А вже наступного вечора розпочався інший формат аукціону, в якому можна брати участь дистанційно. Виставка та аукціон триватимуть до 19 жовтня.

— Проєкт «Україна майбутнього», в рамках якого відбувається виставка молодих українських художників народився спонтанно, — зізнався керівник громадської організації «Київський форум волонтерів» Ярослав Горбунов. — Вже після початку повномасштабного вторгнення українська художниця Ольга Морозова була у Лондоні з виставкою своїх робіт. Там вона познайомилася з британською ювеліркою. Вони разом вирішили створювати ювелірні вироби, які прикрашатимуть українськими квітами. Наступним їхнім спільним рішенням було відправляти частину виручених коштів на підтримку талановитої української молоді. Першими, хто отримав таку допомогу, стали студенти Київського коледжу мистецтв та дизайну. А кошти, виручені на нашому аукціоні, мають піти на підтримку талановитих студентів, які залишилися в Україні. Талановита молодь це не тільки художники, а й музиканти, письменники, спортсмени. Це люди, які творитимуть наше майбутнє.

— Захід такого формату ми робимо вперше, але точно не востаннє. -зазначила очільниця Благодійної організації «Благодійний фонд Поліни Кравченко» пані Поліна. — Надалі у нас будуть музичні вечори, інші творчі події. А сьогодні гості будуть слухати музику, знайомитися з творами художників, надихатися мистецтвом і брати участь в аукціоні.

— Представлені на виставці роботи більше не про війну, а про мирне життя, — вдало підмітила керівниця департаменту культури Київської обласної державної адміністрації Анна Куценко. — Мистецтво повертає кордони людяності, які так намагаються знищити наші вороги. Дякую молоді, яка взяла участь у цьому проєкті та організаторам, які знайшли сили підтримувати ці чудові ініціативи.

— Кожна художня виставка — це також спротив ворогові, — переконана директорка Музею Шолом Алейхема, мистецтвознавиця Ірина Климова. - Молоді митці створили хороші, високопрофесійні твори. Їм непросто, адже непросто виставляти свої роботи на публіку, для художника це стрес. Переконана, що їх потрібно заохочувати, аби вони творили й далі.

Представила учасників виставки та розповіла про їхню творчість ведуча Анна Заклетська. А дехто з молодих художників поділився своїми мріями та розповів про деякі таємниці творчості. Марія Ілларіонова, яка цього року вступила на навчання до Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури України зізналася, що хоче присвяти творчості своє життя. Ольга Морозова згадала про закордонну поїздку. Надія Стрижкова розповіла, що на більшості її робіт діти, які найболючіше переживають сьогоднішні події. Юлія Падалка намагається показати через картини своє внутрішнє хвилювання. Тетяна Козлова зазначила, що на творчість її надихає українська міфологія. Святослав Базюк побажав усім перемоги, а художникам творчого розвитку і процвітання українського мистецтва. Дар’я Князєва малює скільки себе пам’ятяє, натомість Олексій Мкрчтян вперше взяв до рук пензля вже у зрілому віці. Юна мисткиня Поліна Степанська і через десять років бачить себе в Україні. Для Дар’ї Пустовіт це перша участь у професійній виставці, яка напевне збагатить її досвідом. А Олександра Ярмоленко впевнена, що зараз головне, аби якомога швидше закінчилася війна. Тоді будуть створені всі умови для розвитку мистецтва.

У рамках відкриття виставки та аукціону відбувся невеликий концерт за участі заслуженої артистки України Руслани Лоцман та вихованців Національної музичної академії України і Академії мистецтв імені Павла Чубинського.

А одним з завершальних акордів дійства став виступ художника та педагога Дмитра Коваля, який відзначив прекрасну атмосферу, яка панувала під час цього мистецького свята. Дуже важливо, що на виставці представлені твори саме молодих митців. Наші хлопці в окопах відстоюють незалежність України заради тих, хто розвиватиме культуру науку, розбудовуватиме державу. Маємо в серці носити добро, світло і, найголовніше, любов!

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».